Áttörés a német nagykoalíciós tárgyalásokon

Publikálás dátuma
2018.01.31 06:34
Martin Schulz ellenzi, hogy a miniszteri listáról is legyen pártszavazás Fotó: AFP/John Macdougall
Fotó: /

Fontos mérföldkőnek tekinthető a német nagykoalíciós tárgyalások során, hogy megállapodás született az uniópártok és a szociáldemokraták között a menekültkérdés egyik fontos pontjáról, az oltalmazottak családegyesítési jogának további korlátozásáról. Július 31-ig fenntartják azt a két éve bevezetett ideiglenes szabályt, amely szerint az oltalmazottak nem kezdeményezhetik a családegyesítést. Ezt követően pedig – a szociáldemokraták kérésére – havi ezer menekült hozzátartozója számára teszik lehetővé, hogy Németországban élő családtagjához csatlakozzék. Ez az ezres felső határ kőbe vésett lesz, ezt túllépni egyetlen fővel sem lehet.

A pártokat nagyon szorította az idő, mert a mostani törvény március közepéig van hatályban. A kedden elfogadott javaslatot csütörtökön a német parlament, a Bundestag is megszavazhatja.

A kompromisszum komoly áttörést jelent a nagykoalíciós tárgyalások során, az azonban kérdés, mennyire tartják elégségesnek a szociáldemokraták. Az SPD tagságának kell majd kimondania az utolsó szót. Az utóbbi időben több ezer tagfelvételi kérelem futott be a párthoz. Különösen az ifjú szociáldemokraták bizonyulnak igen aktívnak a toborzásban. Elsősorban olyanokra számítanak, akik elutasítják a nagykoalíciós megállapodást, így akadályoznák meg, hogy megalakuljon Angela Merkel negyedik kormánya.

Az SPD elnöksége ezért hétfőn úgy döntött, hogy azok vehetnek majd részt a szavazásban, akiket február 6-án 18 óráig átvették a tagkönyvüket. Nehéz megmondani, ezt azt jelenti-e, hogy a felvételi kérelmüket most benyújtók nagy része részt vehet-e a voksoláson. Ahhoz ugyanis, hogy valaki a szociáldemokrata tag legyen, a kérelmet fel kell dolgoznia a helyi SPD-szervezetnek, így van némi átfutási idő – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az SPD-nél nincs egység arról, hogy a koalíciós szerződésről szóló szavazásnál csak a programmegállapodásról voksoljanak-e, vagy arról is, egyetértenek-e az SPD miniszteri listájával. Ez utóbbi ellen vehemensen tiltakozott Martin Schulz. Épp az ő kormányzati szerepvállalása okozza a legnagyobb vitát. Sok SPD-tag ugyanis úgy véli, hogy a pártelnöknek nem lenne szabad tárcát vállalnia a berlini kabinetben, Schulz azonban szívesen lenne a német diplomácia vezetője.

Szerző
2018.01.31 06:34

EU-s kikötőkbe vinné a tengerből mentett menekülteket az olasz miniszter

Publikálás dátuma
2018.08.19 18:32
A Diciotti egy korábbi képen, Trapani kikötőjében
Fotó: AFP/ Alessandro FUCARINI
Négy napja vesztegel 177 ember egy olasz hajón. A római kormány nem engedi kikötni őket, inkább Máltára irányítaná. A máltaiak szerint viszont olasz kikötőbe kell érniük. Az olaszok ragaszkodnak a menedékkérők szétosztásához, Matteo Salvini pedig inkább visszavinné őket Líbiába,
Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét az olasz felségvizeken, Lampedusa szigete mellett négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében. Bár a menedékkérők egy olasz hajó fedélzetén vannak, azt a római kormány ismét nem engedi kikötni. Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán azt írta: Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. A miniszter, aki az olasz kikötők felett is rendelkezik, azt akarja: „az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen”. Toninelli szerint a menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új római kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül. A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak. Salvini most szintén egy bejegyzéssel kapcsolódott be a vitába: „Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot, vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket.” Michael Farrugia máltai belügyminiszter  a Twitteren: szerinte az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot. 
2018.08.19 18:32

A választások elleni kibertámadást vizsgál az FBI

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:49
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Két, demokrata jelölt kampánya ellen is sikeres támadást hajtottak végre, ami erősíti az aggodalmakat a november 6-i félidős választások biztonságáért.
A Reuters hírügynökség saját forrásai szerint az FBI nyomozást folytat egy feltételezett kibertámadás ellen, amelyet egy kaliforniai demokrata politikus ellen követtek el. A hekkerek sikeresen hatoltak be David Min kampányának egyik számítógépére. Min a demokrata jelöltségre pályázott a kaliforniai 45. választókerületben, de alulmaradt a júliusi előválasztáson. A hírt nem kívánta kommentálni Min korábbi kampányfőnöke, és az FBI egyik szóvivője sem tudta megerősíteni.  A támadás híre korábban nem szivárgott ki, de a múlt héten a Rolling Stone magazin hírt adott egy hasonló esetről: Hans Keirstead a 48. választókerületben indult a jelöltségért, de szintén vereséget szenvedett az előválasztáson. Bár Min és Keirstead végül nem nyerték el a jelöltséget, mindketten olyan választókerületben indultak, amelyek kiemelt figyelmet élveznek, mert csatatérnek számítanak: vagyis mind a Demokrata, mind a Republikánus Pártnak van esélye nyerni novemberben.  Egyelőre nem világos kik állnak a támadások mögött és milyen információkhoz fértek hozzá, de a Reuters forrásai szerint önmagában a sikeres behatolás ténye megerősíti a biztonsági szakemberek aggályait: ezek szerint a novemberi, úgynevezett félidős választásokon. November 6-án, az elnöki ciklus felénél újraválasztják a teljes képviselőházat és a szenátus egyharmadát, illetve 36 államban kormányzót is választanak. 
2018.08.19 16:49