"Orbán adjon választ arra, hogy milyen megállapodást kötött Pecinával!"

Orbán Viktor bécsi tárgyalásainak nincs ismert kézzel fogható eredménye. A Liberálisok attól tartanak, hogy a látogatás igazi célja nem is az osztrák kormánnyal folytatott tárgyalás volt, hanem részben a választási kampánnyal, részben pedig egy eltitkolt találkozóval függ össze - írja közleményébena  párt.

Orbán Viktor nagy örömmel üdvözölte az új osztrák kormány megalakulását. Az osztrákok ezt azzal viszonozták, hogy javasolták a külföldi, köztük a magyar munkavállalók családi pótlékának megkurtítását, majd az Európai Bíróságnál megtámadták a Paks 2 nukleáris erőmű bizottsági jóváhagyását. Ezen túl is bőven akad probléma a két ország között, mint az EU hétéves költségvetési kerete kapcsán az osztrákok szűkítő álláspontja, a folyamatos határellenőrzések vagy az osztrák rendőrség zaklató fellépése a magyar autósokkal szemben. Ezekről a kérdésekről nem sok szó esett a találkozón. Orbán Viktor meglepetésre ezeket európai problémáknak nevezte, és azt várja, hogy az általa ostorozott brüsszeli bürokraták vagy az Európai Bíróság tegyen igazságot. Még a migráció kérdésében is érzékelhető volt az eltérés a magyar és az osztrák álláspont között.

Valószínűleg sokkal nagyobb jelentősége volt annak az eltitkolni szándékolt találkozónak, ami miatt a magyar miniszterelnök egy nappal korábban utazott ki a császárvárosba. Havasi Bertalan is megerősítette, hogy Orbán Viktor találkozott Heinrich Pecina nevű kétes osztrák üzletemberrel, akit a Hypo bank több milliárd eurós csalási ügyében jogerősen elítéltek. Amikor a sajtó tudomása szerint legutóbb hivatalában fogadta Orbán Viktor Pecinát 2016-ban, akkor röviddel ezután Pecina megszüntette a Népszabadságot, majd átjátszotta Mészáros Lőrinc érdekeltségébe a vidéki sajtó jelentős részét. Mivel Pecina a Russmedián keresztül jelenleg is rendelkezik magyarországi és erdélyi médiaérdekeltséggel, félő, hogy ezen az eltitkolni szándékolt találkozón újból a magyar sajtószabadságot súlyosan sértő titkos megállapodás született. A Liberálisok Orbán Viktortól várnak választ arra a kérdésre, hogy miért találkozott Pecinával, és milyen megállapodás született ezen a találkozón - zárul a dokumentum. 

lásd még: Orbán különös bécsi útja

Szerző

Influenzajárvány - Egy hét alatt kétszer annyian betegedtek meg

Publikálás dátuma
2018.01.31. 14:34
Illusztráció: Shutterstock
Egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma; január 22-28. között 31 350 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ami 85,9 százalékkal több beteget jelent - írja az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának friss közlése alapján.

A jelentés szerint a legtöbb beteg a fővárosban, Fejér és Pest megyében van. Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek közül 34,2 százalékra nőtt a gyermekek aránya. Bács-Kiskun megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. A betegek 31,6 százaléka a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,3 százaléka, 8,9 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Szintén emelkedett az influenza miatt kórházba kerültek száma is, az elmúlt héten huszonhét új beteg szorult intenzív ellátásra az előző heti huszonkettőhöz képest. Az Országos Közegészségügyi Intézethez beküldött minták vizsgálata során 34 influenza B és két influenza A vírust azonosítottak.

Szerző
Témák
influenza

Mi az? Almalé, cukor, aroma, színezék

Publikálás dátuma
2018.01.31. 14:29
Shutterstock illusztráció

Almalét, cukrot, aromát, színezéket iszunk leginkább málnaszörp néven - ez derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjéből, melynek során 27 különböző szupermarketben vagy bioboltban kapható málnaszörp gyümölcs- és málnatartalmát, adalékanyagait, csomagolását és származási helyét vizsgálta.

Az egyes termékek minősége között jelentős eltéréseket tapasztaltak. Míg a legjobbak málnából, cukorból (és esetleg néhány adalékból) álló szörpök, vannak olyan termékek is, amelyek csak nyomokban tartalmaznak málnát, és a gyümölcstartalmukat a sokkal olcsóbb alma, ízüket pedig az aromák adják. Találtak olyan készítményeket is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. Az első három helyen végzett a Papp Lekvár Manufaktúra Natúr málnaszörpje 91, a Spar két sajátmárkás terméke a Spar Premium 88 és a Spar Natur pur – 85 százalékos eredménnyel.

Azokat a szörpöket, amik nem tartalmaznak gyümölcsöt málna ízű szörpként tüntették fel a gyártók.

Mindössze egy olyan terméket találtak, amelyben semmilyen aroma nem volt. A vizsgált 27 termékből négy szörp kivételével mindegyik tartalmazott valamilyen színezéket, de ez az esetek többségében ezek nem jelentenek kockázatot az egészségre. Öt termék tartalmazott Na-benzoát tartósítószert, amely az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Hat termékben édesítőszerként ciklamátot és aszpartámot használtak, amelyekkel kapcsolatban már felmerültek egészségügyi kockázatok, bár ezek nem egyértelműen bizonyítottak, de érdemes kiváltani a használatukat biztonságosabb anyagokkal.

A termékek közül kettő volt biotermék, ezeknek gyümölcs- és cukortartalma ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Ezeknek a szörpöknek az előnye, hogy nem tartalmazhatnak mesterséges adalékanyagokat.

A gyengébb értékelést elérő termékek kizárólag a legolcsóbb kategóriából kerültek ki. Míg a legjobb szörpök 1500-2000 forint/liter, a középkategóriásak már csak 600-800 forint egységáron kaphatók, addig a málnamentes termékek ára mindössze literenként 100 forint körül van (hasonló ajánlott hígítási arány mellett).

Szerző