Kaszás Péter, az énekes-dobos

Publikálás dátuma
2018.01.31 06:46
Fotó: Buknicz Timea
Fotó: /
Kaszás Pétert virtuóz dobosként, illetve Al di Meola zenekarának állandó tagjaként ismeri a szakma és a közönség. Meglepő lehet, hogy első szólólemezén énekesként mutatkozik be és a minőségi popzene felé vette az irányt.

A napokban jelent meg Kaszás Péter első videoklipje (You Are The One), amelyen a 38 esztendős muzsikus énekel és dobol; mellette Bubenyák Zoltán zongorázik és Kolta Gergő basszusgitározik. „Még tízéves sem lehettem, amikor édesapám a Marcellina PJT nevű popzenekarban muzsikált, s az ő kiadójuk felvetette, hogy az énekesnő unokahúgával csináljunk egy gyerekduót. Megjelent egy lemezünk, adtunk néhány koncertet, de annyira nem szerettem, mert akkor már sokkal inkább a dobolás foglalkoztatott” – idézi fel énekesi pályájának kezdetét Kaszás Péter. Tizenöt éves korától megállás nélkül hívták különböző zenekarokba koncertezni és stúdiózni, hazai és nemzetközi díjakat, versenyeket nyert, majd a jól ismert bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasaként tökéletesítette hangszertudását.

„Dobosként annyira bekerültem a körforgásba, hogy eszembe sem jutott színpadon énekelni. Ugyanakkor folyamatosan írtam vokális számokat, és magához az énekléshez is volt kedvem. 2004-ben alapítottam meg a saját zenekaromat, a Nalandát – Bubenyák Zoli és Kolta Gergő már ott is velem játszott. Ez instrumentális zene volt, de gyakran éreztem, hogy egy-egy markáns témához milyen jó lenne szöveget is írni.” A megvalósításra egészen 2016-ig kellett várni: ekkor szerveződött meg az Infinity Project, amelyben már – angol nyelvű – szövegek is helyet kaptak. Péter különösen sok munkaórát fordított az énekszólam rögzítésére. „Édesapám stúdiójában teljesen egyedül, professzionális laptopra dolgoztam, ami a nagy hangerő miatt egy másik helyiségben volt. A digitális Pro Tools eszközt onnan vezettem ki rengeteg kábel segítségével egy plazmatévére. Ez roppant bonyolultan hangzik, s tényleg lehetett volna rajta egyszerűsíteni, de nagyon fontos volt, hogy időkorlát nélkül, maximális igényességgel dolgozzak.” Az eredményt igazolja, hogy lemez elnyerte a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Fonogram-díját.

Az első klip már látható a közösségi csatornákon, s kedvező fogadtatásra talált. „Nyilvánvaló, hogy ott kell lenni a nagy zene- és videómegosztó portálokon – ebben teljesen egyetértünk kiadómmal, a Magneotonnal. Sokat segítettek nekem: eredetileg csak terjesztői szerződésről volt szó, de aztán vállalták a kiadást, a marketinget. Abban viszont konzervatív vagyok, hogy szerintem a fizikai hanghordozóra is nagy szükség van. Különösen azért, mert a streaming fogyasztói oldalról előnyös, de a zenészek számára kifejezetten hátrányos. Olyan, mintha valaki bemenne egy ABC-áruházba, s tíz dollárért felvásárolhatná az egész boltot, miközben a termék előállítójának, a zenésznek csak ezrelékek jutnak” – mondja.

Az Infinity Project mellett Kaszás Péter 2009 óta a gitáros sztár, Al di Meola zenekarának állandó tagja. Bejárta a világot, nagyszerű zenészekkel ismerkedett meg, de ma már kevesebb a fellépésük, mert Al di Meola hatvan felett inkább kamarazenei projektekbe (gitárduó vagy két gitár és harmonika) vágott bele. Péter másik állandó zenekara a fúziós világzenét játszó Djabe, ahová 2016-ban, a zongorista Nagy Jánossal és a trombitás Koós-Hutás Áronnal együtt került be. Ez a csapat is sokat játszik külföldön – azért is, mert rendszeresen csatlakozik hozzájuk két világhírű zenész: Steve Hackett (Genesis) és Gulli Briem (Mezzoforte). E formációk mellett a stúdiózásra, a session-zenélésre is marad azért ideje.

Névjegy
Kaszás Péter hatéves korától tanult klasszikus ütőhangszereken, majd 11 évesen kapta első dobfelszerelését. Tinédzser kora óta hivatásos muzsikus: Artisjus- és Arany Dobverő-díjas, valamin tokiói Yamaha Songwriting Contest győztese. Al di Meolával felvett albumát (Pursuit of Radical Rhapsody) Latin Grammy-díjra jelölték. Több más világsztárral is együtt játszott; Európa és Amerika legpatinásabb jazzfesztiváljain (Montreux, North Sea, Marciac, Montreal) lépett színpadra.

 

Infó: Kaszás Péter következő magyarországi fellépései:

Február 24. Dobosok Farsangja, Vigyázó Sándor Művelődési Ház (Rákosmente)

Május 10. Budapest Jazz Club

2018.01.31 06:46

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17