„Helló! Viszlát!” – Mondta a delfin. És nem viccelünk (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.31 11:59
Egy orka - a kép illusztráció. Fotó: Mike Korostelev / Biosphoto
Fotó: /

Emberi szavakat tanult gondozójától egy kardszárnyú delfin Franciaországban, írja a BBC. A Wikie nevű, 16 éves delfin angolul szólalt meg: „Helló”, mondta, elszámolt háromig, és elköszönt. Megtanult ezen kívül nyelvet ölteni is.

Az emlősök közt – az emberek után – a delfinek és bálnák utánoznak legjobban hangokat hallás alapján. Wikie ezzel kapcsolatban vett részt egy kísérletben: a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy emberi szavakat is tudnak-e ugyan olyan könnyedén utánozni, mint egymás hangjait. A válasz a siker ellenére még nem egyértelmű, mert a kísérletbe csak egyetlen delfint vontak be.

A csoportokban élő kardszárnyú delfinek, más néven orkák a legnagyobb delfinfélék. Csoportokban élnek, és tudósok megfigyelték már, egymás hangját utánozva saját dialektusa van minden egyes csoportjuknak.

A madridi Complutense Egyetem kutatója, José Abramson szerint elképzelhető, hogy egy nap beszélgetni is lehessen Wikie-vel. „Történt már ilyen”, fogalmazott: delfineket és egy jákópapagájt megtanítottak már jelbeszéddel olyan egyszerű mondatokra, amikkel azt mondhatták el nekik, tegyenek egy tárgyat ide vagy oda. Abramson ugyanakkor arra is figyelmeztetett, ne erőltessük rá ilyen módon az állati kommunikációra az emberi fogalmainkat, és többet nyerhetünk azzal, ha azt tanuljuk meg, ők hogyan kommunikálnak egymással a természetes környezetükben.

A teljes tanulmány a Royal Society of London honlapján olvasható: Imitation of novel conspecific and human speech sounds in the killer whale (Orcinus orca)

Szerző
2018.01.31 11:59

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07