Előfizetés

Nagykanizsa fúrótorony-nézetből

Publikálás dátuma
2018.02.01. 11:23
A Zalaerdő Zrt. kivilágított kilátója a nagykanizsai Csónakázó-tónál. MTI Fotó: Varga György

Az 1970-es években nyitották meg kilátóként a nagykanizsai Csónakázó-tó mellett álló egykori MAORT-olajfúrótornyot. A 40 méter magas kilátót a tavalyi évben felújították, és tavasszal újra megnyitják a látogatók előtt.

Fúrótoronyból alakították kilátóvá az 1970-es években. MTI Fotó: Varga György

Fúrótoronyból alakították kilátóvá az 1970-es években. MTI Fotó: Varga György

Nagykanizsán a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. (MAORT) a II. világháború alatt létesített telephelyet – annak ellenére, hogy a MAORT az amerikai Standard Oil Company leányvállalata volt, Magyarország pedig a németek oldalán lépett hadba. A vállalatot végül a háború után államosították, és bár kártérítést nem szándékozott fizetni Magyarország, végül mégis megtette: az Egyesült Államok ezt is feltételéül szabta a magyar koronázási jelvények visszaadásának. A MAORT tisztviselői és munkásai számára épült MAORT-telep különleges urbanisztikai értékei miatt 1992 óta örökségvédelem alatt áll.

Nagykanizsa látképe a kilátóból nézve. MTI Fotó: Varga György

Nagykanizsa látképe a kilátóból nézve. MTI Fotó: Varga György

Tragikus eseményekkel indult az év a sportvilágban - Az orvos is tehetetlen?

Publikálás dátuma
2018.02.01. 10:34
Illusztráció: Shutterstock

Tragikus eseményekkel kezdődött az év a sportvilágban, több fiatal sportoló, edző és volt versenyző lett rosszul. December 30-án a tapolcai kolbásztöltő-versenyen 49 éves korában meghalt Szalay Gyöngyi hétszeres világbajnok párbajtőröző. Egy hete a Dabas U19-es csapatának mindössze 16 éves játékosát, Duhaj Ádámot kilencszer kellett újraéleszteni. A héten szívinfarktust kapott Takács Ákos, a Ferencváros 35 éves edzője, volt válogatott focista, a Sopron labdarúgója, Szabó László tüdőembóliával került kórházba - idézi fel a Bors

Kator Miklós sportorvos a lapnak az okokról szólva azt mondta, az ilyen tragédiákat nem lehet megelőzni, mert nem lehet kizárni minden veszélyforrást. Felidézett egy orvosi mondást, amely szerint nincs egészséges ember, csak rövid vizsgálat. A szakember hozzátette, az évkezdet és a hőmérséklet-ingadozás az átlagemberek szervezetét is megviseli. "Nem figyelünk rendesen a táplálkozásra és a folyadékbevitelre." A januári magas hőmérsékletekhez még az egészséges szervezet is nehezen alkalmazkodik, ha pedig egy frontérzékeny embert elkap egy vírus, könnyen "megboríthatja". 

Matolcsy sem dúskál - Nyilatkoztak az állami tisztségviselők is

Publikálás dátuma
2018.02.01. 10:29
Népszava fotó
Több állami tisztségviselő, köztük az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Költségvetési Tanács vezetője és a legfőbb ügyész is leadta a tavalyi évről szóló vagyonnyilatkozatát. A dokumentumok az Országgyűlés honlapján olvashatók - infromál az MTI.

Matolcsy György, az unortodoxia pápája esetében meglehetősen szűkszavú a távirati iroda, annyit írnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke megtartotta 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi házát, egyéb ingatlant vagy járművet azonban továbbra sem tüntetett fel.  Szerepelteti az MNB elnökeként felvett havi bruttó 5 millió forintos jövedelmét és egyes személyi használatra kapott eszközöket. Megtakarításról, a kis vagyonka gyarapításáról egy szó sem esik.  A jegybankelnöknek 2015-ben még 2,4 millió forint megtakarítása volt.

Az ÁSZ elnöke, Domokos László lényegesen kimunkáltabb bevallást adott be, e szerint tovább növelte állampapírjainak értékét: Prémium Magyar Államkötvényben csaknem 27 millió forintot tart a tavalyi 19 millióval szemben, Bónusz Magyar Államkötvényben továbbra is 5 millió forintot, Kamatozó Kincstárjegyben pedig a tavalyi 1,3 millió után már 3,5 milliót. Egyéves Magyar Állampapírjának értéke 2 millió forint, részvényeinek értéke pedig továbbra is félmillió forint. Domokos László takarékbetétjének értéke 2,4 millió forinttal emelkedett egy év alatt, 7,3 millióra, készpénzállománya viszont csökkent, 3,9 millióra. Pénzköveteléseinek értéke 5,4 millió forint. Az ÁSZ elnökének csökkent a banki tartozása, 8,9 millióról 7,3 millióra. Domokos továbbra is felerészben birtokol egy békéscsabai telket és házat, valamint tulajdonosa egy garázsnak. Van egy budapesti, 83 négyzetméteres lakása, teremgarázsban lévő parkolóhellyel. 9/10-edes arányú tulajdonosa egy XIII. kerületi, 122 négyzetméteres lakásnak, valamint egy újkígyósi szántónak. Haszonélvezeti joggal rendelkezik egy 63 négyzetméteres budapesti, V. kerületi lakás felett és autójaként is még mindig egy 2003-ban vásárolt Skodát tüntette fel.Ingatlan-bérbeadásból havi 100 ezer forintnyi bevétele van az ÁSZ elnökének, aki számvevőszéki elnöki juttatásként laptopot, mobiltelefont és gépkocsit tüntetett fel.

Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke 19 millió forint értékben vásárolt befektetési jegyet tavalyhoz képest, ugyanakkor túladott 1,8 millió forintnyi részvényén. Megtartotta Telkiben az 1154 négyzetméteres telken álló 292 négyzetméteres házát. Autót, más járművet most sem tüntetett fel, a hathavi illetményét meghaladó értékű ingóságok között pedig évek óta egy 1980-ban ajándékba kapott asztali lámpát szerepeltet. Juhász Miklósnak 1 millió forintnyi készpénze van. Pénzintézeti számlakövetelése csökkent, forintban 2 millió, devizában 15 millió forint értékű. Juttatásként autót, telefont és laptopot használ, ügyvédi praxisát szünetelteti.

Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének továbbra is két budapesti ingatlanban van érdekeltsége és egy 2002-ben vásárolt Renault Clio tulajdonosa. A mindenkori tisztségviselői illetmény hathavi összegét meghaladó készpénzét megduplázta, itt 6 millió forintot tüntetett fel, pénzintézettel szembeni tartozása pedig 2-ről 1,5 millió forintra csökkent. Karas Monikának az NMHH elnökeként és lakásbérbeadásból van jövedelme, ezek megegyeznek a korábbi adatokkal.

Polt Péter legfőbb ügyész ezúttal is hat ingatlant tüntetett fel, amelyekben tulajdonos vagy társtulajdonos, házastársával közösen pedig egy 2014-ben vett Opel Mokka birtokosa. Emellett megvan a 2016-ban másodmagával vásárolt, 1979-es vitorlás kishajója. Bankszámláján 9,7 millióról 16,5 millióra nőtt az összeg, egyéb megtakarításai érdemben nem változtak.
A legfőbb ügyész - feleségével közös - magánszemélyekkel szembeni tartozását 14 millió forintról 9,2 millióra csökkentette. Jövedelme - tisztségviselői illetménye mellett - 2017-ben is egyetemi oktatói tevékenységből, jogi szakvizsgáztatásból és jogdíjakból származott. A bevallásból az is kiderül, hogy a 2011-ben ingyenes használatba kapott Volkswagen Tuaregjét újra cserélték.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke továbbra is négy ingatlanban társtulajdonos, gépjárműve továbbra sincs. Önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítását 800 ezerről 2 millió forintra növelte, feleségével közös számláján 8 millió forintot tüntetett fel a korábbi 5,5 millióval szemben. Mind 2,5 milliós pénzintézeti tartozását, mind 4,5 milliós magánszemélyekkel szembeni tartozását törlesztette. Kovács Árpád egyetemi tanárként és publikációs tevékenységből is kap jövedelmet.

lásd még: Szegény Orbán - Kinyíltak a politikusi "pénztárcák," olvasson és ámuljon