Előfizetés

Lemond az FBI helyettes igazgatója

Lemond a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyettes igazgatója, Andrew McCabe. A lemondás hírét elsőként az NBC televízió jelentette hétfőn, ám az FBI nem erősítette meg. Sem az FBI, sem az igazságügyi minisztérium ugyanakkor nem kívánta kommentálni az értesülést. 

McCabe visszavonulása várható volt, már korábban bejelentette, hogy márciusban visszavonul. A The Wall Street Journal információi szerint az igazgatóhelyettes a munkatársaival közölte hétfőn, hogy keddtől már nem dolgozik, a CBS és a Fox televíziók híradásai szerint McCabe-t "elmozdították" hivatalából. 

Az 50 éves McCabe éles bírálatok kereszttüzébe került többször is: mind Donald Trump elnök, mind pedig republikánus törvényhozók bírálták őt korábban. James Comey volt FBI-igazgató tavaly májusi elmozdítása után átmeneti ideig ő vezette a hivatalt, ám a bírálatok a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt és volt külügyminiszter elektronikus levelei és a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás ügyében indult vizsgálatok miatt érték őt.

A The New York Times a hétfői hírek kapcsán arról írt, hogy Donald Trump neheztelését McCabe először azzal vívta ki, hogy a felesége, Jill McCabe a Demokrata Párt jelöltjeként Virginiában indult a szenátusi választásokon és 675 ezer dolláros hozzájárulást fogadott el a Demokrata Párttól és a Clinton-házaspár közeli barátjához, az állam akkori kormányzójához, Terry McAuliffe-hoz köthető politikai szervezettől. Bár McCabe kinevezésére csupán felesége választási veresége után került sor, és a tisztségviselő nem is titkolta felesége demokrata párti elkötelezettségét, Donald Trump és republikánus törvényhozók egy része ebben is a republikánusok sikereinek aláásására irányuló erőfeszítések bizonyítékát látta. (MTI)

Erőt mutat a német munkás - Egész napos sztrájk készül

Publikálás dátuma
2018.01.29. 21:07
"Minden 11 percben magára marad egy munkásgyerek" - áll a molinón, az IG Metall január 24-i tüntetésén. Fotó: CARSTEN REHDER / D

A legnagyobb német szakszervezet, a közel 3,9 millió munkást képviselő IG Metall szerdára szervezné a sztrájkot, közölte az MTI. Az eddigi pár órás sztrájkok helyett most 24 órás munkabeszüntetést helyeztek kilátásba. Ráadásul gördülő sztrájkról van szó: nem egyszerre, hanem üzemenként eltérő időpontokban tennék le a munkát, valamikor kedd estével, a műszak végével kezdve. A munkavállalói érdekképviseletek országos szövetségének (BDA) támogatásával működő kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln – IW) számításai szerint ez 62 millió euró, azaz 19,2 milliárd forint bevételkiesést is jelenthet.

A szakszervezet célja kiharcolni egy 6 százalékos béremelést, illetve azt elérni, hogy a több műszakban dolgozók, valamint a kisgyermekeket nevelő vagy idős hozzátartozók ellátásáról gondoskodó munkavállalók heti 28 órára csökkenthessék munkaidejük akár két évre, és az így kieső bérük egy részét pótolja a munkáltató. A munkaadók ezzel szemben csak 2% béremelést ajánlanak, egyszeri 200 eurós kifizetést, és a csökkentett helyett a heti 35 óránál hosszabb munkaidő vállalását segítenék inkább elő.

Ahogy Jörg Hofmann, az IG Metall elnöke egy, a honlapjukon közzétett interjúban elmondta, mélyen csalódtak a munkáltatói oldal kompromisszumképtelenségében. Ötödik körben ültek tárgyalóasztalhoz a munkaadói oldallal, 16 órát tárgyaltak, mégsem jutottak egyezségre. Az IG Metall célja a tárgyalások folytatása, ehhez szükséges szerinte a sztrájk. Ha ezt megteszik, arra az esetre jogi fellépést is kilátásba helyeztek ellenük – ez Hofmann szerint a sztrájkjoguk korlátozásával lenne egyenértékű.

Németországban utoljára 2016-ban tartottak országos munkabeszüntetést.

Több mint száz turista rekedt egy síliften

Publikálás dátuma
2018.01.29. 19:31
Illusztráció/AFP
Műszaki hiba miatt több mint száz turista rekedt a Kreischberg sípálya egyik felvonóján hétfőn - informált az MTI a felső-stájerországi rendőrség közlése alapján.

Az osztrák rendőrség Twitter-üzenete szerint 100-150 turista került szorult helyzetbe a rosenkranzi síliften. A mentés azonnal megkezdődött három helikopter, továbbá a hegyi mentők tizenegy csapattának részvételével, de helyi segélyszervezetek is közremúködtek.  Karl Fussi, a sílift üzemeltetője elmondta: a hegyi mentők felmásznak az ülésekig és köteleken engedik le az embereket, míg a helikopterek fentről eresztenek le valakit, aki felviszi a fedélzetükre a turistákat. A Kronen Zeitung című osztrák lap - online kiadásában - délután arról számolt be, hogy röviddel este hat óra előtt a mentés sikeresen befejeződött.