Kácsor Zsolt: Valaki tegye már vissza a levegőt!

Publikálás dátuma
2018.02.03 08:35
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /

A címben idézett mondat egy autóbuszon hangzott el, méghozzá egy rendkívül rokonszenves sofőr szájából, aki végső megoldásként kérte az utasok segítségét. Többek között az enyémet is, csakhogy ugye nekem eddig még életemben eszembe nem jutott, hogy egy autóbuszon a levegőt – úgymond – vissza lehetne tenni. Eleve ugye: honnét? Honnét kell visszatenni a levegőt? Másodszor pedig: vajon hová kell visszatenni? Nemigen értettem a problémát.

Pedig a vezetőülés felől hallatszó felszólítás egyértelmű volt. A sofőr másodszor is megismételte nyugodt, kedves, már-már barátságos hangon

– Kérem, valaki tegye vissza a levegőt!

Egy buszmegállóban álltunk valahol Gazdagréten, de nem tudtunk elindulni, mert a második ajtóval volt valami gond. Kinyílt, becsukódott, sziszegett, majd nem mozdult, majd megint kinyílt, és becsukódott újra, azaz önállósította magát. Ez igen, hümmögtem, ilyen egy igazi lázadó. Egy munkamegtagadó. A második ajtónak elege lett. Hát van ilyen, hogy egy szerkezet a függetlenséget választja.

A legviccesebb az volt, hogy a felszállni akaró utasok azt hitték, hogy a sofőr szórakozik velük. Pedig dehogy. Szegény buszsofőr meg akarta oldani a problémát, a gond az volt, hogy az ajtó nem engedelmeskedett. Megközelítette egy nyugdíjas nénike, mire sziszegve becsukódott az orra előtt. Szerintem magában még röhögött is, mármint nem a nénike, hanem az ajtó.

Segíteni akartam a szegény sofőrnek, de nem tudtam, hogyan kell visszatenni a levegőt. Különben is, amilyen forradalmi lázban égek, azonnal közéleti tartalmat tulajdonítottam a hangszórókból fölhangzó felszólításnak: tegyük vissza a levegőt! Ez ránk férne, bólintottam. Igen, egy kis levegő, azt végre vissza kellene tenni. Amiből az következik, hogy korábban volt, és most nincsen.

A vezető látta, hogy nem boldogul az utazóközönség, ezért kaptunk még egy kis segítséget:

– Az ajtó fölött van egy kör alakú üvegfedél, alatta van a kapcsoló.

De hiába. Belátta, hogy buszilag képzetlen utasokkal van dolga, ezért fölállt a vezetőülésből, odament az ajtóhoz, kinyitotta az üvegfedelet, benyúlt, mire az ajtó sziszegett, és kinyílt, majd becsukódott. A sofőr visszaült, csinált egy próbát, megnyomta az ajtónyitás gombját, de az ajtó csak röhögött. Pontosabban szisszent egyet, és nem nyílt. Ekkor a megállóban megjelent egy utas, megnyomta az ajtó nyitógombját KÍVÜLRŐL, mire az ajtó sértődötten kinyílt. Ettől kis vidámság támadt az utasok körében, úgyhogy a felszálló nem értette, hogy mit röhögnek rajta. Leült, várta, hogy induljunk, de nem indultunk. A sofőr hiába nyomogatta a gombot, az ajtó nem nyílt. Az újonnan felszállt utas méltatlankodva nézett körbe, látszott rajta, hogy nem érti. S eléggé meglepődött, amikor a sofőr beleszólt a mikrofonba:

– Valaki visszatenné a levegőt, kérem?

Néztem döbbent arcát, és örültem, hogy én már túl vagyok a képzésen. Én már tudom, mi a teendő. De ekkor már nem csak én voltam kiokosítva, hanem mindenki más, hiszen mindannyian láttuk a sofőr által elfordított kapcsolót. Ott a megoldás! Az üveg alatt! Úgyhogy egy ötven körüli férfi boldogan ugrott is a haszontalan második ajtóhoz, s láttam az arcán, hogy mennyire izgatja a feladat. Lobogott a szemében a kezdeményezés tüze, s kissé irigyeltem is, hogy megelőzött. Mert az az igazság, hogy én is mozdultam a levegőt visszatenni. Még sosem tettem vissza levegőt buszon. De jó, itt a lehetőség. Teszek valami hasznosat. Például ráadom a levegőt. Vagy leveszem. Nem is tudom, de valamit csinálok. Úgy értem, nem maradok tétlen. Elkéstem azonban, mert az ötven körüli úr már boldogan kotorászott az üvegfedél alatt, mire én felpattantam az ülésből. A szerencsés ember valamit jó irányba fordíthatott, mert az ajtó fájdalmasan fölszisszent, s megadta magát: engedelmeskedni kezdett. A sofőr próbaképpen nyitotta, zárta, nyitotta, zárta, az ajtó pedig dolgozott, mint a kisangyal.

– Köszönöm szépen – mondta a sofőr, mire az utazóközönség egy emberként felsóhajtott. No lám csak, véghez vittünk valami fontosat. Visszatettük a levegőt. Igaz, nem tudtuk, hogy honnét, nem tudtuk, hogy miképpen, de sikerült.

Elindultunk, s valahol a Szent Pio atya térnél járhattunk, amikor azt vettem észre, hogy többen is az ajtót bámulják leplezetlen izgalommal. Hátha elromlik megint az ajtó. Hátha vissza kellene tenni a levegőt megint. Azt láttam a cselekvésre kész emberek szemében, hogy szinte szurkolnak a második felvonásért. Láttam rajtuk, hogy legközelebb nem kell nekik kétszer mondani, ők ugrani fognak, és a levegőt: visszateszik.

Az az igazság, hogy engem is izgatott a feladat. Most már tudtam, hogy igen, igen: meg lehet csinálni. Kicsit közelebb húzódtam a második ajtóhoz, hogy ha szükség lesz rám, azonnal akcióba tudjak lépni. De láttam, hogy az ötven körül úr, az előző akció büszke hőse is az ajtót fixírozza, s nagy izgalmában még az ajkát is megnyalta: ő is készült. Mi aztán visszatesszük a levegőt. Igaz, nem tudjuk, hogy honnét, nem tudjuk, hogy miképpen, de egy biztos: sikerülni fog.

2018.02.03 08:35

A Vidi megállította a Honvédot

Publikálás dátuma
2018.08.18 22:10
Hadzic Anel (b) és Huszti Szabolcs, a MOL Vidi gólszerzői
Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A címvédő MOL Vidi FC 3-0-ra legyőzte a pályaválasztó Budapest Honvédot a labdarúgó OTP Bank Liga ötödik fordulójában, így már nincs százszázalékos csapat az élvonalban.
A kispestiek otthonuk, a Bozsik Stadion újjáépítése miatt most először fogadták soros ellenfelüket az MTK-pályáján, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A Bajnokok Ligája-selejtező utolsó fordulójára készülő székesfehérváriak továbbra is veretlenek ebben az idényben, szerdán az AEK Athént látják vendégül a Groupama Arénában. OTP Bank Liga, 5. forduló: Budapest Honvéd-MOL Vidi FC 0-3 (0-2)  Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2007 néző, v.: Farkas gólszerzők: Kovács I. (26.), Huszti (39.), A. Hadzic (51.) piros lap: Batik (37.) sárga lap: Uzoma (9.), Batik (14., 37.), Lukács (72.), illetve Vinícius (3.), Juhász (4.), Lazovic (34.), Berecz (86.) Budapest Honvéd:    Gróf - Batik, Baráth, Skvorc - Heffler, Vadócz, Gazdag (Lukács, a szünetben), Nagy G., Uzoma (Kukoc, 37.) - Holender, Danilo (Májer, 77.) MOL Vidi FC:    Kovácsik - Nego, Juhász (Fiola, 54.), Vinícius, Stopira - Nikolov, A. Hadzic, Pátkai - Huszti - Kovács I. (Berecz, 70.), Lazovic (Sós, 78.) A Honvéd kezdte lendületesebben a mérkőzést, mégis a Vidi FC előtt adódott igazi gólszerzési lehetőség, de Huszti Szabolcs kihagyta a megítélt büntetőt. Nem sokkal később Kovács István jóvoltából mégis megszerezték a vezetést a vendégek. A kapott gól ellenére a kispestiek irányították a játékot, de egy téves játékvezetői ítélettel megakasztott támadásuk után indított gyönyörű ellenakció végén Huszti kijavította hibáját, s megduplázta a fehérváriak előnyét. Ezt követően még reménytelenebb helyzetbe került a Honvéd, ugyanis utánrúgásért Batik Bencét második sárga lappal kiállította a játékvezető. Innentől a Vidi FC kézben tartotta a találkozót a szünetig. A folytatásra sem változott a játék képe: az emberhátrányban lévő fővárosiak mentek előre, a Vidi FC viszont sokkal pontosabb volt, és a harmadik góllal végérvényesen eldöntötte a három pont sorsát. A hátralévő negyven percben komoly tétje nem maradt a meccsnek, mégis mindkét kapu előtt akadtak helyzetek, egyszer például Lazovic a kapufára fejelte a labdát, míg a Vidi FC védelme egy ízben a gólvonalról mentett, de több találat már nem született. 

Először győzött a Diósgyőr

A szombat esti találkozón a hazai csapat az első győzelmét aratta a mostani bajnokságban, melyben eddig egyetlen ponttal az utolsó előtti helyen állt. Sikerével a kilencedik helyre lépett előre és pontszámban beérte a szombathelyi együttest.    Diósgyőri VTK-Szombathelyi Haladás 1-0 (1-0)

Egy pontot szerzett a Kisvárda Felcsúton

A Kisvárda története első élvonalbeli gólját megszerezve 1-1-es döntetlent ért el Felcsúton, a Puskás Akadémia vendégeként.   Puskás Akadémia FC-Kisvárda FC 1-1 (0-0)

A hajrában percben mentett pontot az Újpest

Az Újpest 1-1-es döntetlent játszott a vendég Mezőkövesddel szombaton. Újpest FC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (0-1)   Az Újpest és a Mezőkövesd kilencedszer mérkőzött meg egymással, a hazai csapat továbbra is csak egyszer nyert: még az első találkozón 2013-ban a lila-fehérek 6-1-re. Azóta a további hat vendéggyőzelem mellett másodszor végeztek döntetlenre. Ez a találkozó volt a Mezőkövesd századik fellépése az élvonalban.

A tabella

1. Ferencváros 5 4 1 - 14- 4 13 pont 2. Budapest Honvéd 5 4 - 1 9- 5 12 3. MTK Budapest 5 3 1 1 9- 8 10 4. Debreceni VSC 5 2 3 - 8- 5 9 5. MOL Vidi FC 4 2 2 - 9- 2 8 6. Újpest FC 5 1 3 1 5- 6 6 7. Mezőkövesd Zsóry FC 4 1 2 1 5- 4 5 8. Szombathelyi Haladás 5 1 1 3 7-10 4 9. Diósgyőri VTK 5 1 1 3 4- 9 4 10. Paksi FC 5 - 3 2 4- 7 3 11. Puskás Akadémia 5 - 2 3 5- 8 2 12. Kisvárda Master Good 5 - 1 4 1-12 1

Szerző
2018.08.18 22:10

Nem bírt a Ferencváros a Pakssal

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:01
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Az éllovas Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a vendég Pakssal az OTP Bank Liga ötödik fordulójának szombati játéknapján, így már nem százszázalékos a fővárosi együttes, a tolnaiak pedig továbbra is nyeretlenek.
OTP Bank Liga, 5. forduló: Ferencváros-Paksi FC 1-1 (1-1)  Groupama Aréna, 7147 néző, v.: Erdős gólszerzők: Petrjak (3.), illetve Hahn (45+2.) sárga lap: Heister (72.), Sigér (86.), illetve Hahn (36.), Papp (41.), Haraszti (45.), Kecskés (79.) Ferencváros:  Dibusz - Lovrencsics G., Botka, Blazic, Heister - Leandro (Sigér, 80.), Spirovski (Bőle, 59.), Gorriaran - Varga R., Lanzafame, Petrjak (Finnbogason, 70.) Paks:    Nagy G. - Kulcsár D., Lenzsér, Fejes, Szabó J. - Papp - Bertus, Haraszti (Kővári, 88.), Kecskés, Bartha (Vági, 92.) - Hahn (Simon A., 80.) A házigazda a harmadik perc elején megszerezte a vezetést - Ivan Petrjak volt eredményes -, majd visszafogott tempó mellett megelégedett azzal, hogy az ellenfél térfelén járatta a labdát. A Paks hiába került hátrányba, a védekezésre koncentrált, támadásokat nem tudott vezetni. A félidő derekán Petrjak a kapufát találta el, majd később Botka lövését hárította Nagy bravúrral, ám a két hazai lehetőségtől eltekintve a kapuk nem forogtak veszélyben. A szünetre mégis váratlanul egyenlő állással vonulhattak a csapatok, mert Bertus remek beadását - a ferencvárosi védelem asszisztálása mellett - Hahn a kapuba fejelte. A második félidő elején még mindig érződött a hazaiak játékán a bekapott gól, eltelt 15 perc, amíg beszorították a vendégeket. A Paks azonban állta a rohamokat, fegyelmezetten védekezett, és kisebb megingásoktól eltekintve nem engedte kapuja közelébe az ellenfelet. A ferencvárosi szurkolók több alkalommal ütemesen kritizálták kedvenceiket, akik a hajrához érve egyre nagyobb elszántsággal rohamoztak, a győztes gólt azonban nem sikerült megszerezniük. Sőt, majdnem kikaptak: a 85. percben Haraszti ziccerben a keresztlécet találta el. A Ferencváros a hazai pontvadászatban immár 17 összecsapás óta veretlen, a Groupama Arénában pedig 2017 tavaszán kapott ki legutóbb, azóta 23 találkozón nem talált legyőzőre. A népligeti együttes azonban 2016 áprilisa óta képtelen legyőzni pályaválasztóként a Paksot: egy vereség mellett a legutóbbi három hazai bajnoki találkozón döntetlent játszott vele. Csertői Aurél együttese viszont változatlanul nyeretlen a szezonban: két vereség mellett harmadszor ért el döntetlent.
Szerző
2018.08.18 19:01
Frissítve: 2018.08.18 22:12