Öngyilkos lett Fidel Castro elsőszülött fia

Publikálás dátuma
2018.02.02 15:34
FOTÓ: ADALBERTO ROQUE / AFP
Fotó: /

Elhunyt Fidel Castro Díaz-Balart elvtárs – ezzel az igen hivatalos címmel ellátott rövidke hírben tudatta a Granma kubai pártlap, hogy az egykori vezető legidősebb fia csütörtökön öngyilkos lett. A halálhírből kiderül, hogy a 68 éves férfi hosszú ideje súlyos depresszióval küzdött, hónapok óta kórházban ápolták és gyógyszeres kezelés alatt állt.

Nem meglepő, hogy mindössze egy szűkszavú hírben számoltak be a történtekről, hiszen – noha a forradalom vezetőjének elsőszülött fiáról van szó – a kommunista rezsimben nem szívesen teregetik ki az elit tagjainak egészségügyi problémáit, különös tekintettel a mentális betegségekre.

A CNN a kubai pártlapnál nagyobb terjedelemben számolt be Fidel Castro Díaz-Balart életéről és munkásságáról. „Fidelito” – ahogy széles körben ismerték – volt az egyetlen közös gyermeke Castrónak és első feleségének, Marta Díaz-Balartnak. Nem csupán a nevét örökölte apjától, de magas termetével és szakállával külsőre is rendkívül hasonlított az ifjú forradalmárra. Az idősebb Castro és felesége még azelőtt elváltak, hogy hatalomra került volna.

A fiú az anyjával élt külföldön, s még gyerek volt, amikor a nő elküldte Kubába, hogy meglátogassa az apját. Castro élt a lehetőséggel, és magánál tartotta a gyereket, akit hosszú évekig nem engedett ki Kubából. A történteket a saját népszerűsége növelésére is felhasználta: még akadnak, akik emlékeznek arra, ahogy a kis Fidelito a CBS news kamerái előtt, egy kölyökkutyával a kezében ad interjút. Marta Díaz-Balart rokonai már korábban Miamiba menekültek, és a Castro-ellenes emigráns közösség meghatározó alakjai lettek (Mario Díaz-Balart republikánus képviselő a kubai rezsim egyik legvehemensebb kritikusa Floridában).

Az ifjú Fidel Castro látszólag túltette magát a traumán, tanulmányait részben a Szovjetunióban végezte, és a kubai atomprogram vezetője lett, míg össze nem veszett apjával. Miután Raúl Castro 2008-ban hivatalosan is átvette a vezetést bátyjától, unokaöccsét is visszaengedte a hatalom közelébe, s ő lett a tudományos tanácsadója.

Szerző
2018.02.02 15:34

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07