Ádáz csata egy feljegyzés körül Amerikában

Publikálás dátuma
2018.02.03 06:32
CSALÓDÁSOK - Donald Trumpnak nincs szerencséje az FBI-vezérek kiválasztásában FOTÓ: AFP/MANDEL NGAN
Fotó: /
Napok óta dúl a heves vita Amerikában egy feljegyzésről, amely szerint az FBI jogellenes dolgokat művelt az orosz beavatkozás vizsgálata során.

A bizalmas feljegyzést a képviselőház hírszerzési bizottságának a republikánus tagjai készítették, és abban azt állítják, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI szabályellenes módon folytatott megfigyelési tevékenységet, amikor vizsgálni kezdte, volt-e összejátszás Donald Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata és az orosz kormány között, miközben az oroszok igyekeztek beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba.

A demokraták, valamint – és ez különösen figyelemre méltó – a Trump-kormányzat igazságügy minisztériuma erőteljes lobbizásba kezdett annak érdekében, hogy lebeszéljék az elnököt a bizalmas feljegyzés közzétételéről. Érvük az volt, hogy a nyilvánosságra hozatal egyfelől nemzetbiztonsági érdekeket sértene, másfelől félrevezetné a közvéleményt.

A Fehér Ház egyik tisztségviselője azt mondta, hogy valószínűleg pénteken tájékoztatják a kongresszust a döntésről, de Donald Trump arra hajlik, hogy hozzájáruljon a közzétételhez. Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó fehér házi forrást olyan értelemben idézett az amerikai média, hogy az elnök valószínűleg feloldja a dokumentum titkosságát, de a nyilvánosságra hozatal pontos mikéntjét még „ki kell munkálni”.

Pénteken, washingtoni idő szerint a reggeli órákban Donald Trump Twitter-üzenetben vádolta meg az FBI-t, valamint az igazságügyi tárcát azzal, hogy a demokraták kedvéért, a republikánusok kárára „átpolitizálták” a vizsgálatot.

A héten az FBI súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a republikánus képviselők négyoldalas feljegyzése számos érdemi tényt figyelmen kívül hagy. Széles körben osztják azt a vélekedést, hogy Christopher Wray, az FBI igazgatója kénytelen lemondani, ha Trump hozzájárul a feljegyzés tartalmának a közzétételéhez - holott Wray egyébként személyes kiválasztottja az elnöknek. Tavaly nevezte őt ki, miután menesztette az előző igazgatót, James Comey-t. Vele is az orosz szállal kapcsolatos vizsgálódások miatt különbözött össze Trump.

A Comey által felügyelt nyomozás ugyanis 2017 elején Michael Flynnre, Trump nemzetbiztonsági tanácsadójára összpontosult, aki az FBI emberei előtt elhallgatta, hogy Trump csapatának a tagjaként, már a 2016 novemberi választási győzelem után, de még a 2017 januári hivatalba lépés előtt bizalmas konzultációt folytatott a washingtoni orosz nagykövettel a Moszkva elleni amerikai szankciók ügyéről. Trump tagadta Comey azon állítását, hogy az elnök rá akarta őt bírni a Flynn elleni vizsgálat beszüntetésére.

Trump menesztette ugyan Comey-t, de Flynn is kénytelen volt lemondani. Tavaly az év végén Flynn elismerte bűnösségét az FBI félrevezetését illetően – de ezt az elismerő nyilatkozatot már nem az FBI nyomozói előtt tette, hanem Robert Mueller különleges ügyész hivatalában. Az igazságügyi miniszter helyettese ugyanis Muellernek – az egyébként szintén volt FBI-igazgatónak – különleges felhatalmazást adott az orosz beavatkozás és az oroszokkal való esetleges összejátszás kiderítésére. Mueller vizsgálódása egyebek közt annak a tisztázását célozza, hogy Trump – Comey munkájára vonatkozó szavaival, illetve tetteivel ténylegesen akadályozta-e az igazságszolgáltatás érvényesülését.

Miután a képviselőház hírszerzési bizottsága – a többségben levő republikánus képviselők szavazataival – hétfőn a feljegyzés nyilvánosságra hozatala mellett foglalt állást, az elnök számára megnyílt az ötnapos határidő annak eldöntésére, hogy megvétózza-e a közzétételt. Vétó hiányában az elnök akár saját maga is nyilvánosságra hozhatja a feljegyzést, de azt rábízhatja a kongresszusra is.

A demokraták szerint a vitatott feljegyzés a republikánusok részéről azt a célt szolgálja, hogy azzal – az abban foglalt állítással, miszerint az FBI jogellenesen folytatott titkos megfigyelést Trump munkatársi gárdája ellen – elvonják a figyelmet a kérdés érdemi lényegéről, az orosz beavatkozás feltérképezését célzó vizsgálatról. A hírszerzési bizottság demokrata tagjai azt állították, hogy a bizalmas feljegyzés szövegét utólag, a hétfői bizottságon belüli szavazás után a republikánusok ráadásul még titokban meg is változtatták. A megváltoztatott szöveg nyilvánosságra hozatalához nem járulnak hozzá a demokrata párti bizottsági tagok – írta Adam Schiff kaliforniai képviselő, a hírszerzési bizottság demokrata csoportjának a vezetője Devin Nunesnek, a bizottság republikánus elnökének. Schiff újabb szavazást követelt a szöveg megváltoztatása miatt, a republikánusok azonban erre nem mutattak hajlandóságot. Nem járt sikerrel Nancy Pelosi, a képviselőház, illetve Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője sem, amikor Paul Ryant, a képviselőház republikánus elnökét kérték a feljegyzés közzétételének a megakasztására.

Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes, aki személyesen adta a különleges ügyészi megbízást Muellernek, a demokrata párti törvényhozókhoz képest kevéssé aggódó hangot ütött meg. Azt mondta, a feljegyzés nem jelent vádemelést az FBI, illetve a tárca ellen, és nem teszi kérdésessé sem Mueller vizsgálatának a folytatását, sem saját személyének a hivatali pozícióját.

Trump azonban – név nélkül nyilatkozó bennfentesek szerint - állítólag azt mondta a minap bizalmasainak, hogy a hírszerzési bizottsági feljegyzés megerősíti őt azon meggyőződésében, az FBI és az igazságügyi tárca „összeesküvést szőtt” ellene.

2018.02.03 06:32

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17