Bírálják Bécsben az odalátogató Orbánt

Publikálás dátuma
2018.01.30 06:36
Vitás kérdés - Kényes témák is felmerülhetnek ma Orbán és Kurz között Fotó: AFP/Cuneyt Karadag
Fotó: /

„Megvádolni, megfélemlíteni, megbüntetni” – ezzel a három szóval jellemezte az Orbán-kormány által az ellenzékre és a civil társadalomra gyakorolt nyomást a Kurier című bécsi lap, a magyar miniszterelnök mai ausztriai látogatását beharangozó írásában.

A cikk ismertette a kormánypropaganda által Soros Györgynek tulajdonított „tervet” és a „Stop Soros” elnevezésű törvénytervezet-csomagot. Említést tett az állítólagos pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozó, ismételt rendőrségi razziákról, és a menekültekkel foglalkozó, nem kormányzati szervezetek elleni frontális támadásként értékelte a magyar kormány magatartását.

Az írás kitért arra, hogy áprilisban választások lesznek Magyarországon, és megállapította: Orbán Viktor megosztó politikája a jelek szerint működik. „Az egész ország hisztériába hergelte magát, az ellenzék nem tud áttörni más ügyekkel, Orbán kormánypropagandája határozza meg az egész kampányt” – idézte a Kurier Bernhard Knollt, a budapesti Közép-európai Egyetem osztrák professzorát.

A bécsi lap felhívta a figyelmet a Fidesz-közeli média aránytalan túlsúlyára, ismertette a kormánypárt győzelmét előrevetítő közvélemény-kutatási jelzéseket és azt, hogy Orbán a saját érdekeinek megfelelően alakította át a választási rendszert. A cikkben megszólaltatott Gergely Márton, a megszüntetett Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese ugyanakkor arról is beszélt: a miniszterelnök imázsának van egy sebezhető pontja, nevezetesen az, hogy miközben az egyetlen témája a migráció, és eltökélten küzd a kvóták ellen, a menekültek rémképével riogat, kiderült, hogy a kormány az elmúlt években titokban befogadott 1300 menekültet.

A heute.at című osztrák portál hírt adott arról, hogy a NEOS osztrák liberális párt az Orbán-vizit előtti napra tiltakozó rendezvényt szervezett Bécsbe, Fekete-Győr Andrással, a Momentum mozgalom elnökével közösen, „Mutasd a barátod, megmondom, ki vagy” címmel.

A portál szerint az osztrák-magyar kormányfői találkozón olyan vitás kérdések kerülnek terítékre, mint a külföldi uniós munkavállalók nem Ausztriában tartózkodó gyermekei után folyósított családi pótlék tervezett csökkentése, illetve a paksi atomerőmű-bővítés elleni európai bírósági osztrák kereset. A menekültügy tekintetében ugyanakkor egyetértés várható Sebastian Kurz kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök között – vélekedett a heute.at.

Szerző
2018.01.30 06:36

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07