Duda elnök aláírására várnak

Publikálás dátuma
2018.02.02 06:34
Andrzej Duda szignója kell a törvény erőre emeléshez FOTÓ: AFP/LUIZ RAMPELOTTO
Fotó: /

A lengyel szenátus is megszavazta a több országban is felháborodást keltett holokauszttörvényt. A parlament felsőháza csütörtökre virradóra 57 igen és 23 nem szavazat, illetve két tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt. Ez kimondja: büntetőjogi felelősségre vonás indulhat azon lengyelekkel és külföldiekkel szemben, akik a nácik által elfoglalt Lengyelországon működtetett táborokat „lengyel koncentrációs táboroknak” minősítik. Aki megszegi a törvényt, azt pénzbüntetésre, vagy akár három éves börtönbüntetésre is ítélhetik. A jogszabály akkor emelkedhet törvényerőre, ha Andrzej Duda államfő is jóváhagyja azt. Egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, hogy ellátja majd kézjegyével, úgy fogalmazott ugyanis, hogy alapos elemzésnek veti majd alá.

A bírálók szerint a törvény pontatlanul fogalmaz, s lehetővé teszi a kormányzat számára, hogy fellépjen azokkal szemben, akik a lengyelek zsidókkal szembeni bűncselekményeit firtatják. David Silberklang, a Jad Vasem holokausztmúzeum korábbi történésze szerint antidemokratikus törvény született, melynek célja „a történelem átírása”. A varsói kormány tagadja a vádakat, s azt állítja, szándéka csak „Lengyelország hírnevének megvédése” volt. Az izraeli kabinet a múlt hét végén tiltakozott a jogszabály ellen. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt közölte, nem lehet tagadni a holokausztot. Szerdán az Egyesült Államok külügyminisztériuma is aggodalmát fejezte ki a törvény miatt. Heather Nauert, a Fehér Ház egyik szóvivője pedig azt közölte, félő, hogy a jogszabályt a szólásszabadság korlátozására használják fel. Egyben úgy vélte, csorbíthatja a történelmi vita szabadságát.

Lengyelország érdeke a történelmileg igazságtalan támadások elleni védekezés, valamint az is, hogy minél gyorsabban megegyezésre jusson Izraellel - jelentette ki az MTI közlése szerint a lengyel miniszterelnök-helyettes. Jaroslaw Gowin - aki tudományos és oktatásügyi miniszter is - a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban az amerikai kifogásokra reagálva leszögezte: Lengyelország a törvénytervezet vitája közben akaratlanul egy nagy nemzetközi konfliktusba keveredett.

Szerző
2018.02.02 06:34

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17