„Tolvaj!” – Putyin ellen tüntettek Oroszországban (Fotók)

Publikálás dátuma
2018.01.30. 11:43
Több ezren vettek részt a moszkvai tüntetésen január 28-án. Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

Oroszország-szerte tüntettek január 28-án az ellenzéki politikus, Alexej Navalnij támogatói, írja a CNN. A tüntetés a március 18-ára eső orosz választások bojkottjára szólítottak fel: Vlagyimir Putyin ellehetetlenítette az ellenzéket, és torzította a választási rendszert, így esély sincsen tisztességes, demokratikus választásra.

A tüntetés résztvevői a lámpaoszlopokra is felmásztak. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

A tüntetés résztvevői a lámpaoszlopokra is felmásztak. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

Navalnijt tüntetés illegális szervezésével gyanúsították, és a rendezvény helyszínére érkezésekor letartóztatták. Csak másnap engedték el, mint mondta, a bírósági meghallgatásáig. Pár órával korábban irodájába is betört a rendőrség, ott bombát kerestek és letartóztatták Navalnij stábjának nyolc tagját.

Rohamrendőrök a szintén január 28-án, Szentpéterváron tartott ellenzéki tüntetésen. Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP

Rohamrendőrök a szintén január 28-án, Szentpéterváron tartott ellenzéki tüntetésen. Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP

Ezrek vettek részt a moszkvai tüntetésen. Sok város és sok vidéki település is csatlakozott, és volt, ahol a -40°C ellenére is tucatnyian mentek az utcára.

Több ezren vettek részt a moszkvai tüntetésen január 28-án. Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

Több ezren vettek részt a moszkvai tüntetésen január 28-án. Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

Szerző

Veszélyesen közel repült egy orosz vadászgép egy amerikai felderítőhöz

Publikálás dátuma
2018.01.30. 10:07
Illusztráció: Shutterstock
Egy orosz Szu-27-es vadászgép "nem biztonságos távolságban" közelítette meg hétfőn az amerikai haditengerészet EP-3E Aries II típusú felderítő gépét a Fekete-tenger felett - írja az MTI a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) információi alapján.

Az amerikai közlés szerint a felderítőgép az amerikai haditengerészet nemzetközi vizeken haladó egyik hajójáról szállt fel. Az amerikai pilóták jelentése szerint az orosz gép olyan közel haladt el az amerikai repülő mellett, hogy annak meg kellett szakítania küldetését. A CNN amerikai hírtelevízió a Pentagonra hivatkozva közölte: az orosz vadászrepülő másfél méterre közelítette meg az amerikai felderítőgépet. 

Az Egyesült Államok haditengerészetének Földközi-tengeri flottája - amely az európai térség hadműveleteit ellenőrzi - közleményben erősítette meg az incidenst. Pamela Kunze szóvivő leszögezte: ezek a "nem biztonságos akciók megnövelik a tévedés és a levegőben történő összeütközés kockázatát". A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai repülőgép "a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedett és nem provokálta ki az orosz válaszlépést".

Szerző

Nem tréfadolog: pillanatokon belül eléri Amerikát az észak-koreai atomfegyver

Publikálás dátuma
2018.01.30. 09:13
Illusztráció: AFP
Észak-Korea várhatóan hónapokon belül képessé válik arra, hogy nukleáris fegyverrel elérje Amerikát - mondta a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója - írja az MTI.

Mike Pompeo a hétfő éjjel sugárzott interjúban kijelentette: a CIA a világ legjobb hírszerző szolgálata, nagyon sok mindennel foglalkozik, és nem sorol egyetlen feladatot sem más tennivalók elé, de tudatában van annak, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető folyamatos kockázatot jelent nemcsak az Egyesült Államokra, hanem az egész világra. Hozzátette: az Egyesült Államok és a hírszerzési tevékenységben vele együttműködő külföldi partnerek mára meglehetősen tiszta képet alkottak arról, hogy Kim Dzsong Un "mire képes". Ennek alapján "most már arról beszélhetünk, hogy (Észak-Korea) alig néhány hónapon belül képessé válhat arra, hogy atomfegyverével elérje az Egyesült Államokat" - mondta a CIA vezetője.

Mike Pompeo leszögezte: Donald Trump elnök és stábjának vezető tisztviselői "szem előtt tartják" azt a tényt, hogy egy esetleges "totális konfliktus" Észak-Koreával súlyos pusztítást okozna és rengeteg ember életébe kerülne. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges lenne-e Kim Dzsong Un eltávolítása, vagy annak megakadályozása, hogy nukleáris töltettel felszerelt rakétákat indítson útnak, a CIA vezetője csak annyit mondott, hogy "sok minden lehetséges", de nem részletezte, hogy ezt pontosan mint jelent.

Oroszországról szólva Pompeo azt mondta: az orosz "információs kampányoknak hosszú történelmük van, ez nem újdonság", az ehhez használt technológiai eszközök azonban ma már olcsók és bőséggel állnak rendelkezésre, és az egész világra kiterjedő információterjesztés mára sokkal egyszerűbbé vált, mint a II. világháború utáni évtizedekben. "Ettől a fenyegetéstől nem fogunk megszabadulni, az oroszok ezt régóta művelik, és teljes mértékben számítok arra, hogy a továbbiakban is rajta lesznek ezen" - fogalmazott a CIA igazgatója. Hogy tart-e orosz beavatkozási kísérletektől a novemberben esedékes amerikai időközi törvényhozási választásokon, Pompeo úgy válaszolt, hogy "természetesen, mindenképpen arra számítok, hogy folytatni fogják e tevékenységüket". Ugyanakkor bízik abban, hogy az Egyesült Államok képes lesz szabad és igazságos választások megrendezésére, és az orosz beavatkozási kísérleteknek "a megfelelően robusztus" feltartóztató eszközök miatt nem lesz jelentős hatásuk. 

Arra a kérdésre, hogy nem kényszerül-e ebben a kérdésben valamiféle "kényes egyensúlyozásra", hiszen Donald Trump amerikai elnök rendre álhírnek minősíti, hogy kampánystábja összejátszott volna az oroszokkal, miközben a CIA szerint voltak befolyásolási kísérletek a 2016-os elnökválasztás idején, Pompeo kitérően azt mondta, hogy az ügynökség "nem kényes egyensúlyozással, hanem az igazsággal" foglalkozik, és az általa feltárt igazságot "kozmetikázás nélkül" naponta az elnök elé tárja.

Szerző
Témák
atom Észak-Korea