Előfizetés

Bizalmat szavazott a román parlament Dancila kormányának

Publikálás dátuma
2018.01.29. 18:12
Viorica Dancila - AFP fotó
Bizalmat szavazott a román parlament hétfőn a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak, ezáltal Romániának először lesz női miniszterelnöke.

A kabinetnek a szükséges 233 helyett 282 törvényhozó szavazott bizalmat: a PNL-ALDE koalíció kormányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is támogatták. 132 törvényhozó a Dancila-kormány beiktatása ellen voksolt. Dancila a bizalmi szavazás előtt elhangzott parlamenti beszédében a Szociáldemokrata Párt (PSD) 2016-os választási győzelme nevében kért bizalmat. Az új kormány legfőbb célkitűzése, hogy 2020-ra Románia a rangsor első felébe kerüljön a legerősebb európai gazdaságok listáján, megteremtve a feltételeit annak, hogy a fiatalok ne külföldön keressék boldogulásukat, akik pedig elmentek, azok térjenek haza - mutatott rá a kormányfő. (MTI)

Már közel 600 halott a török-kurd konfliktusban

Publikálás dátuma
2018.01.29. 18:01
A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok. Forrás: MTI

597 „terroristát ártalmatlanítottak” a török erők a török vezérkar közleménye szerint, írja az MTI. Az észak-szíriai enklávé, Afrín ellen január 20-án indították el az „Olajág” hadműveletet. Ankara célpontja az a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia, ami a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vezetőjeként fontos szerepet tölt be az Iszlám Állam elleni harcban. Az YPG-t az teszi terroristává Recep Tayyip Erdogan törökországának szemében, hogy a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges. Múlt szombaton Erdogan már arról beszélt, akár az Egyesült Államok csapatait is lövetné, ha az útjába kerülnek kurdok elleni háborújában.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Ahogy a török hírügynökség mondta, az elmúlt tíz napban erőik a velük szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) segítségével 15 falvat és öt stratégiailag fontos hegytetőt vontak ellenőrzése alá. A legfrissebb beszámoló szerint vasárnapról hétfőre virradóra a török légierő 44 célpontot semmisített meg, köztük óvóhelyeket, fegyverraktárakat és lőállásokat. Az áldozatok között van az YPG 40 tagja.

Ugyan erről hétfőn Afrín központi kórházának egy orvosa úgy nyilatkozott, a török csapásokban civilek haltak meg, ő hozzájuk egy család 25 tagjának testét vitték be. A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja is megerősítette 13 civil halálát: öt gyerekről és három nőről, továbbá öt sebesültről számoltak be ugyanabból a családból.

Az SDF egy szóvivője, Musztafa Bali szerint a török harci gépek civilek által lakott területek fölött köröznek és főként falvakat bombáznak. Bali azt is elmondta, az YPG fegyvereseinek sikerült lelőniük egy török drónt. Ankara cáfol: szerint az áldozatok már évek óta halottak lehetnek, most csak eljátsszák a kurdok, hogy a török offenzívának estek áldozatul.

A török-kurd konfliktus Németországban is nagy port kavart, mivel a török hadsereg fegyvereinek jelentős része német gyártmány. Hétfőn a német szövetségi kormány tájékoztatóját zavarták meg transzparenseket feltartó tüntetők, akik a fegyverexport leállítását követelték.

Tetőzik a Szajna, hetekig is eltarthat

Publikálás dátuma
2018.01.29. 17:03
Fotó: AFP
A Szajna vízszintje 5,85 méteren tetőzött hétfőn Párizsban, a vízszintje már nem emelkedik, de egyelőre nem is csökken, az ár levonulása várhatóan nagyon lassú lesz, így akár hetekig is eltarthat, amíg teljesen helyreáll az élet a francia fővárosban - írja az MTI.

A Párizst átszelő folyó, amelynek partján találhatók a legjelentősebb múzeumok és kulturális intézmények, vízszintje 5,85 méteren tetőzött, ami négy méterrel magasabb az átlagos szintnél, de elmarad a 2016. júniusi 6,1 métertől, illetve az 1910-es rekordtól, amikor is 8,62 méteren tetőzött a Szajna, és kilépve a medréből, elárasztotta a teljes belvárost.

Az illetékes hatóságok előrejelzése szerint olyannyira lassú lesz az ár levonulása, hogy nem lehet egy csúcspontról beszélni, hanem inkább arról, hogy a vízszint elért egy maximális szintet, amely megmarad hétfőn egész nap, és csak kedden kezdhet el lassan csökkenni. A hajóközlekedés és a gyorsvasút hálózat (RER), az egyik legforgalmasabb tömegközlekedési útvonal, még legalább egy hétig szünetel a fővárosban.

A vízszint emelkedését az Alma-híd pillérének támaszkodó több mint ötméteres kőkatona, a Zuáv testrészei jelzik. Amikor a vízmérceként szolgáló szobor térdeit eléri a víz, a Szajna alsó rakpartját lezárják. Ez már a hét elején megtörtént, vasárnap óta a vízszint ellepi a katona combjait.

Az áradásnak nincsenek áldozatai, sem sérültjei, de az elmúlt napokban a fővároshoz közeli kisebb településekről 1500 embert telepítettek ki elővigyázatosságból, és mintegy 2 ezer háztartásban az áramot és a gázt is kikapcsolták, ezeken a helyeken továbbra is csak csónakokkal lehet közlekedni az utcákon. Országszerte a helyzet lassan javulni kezdett a hétvégén, megkezdődtek a kárfelmérések, de 11 megyében még mindig érvényben van az árvízvédelmi riasztás.

Mint megírtuk, a csaknem egy hónapja tartó folyamatos esőzés és az enyhe időjárás miatti gyors hóolvadás következtében az áradás Franciaország több régióját is érintette. A francia meteorológiai szolgálat szerint az elmúlt száz évben az idei január volt az egyik legcsapadékosabb, de az előrejelzések szerint a következő hetekben már nem várható jelentős esőzés.

Kapcsolódó
Árvíz - Még mindig emelkedik a Szajna vízszintje