Előfizetés

Már Szöulban edzenek a gyorskorcsolyázók

Publikálás dátuma
2018.01.30. 06:56

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók már Szöulban edzenek a jövő hét pénteken kezdődő pjongcsangi téli olimpiára. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a szombaton útnak indult küldöttség vasárnap helyi idő szerint 16 órakor érkezett meg a dél-koreai fővárosba, ahol csütörtökig készül a játékokra.

A helyiek nagy szeretettel fogadták a magyarokat, akiket a csarnokban egy olyan molinó várt, melyen az állt angolul, hogy üdvözöljük Magyarország nemzeti korcsolyázó csapatát, az alján pedig mind a tíz versenyző neve szerepelt.

A sportolók hétfőn már átmozgató foglalkozáson vettek részt, este pedig jégen edzenek. A csapat csütörtökön költözik a kangnungi olimpiai faluba, amikor az megnyitja kapuit.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók delegációját Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia versenyzők mellett Bánhidi Ákos sportágvezető, Csang Csing vezetőedző, Telegdi Attila edző, Jae Szu Csun edző, Juhász Bianka edző, Knoch Balázs technikus, Bogó István masszőr és Illefalvi Zsolt videótechnikus alkotja.

Nem indulhatnak az oroszok a paralimpián
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) nem engedélyezi Oroszország részvételét a pjongcsangi téli paralimpián, orosz sportolók semleges versenyzőként állhatnak rajthoz. Az IPC hétfői döntésével továbbra is fenntartja az Orosz Paralimpiai Bizottság (RPC) felfüggesztését, ugyanakkor elismerve a doppingolás visszaszorítása érdekében megtett orosz lépéseket, engedélyezi, hogy azok a versenyzők, akik a szigorú feltételeknek megfelelnek, „semleges paralimpiai sportoló” megnevezéssel részt vehessenek a pjongcsangi téli paralimpián. Mintegy 30-35 orosz sportoló indulása várható öt sportágban, sílövészetben, alpesi síben, sífutásban, hódeszkában és kerekesszékes curlingben. Az IPC vezető testülete azután foglalt ismételten állást, majd jelentette be döntését sajtótájékoztatón, hogy kézhez kapta az oroszországi fejlemények követésével megbízott testület legfrissebb jelentését.
Andrew Parsons, az IPC elnöke úgy fogalmazott: „számos tényező vizsgálata” alapján jutottak el oda, hogy semleges színekben engedélyezik orosz paralimpikonok dél-koreai versenyzését.
A pjongcsangi téli paralimpiát március 8. és 18. között rendezik.

Igazi csapatmunka volt a Fradi győzelme

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.01.30. 06:51
Fotó: Tóth Gergő
Önbizalomnövelő sikerrel kezdett a Ferencváros női kézilabdacsapata vasárnap a Bajnokok Ligájában, a sikerhez minden csapatrész hozzátette a magáét.

A második játékrészre beálló Szikora Melinda parádés védései, Háfra Noémi, Kovacsics Anikó és Laura van der Heijden lendülete, valamint Lukács Viktória és Márton Gréta szélsőjátéka egyaránt kellett ahhoz, hogy a hazai bajnokság éllovasa, az FTC-Rail Cargo Hungaria nyolc góllal (34-26 ) felülmúlja a korábbi évek meghatározó együttesét, a Buducnost Podgoricát vasárnap a BL középdöntőjének első fordulójában. A Dabason lejátszott rangadón a budapestiek saját nevelésű játékosai közül a mindössze 18 esztendős balszélső, Márton Gréta – a nemzetközi kupasorozatban eddigi egyéni legjobbját teljesítve – négy találattal, fontos gólokkal tette hozzá a magáét a sikerhez.

"Mint minden mérkőzés után, most is nagyon elfáradtam, de ezúttal is mindent kiadtam magamból, csakúgy mint a lányok. Igazi csapatmunka volt a Buducnost elleni győzelem, a szívünk a helyén volt, mindent beleadtunk, ezzel sikerült megnyerni a meccset" – értékelt lapunknak a fiatal játékos, aki például 18-18-as állásnál, másodpercekkel az első játékrész vége előtt is betalált. - Jókor voltam jó helyen, jó passzokat kaptam, melyeket sikerült értékesítenem, így könnyen ment a gólszerzés. A félidőben elhangzott, hogy javítsuk fel a koncentrációt és figyeljünk a helyzetek értékesítésére, ezt szerencsére meg tudtuk valósítani a második játékrészben - tette hozzá az éretten, mégis rendkívül szerényen nyilatkozó kézilabdázó.

Márton Gréta – aki az azóta a felnőtt válogatottban is bemutatkozó, egy évvel idősebb Háfra Noémivel együtt egy rövid kölcsönidőszak után az idény előtt tért vissza a szintén élvonalbeli MTK Budapesttől a Népligetbe – a montenegróiak ellen hetedik alkalommal lépett pályára a Bajnokok Ligájában, ám mint érdeklődésünkre elmondta, még most is izgatottan várja a lehetőségeket.

"Játszhattam már néhány meccset a BL-ben, így a kezdeti izgalom enyhült, de még mindig kicsit megilletődve érzem magam a mérkőzések előtt. Szerencsére a szurkolók mindig átsegítenek minket a nehéz pillanatokon. Én személy szerint nagyon élvezem ezt, örülök, hogy ennyien eljönnek megnézni minket, a támogatásuk mindig ad egyfajta plusz löketet" – mondta a fiatal játékos, aki a számára is eredményes BL-csata után hétfőn már az iskolapadban ült.

A második félidei remeklésnek köszönhető sikerével az FTC az eddigiekben ugyancsak 6 pontot gyűjtő Metz előtt őrzi második helyét a középszakasz 2. csoportjában. A magyarok vasárnap akár meg is erősíthetik pozíciójukat a tavalyi ezüstérmes Vardar Szkopje mögött, a következő játéknapon ugyanis éppen Franciaországban vizitálnak.

"Mindenhova nyerni megyünk, s úgy gondolom, mindenhol meg is van erre a reális esélyünk. Tavaly győzni tudtunk Metzben is, ez mindenképpen önbizalmat ad a következő feladat előtt" – mondta a Népszavának a maga 26 évével a ferencvárosi keret "idősebb" tagjai közé tartozó, a Buducnost ellen öt gólt szerző Kovacsics Anikó, aki a középdöntő további hazai mérkőzéseire világos célt fogalmazott meg. "Itthon minden pontot meg kell szereznünk, ilyen közönséggel szerintem ez elvárható."

Kiegészítésképpen: a vasárnap látott csapatmunkával valóban bármi lehetséges.

Sztárek Andrea: ezek mind koholt vádak

Publikálás dátuma
2018.01.29. 12:01
Forrás: Facebook/Barátok közt

Mint megírtuk, a Barátok közt egyik főszereplőjét, dr. Mórocz Emília börtönpszichológust alakító Sztárek Andreát két év után kiírták a sorozatból, aminek a színésznő szerint a kora az oka. A Bors azonban úgy tudja, állandó konfliktusok: "szócsaták, akadékoskodás és hisztik" miatt kell távoznia. A lap egy informátora szerint Sztárek Andrea folyamatosan kiabált a kollégáival. A színésznő ezt cáfolta, mint fogalmazott: "egyet nem értés lehet, hogy volt, ez is az alkotófolyamat része, de soha nem emeltem fel a hangomat. Ezek mind koholt vádak." A lap megkereste a sorozatot gyártó céget is, akik válaszukban azt írták: "Mi vagyunk annyira tisztességesek, hogy nem bántjuk, aki nálunk dolgozott."