Ádáz csata egy feljegyzés körül Amerikában

Publikálás dátuma
2018.02.03. 06:32
CSALÓDÁSOK - Donald Trumpnak nincs szerencséje az FBI-vezérek kiválasztásában FOTÓ: AFP/MANDEL NGAN
Napok óta dúl a heves vita Amerikában egy feljegyzésről, amely szerint az FBI jogellenes dolgokat művelt az orosz beavatkozás vizsgálata során.

A bizalmas feljegyzést a képviselőház hírszerzési bizottságának a republikánus tagjai készítették, és abban azt állítják, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI szabályellenes módon folytatott megfigyelési tevékenységet, amikor vizsgálni kezdte, volt-e összejátszás Donald Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata és az orosz kormány között, miközben az oroszok igyekeztek beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba.

A demokraták, valamint – és ez különösen figyelemre méltó – a Trump-kormányzat igazságügy minisztériuma erőteljes lobbizásba kezdett annak érdekében, hogy lebeszéljék az elnököt a bizalmas feljegyzés közzétételéről. Érvük az volt, hogy a nyilvánosságra hozatal egyfelől nemzetbiztonsági érdekeket sértene, másfelől félrevezetné a közvéleményt.

A Fehér Ház egyik tisztségviselője azt mondta, hogy valószínűleg pénteken tájékoztatják a kongresszust a döntésről, de Donald Trump arra hajlik, hogy hozzájáruljon a közzétételhez. Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó fehér házi forrást olyan értelemben idézett az amerikai média, hogy az elnök valószínűleg feloldja a dokumentum titkosságát, de a nyilvánosságra hozatal pontos mikéntjét még „ki kell munkálni”.

Pénteken, washingtoni idő szerint a reggeli órákban Donald Trump Twitter-üzenetben vádolta meg az FBI-t, valamint az igazságügyi tárcát azzal, hogy a demokraták kedvéért, a republikánusok kárára „átpolitizálták” a vizsgálatot.

A héten az FBI súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a republikánus képviselők négyoldalas feljegyzése számos érdemi tényt figyelmen kívül hagy. Széles körben osztják azt a vélekedést, hogy Christopher Wray, az FBI igazgatója kénytelen lemondani, ha Trump hozzájárul a feljegyzés tartalmának a közzétételéhez - holott Wray egyébként személyes kiválasztottja az elnöknek. Tavaly nevezte őt ki, miután menesztette az előző igazgatót, James Comey-t. Vele is az orosz szállal kapcsolatos vizsgálódások miatt különbözött össze Trump.

A Comey által felügyelt nyomozás ugyanis 2017 elején Michael Flynnre, Trump nemzetbiztonsági tanácsadójára összpontosult, aki az FBI emberei előtt elhallgatta, hogy Trump csapatának a tagjaként, már a 2016 novemberi választási győzelem után, de még a 2017 januári hivatalba lépés előtt bizalmas konzultációt folytatott a washingtoni orosz nagykövettel a Moszkva elleni amerikai szankciók ügyéről. Trump tagadta Comey azon állítását, hogy az elnök rá akarta őt bírni a Flynn elleni vizsgálat beszüntetésére.

Trump menesztette ugyan Comey-t, de Flynn is kénytelen volt lemondani. Tavaly az év végén Flynn elismerte bűnösségét az FBI félrevezetését illetően – de ezt az elismerő nyilatkozatot már nem az FBI nyomozói előtt tette, hanem Robert Mueller különleges ügyész hivatalában. Az igazságügyi miniszter helyettese ugyanis Muellernek – az egyébként szintén volt FBI-igazgatónak – különleges felhatalmazást adott az orosz beavatkozás és az oroszokkal való esetleges összejátszás kiderítésére. Mueller vizsgálódása egyebek közt annak a tisztázását célozza, hogy Trump – Comey munkájára vonatkozó szavaival, illetve tetteivel ténylegesen akadályozta-e az igazságszolgáltatás érvényesülését.

Miután a képviselőház hírszerzési bizottsága – a többségben levő republikánus képviselők szavazataival – hétfőn a feljegyzés nyilvánosságra hozatala mellett foglalt állást, az elnök számára megnyílt az ötnapos határidő annak eldöntésére, hogy megvétózza-e a közzétételt. Vétó hiányában az elnök akár saját maga is nyilvánosságra hozhatja a feljegyzést, de azt rábízhatja a kongresszusra is.

A demokraták szerint a vitatott feljegyzés a republikánusok részéről azt a célt szolgálja, hogy azzal – az abban foglalt állítással, miszerint az FBI jogellenesen folytatott titkos megfigyelést Trump munkatársi gárdája ellen – elvonják a figyelmet a kérdés érdemi lényegéről, az orosz beavatkozás feltérképezését célzó vizsgálatról. A hírszerzési bizottság demokrata tagjai azt állították, hogy a bizalmas feljegyzés szövegét utólag, a hétfői bizottságon belüli szavazás után a republikánusok ráadásul még titokban meg is változtatták. A megváltoztatott szöveg nyilvánosságra hozatalához nem járulnak hozzá a demokrata párti bizottsági tagok – írta Adam Schiff kaliforniai képviselő, a hírszerzési bizottság demokrata csoportjának a vezetője Devin Nunesnek, a bizottság republikánus elnökének. Schiff újabb szavazást követelt a szöveg megváltoztatása miatt, a republikánusok azonban erre nem mutattak hajlandóságot. Nem járt sikerrel Nancy Pelosi, a képviselőház, illetve Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője sem, amikor Paul Ryant, a képviselőház republikánus elnökét kérték a feljegyzés közzétételének a megakasztására.

Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes, aki személyesen adta a különleges ügyészi megbízást Muellernek, a demokrata párti törvényhozókhoz képest kevéssé aggódó hangot ütött meg. Azt mondta, a feljegyzés nem jelent vádemelést az FBI, illetve a tárca ellen, és nem teszi kérdésessé sem Mueller vizsgálatának a folytatását, sem saját személyének a hivatali pozícióját.

Trump azonban – név nélkül nyilatkozó bennfentesek szerint - állítólag azt mondta a minap bizalmasainak, hogy a hírszerzési bizottsági feljegyzés megerősíti őt azon meggyőződésében, az FBI és az igazságügyi tárca „összeesküvést szőtt” ellene.

Életfogytiglanra ítélték a londoni merénylőt

Publikálás dátuma
2018.02.02. 15:46
A rendőrség a merénylet helyszínén, 2017 júniusában. Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték pénteken azt a walesi férfit, aki tavaly júniusban egy londoni mecsetnél muszlimok közé hajtott, írja az MTI. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba szállítottak.

A 48 éves, cardiffi Darren Osborne a londoni Woolwich kerület koronabíróságán kihirdetett ítélet szerint minimum 43 évet tölt majd börtönben.

Osborne tavaly június 19-én hajnalban az észak-londoni Finsbury Park mecsetjénél hajtott furgonjával az emberek közé. A támadás akkor történt, amikor a mecset közösségének tagjai a ramadán böjtjét követő éjszakai imádságról tartottak hazafelé, ám egy társuk rosszul lett, őt részesítették épp elsősegélyben.

Az első beszámolókból nem derült ki egyértelműen, hogy az áldozat, az 51 éves Makram Ali egészségi okokból vagy a támadás következtében vesztette életét, de a halottkémi vizsgálat megállapította, halálát oka közvetlenül a gázolásos merényletben elszenvedett sérülések okozták.

Szerző

Öngyilkos lett Fidel Castro elsőszülött fia

Publikálás dátuma
2018.02.02. 15:34
FOTÓ: ADALBERTO ROQUE / AFP

Elhunyt Fidel Castro Díaz-Balart elvtárs – ezzel az igen hivatalos címmel ellátott rövidke hírben tudatta a Granma kubai pártlap, hogy az egykori vezető legidősebb fia csütörtökön öngyilkos lett. A halálhírből kiderül, hogy a 68 éves férfi hosszú ideje súlyos depresszióval küzdött, hónapok óta kórházban ápolták és gyógyszeres kezelés alatt állt.

Nem meglepő, hogy mindössze egy szűkszavú hírben számoltak be a történtekről, hiszen – noha a forradalom vezetőjének elsőszülött fiáról van szó – a kommunista rezsimben nem szívesen teregetik ki az elit tagjainak egészségügyi problémáit, különös tekintettel a mentális betegségekre.

A CNN a kubai pártlapnál nagyobb terjedelemben számolt be Fidel Castro Díaz-Balart életéről és munkásságáról. „Fidelito” – ahogy széles körben ismerték – volt az egyetlen közös gyermeke Castrónak és első feleségének, Marta Díaz-Balartnak. Nem csupán a nevét örökölte apjától, de magas termetével és szakállával külsőre is rendkívül hasonlított az ifjú forradalmárra. Az idősebb Castro és felesége még azelőtt elváltak, hogy hatalomra került volna.

A fiú az anyjával élt külföldön, s még gyerek volt, amikor a nő elküldte Kubába, hogy meglátogassa az apját. Castro élt a lehetőséggel, és magánál tartotta a gyereket, akit hosszú évekig nem engedett ki Kubából. A történteket a saját népszerűsége növelésére is felhasználta: még akadnak, akik emlékeznek arra, ahogy a kis Fidelito a CBS news kamerái előtt, egy kölyökkutyával a kezében ad interjút. Marta Díaz-Balart rokonai már korábban Miamiba menekültek, és a Castro-ellenes emigráns közösség meghatározó alakjai lettek (Mario Díaz-Balart republikánus képviselő a kubai rezsim egyik legvehemensebb kritikusa Floridában).

Az ifjú Fidel Castro látszólag túltette magát a traumán, tanulmányait részben a Szovjetunióban végezte, és a kubai atomprogram vezetője lett, míg össze nem veszett apjával. Miután Raúl Castro 2008-ban hivatalosan is átvette a vezetést bátyjától, unokaöccsét is visszaengedte a hatalom közelébe, s ő lett a tudományos tanácsadója.

Szerző