Új arcok és kegyvesztettek a Jobbikban

Publikálás dátuma
2018.02.03 06:09
Népszava fotó
Fotó: /
Egyéni jelöltjei közel felét leváltotta a Jobbik. Juhász Attila politológus szerint a mérséklődés ellenére a párt változatlanul teret ad a szélsőségeseknek.

Összehasonlítottuk a négy évvel ezelőtti és a mostani jelöltek listáját: a 106 egyéni választókerületből 51-ben új indulóval vág neki a választásnak a Jobbik. A „régiek” közül kilencen másik körzetben próbálkoznak. A személycserék mellett a folytonosságot hivatott szolgálni, hogy a jelenlegi 24 fős parlamenti frakcióból majdnem mindenki egyéni jelölt lesz. Egyedül Kulcsár Gergely nem kapott ismétlési lehetőséget. Hiányával nem okoz súlyos veszteséget a magyar közéletnek, legnagyobb feltűnést keltő cselekedete az volt ugyanis, hogy beleköpött a vészkorszak áldozatainak emléket állító Duna-parti cipők egyikébe. Vona Gábor pártelnök közbenjárására aztán bocsánatot kért, és virágot vitt az emlékhelyre.

Vannak megyék, ahol – ahogyan arra a hvg.hu is felhívta a figyelmet – a párt teljes sorcserét hajtott végre. Tegyük hozzá: ahhoz képest, hogy a főváros a Jobbik kifejezetten gyenge pontjának számít, Budapesten kisebb a mozgás. A jelöltek kétharmadával már az előző választáson is találkozhattunk. (Igaz, a „zsidólistázós” beszédéről elhíresült Gyöngyösi Mártonnal nem Budapest 3., hanem Bács-Kiskun megye 1. választókerületében.)

A jelöltállítás a Jobbikban sem volt mentes a feszültségektől. Egyik informátorunk szerint Veszprémben a jobbikosok egy része kifogásolta a Simicska emberének tartott Varga-Damm Andrea indítását, mások szerint azonban kizárt, hogy Simicska kedvéért Vona Gábor bárkit is engedne a Jobbik képviselőjelöltjévé válni.

A párt 2016 tavaszán tartotta azt a viharos tisztújító kongresszusát, amely előtt Vona felszólította Apáti Istvánt, Szávay Istvánt, Hegedűs Lorántnét és Novák Elődöt: ne pályázzanak az alelnöki posztra, mert hatáskörével élve úgyis vétót emel ellenük. Novák ennek ellenére nem lépett vissza, erre nem csupán az elnökségből, a parlamenti frakcióból is eltávolították. Apáti, Szávay és Hegedűsné viszont most is képviselőjelölt.

Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője a Népszavának nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy 2010-ről 2014-re is nagyon jelentős mértékben átalakult a Jobbik egyéni jelöltjeinek névsora. Ennek – és az elmúlt egy-két évben még inkább felgyorsított „néppártosodásnak” – a fényében szerinte nem olyan meglepő, hogy 2014-hez képest a választókerületek csaknem felében új arcokat indít a párt.

A fő cél – hangsúlyozta Juhász Attila –, hogy a Jobbik komoly, kompetens pártnak mutassa magát, mert állandó a vád, hogy nem kormányképesek. A párt ezért igyekszik magasan képzett, tekintélyes és akár ismert embereket indítani, például Kovács Tamás vívót.

Sok választókerületben ugyanakkor kifejezetten szélsőséges politikusok a Jobbik egyéni jelöltjei. Juhász Attila név szerint Hegedűs Lorántnét említette. A párt tehát – az elsősorban Vona Gábor által megjelenített mérséklődés ellenére – továbbra is teret ad a szélsőségeseknek. Másrészt az úgynevezett radikálisok vagy szélsőségesek változatlanul elfogadják Vona stratégiáját és vezető szerepét.

A Jobbik vélhetően mintegy 40 választókerületre koncentrál kiemelten, hogy melyek ezek, a belső mérések alapján pontosan csak a pártban tudják, de a korábbi eredmények alapján többségük Észak- és Kelet-Magyarországon lehet, néhány a Dunántúlon. Biztosan ilyen a tapolcai kerület, amely – jegyezte meg Juhász Attila – a 2015 áprilisában tartott időközi választáson Rig Lajos révén az eddigi egyetlen egyéni győzelmét hozta a Jobbiknak.

2018.02.03 06:09

Tűzvész után üzengetés a DK és az ÁSZ között

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:22

Fotó: / Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala
Hiába semmisült meg Gyurcsány Ferenc pártjának könyvelése, a számvevők ugyanúgy várják majd a kétévenként esedékes ellenőrzéshez szükséges papírokat, mintha semmi sem történt volna.
Egymásnak üzenget a Demokratikus Koalíció (DK) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ), miután az ellenzéki párt Teréz körúti irodája megsemmisült a szombati tűzben. Míg a DK politikusai azt állítják, hogy a minden szükséges és idei évre vonatkozó dokumentumot átadtak a hivatalnak, addig a számvevőszék „figyelemfelhívó közleményében” azt közölte: a törvényben kétévenkénti rendszerességgel előírt ellenőrzéséhez az ÁSZ semmilyen dokumentumot nem kért és nem is kapott a párttól. Horváth Bálint, a szervezet kommunikációs vezetője lapunknak azt mondta, Demokratikus Koalíciótól kapott adatok csak a kampánypénzek ellenőrzésére lesz alkalmas.
A 2017-2018-as évekre vonatkozó ellenőrzés megkezdése 2019 második felében lesz esedékes. Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha ezek az ellenőrzéshez szükséges dokumentumok megsemmisültek a tűzvészben, Horváth azt mondta: „a DK készüljön fel arra, hogyan tudják majd ezeket az adatokat biztosítani.”
Ez ugyanakkor biztosan nem lesz egyszerű feladat: Rónai Sándor, a DK szóvivője a Népszavának ugyanis azt mondta, szinte minden megsemmisült a párt irodáiban a szombati épülettűzben, így azok a dokumentumok is, amelyeket az Állami Számvevőszék vár.
Rónai Sándor hangsúlyozta, hogy a napokban felmérik a károkat, majd először ideiglenes, végül pedig hosszabb távú megoldást találnak az új pártközpont kialakítására. A szóvivő egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ-nak levelet küldtek, amelyben azt kérték: tekintsék meg velük az iroda romjait, de a szervezet válaszra sem méltatta őket. Ennek ellenére a párt – Rónai szerint – mindent elkövet, hogy pótolni tudja az iratokat. – Ha viszont az ÁSZ kibújik a szerepéből és Orbán Viktor bunkósbotjaként akar lecsapni, akkor ellenállunk, hiszen az nem jogi, hanem politika ügy – fogalmazott. Az ÁSZ erre csak annyit reagált, hogy a Demokratikus Koalíció ezek szerint „ellent fog állni” a hatályos magyar törvényeknek, valamint a közpénzekkel való elszámolásnak az adófizető állampolgárok felé.
A DK-nak állítása szerint a könyvelés is teljesen megsemmisült, ez a részleg ugyanis szintén az irodában dolgozott. Rónai azt mondta, megpróbálják bekérni a számlákat, de ez óriási munka, több félnek az együttműködése kell ahhoz, hogy ez sikerüljön. A lapunknak nyilatkozó okleveles adószakértő úgy vélte, a sajtón keresztüli üzengetés komolytalan. Angyal József szerint a DK-nak először is jegyzőkönyvet kell felvennie az esetről. – Tételesen fel kell sorolniuk, hogy az iratokat hol tárolták pontosan. Mellékelniük kell a tűzoltóság szakvéleményét, miszerint olyan mértékű volt a tűz, hogy teljesen megsemmisültek a papírok – sorolta a szakértő, hozzátéve: a pártnak mindent el kell követnie, hogy a hiányzó papírokat pótolja. Angyal József szerint ez nem lehetetlen, mert például az alkalmazottak különböző adatait minden hónapban elektronikusan is vezetik. Ezekben tételesen benne van, hogy mennyi bért kapott egy-egy személy, vagy milyen járulékokat fizetett. A DK visszakérheti ezeket a dokumentumokat az adóhatóságtól. Ha a párt befogadott számlákat, akkor a kibocsátótól szintén visszakérhetik azokat. Fontos Angyal szerint, hogy ezekről a lépésekről a Nemzeti Adó és Vámhivatalt, valamint az ÁSZ-t is értesíteni kell. Ha a felsorolt lépéseket megteszi az ellenzéki párt, akkor a tűzeset olyan objektív körülmény, amelyet az ÁSZ-nak el kell fogadnia. Ha ezt nem teszi, akkor már a hivatalnak kell bizonyítania a DK felelősségét.
2018.11.20 19:22
Frissítve: 2018.11.20 19:23

Matolcsyék százmilliókért vennének festményeket

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:06

Fotó: Népszava/
A jelenleg folyamatban lévő adásvételek teljes adminisztrációs lezárása után részletesen tájékoztatják a közvéleményt.
A jegybank a honlapján közölte, hogy az Elektronikus közbeszerzési rendszerben elindított közbeszerzési eljárás keretében a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát pedig 400 ezer euró értékben (körülbelül 128 millió forint) kívánja megszerezni – vette észre a 24.hu. A műalkotásokra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt el nem érő Giovanni Battista Pittoni Szent József halála című festményét 20 millió forintért, Rippl-Rónai József Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményének tulajdonjogát 45 millió forintért kívánja megszerezni a tulajdonostól. Lezárult Willem Adriensz Key Férfiképmás című festményének 58 ezer euró (körülbelül 19 millió forint) vételáron történő megvásárlása is. Az MNB azt írta, a jegybank minden esetben közgyűjteményekbe, múzeumokba, a jogszabályok által meghatározott módon öt év – meghosszabbítható – időtartamra letétbe helyezi a program keretében megvásárolt műkincseket.
2018.11.20 19:06
Frissítve: 2018.11.20 19:07