Több Európát akar a német kabinet

Publikálás dátuma
2018.02.05 06:33
A Nahles–Schulz tandem - Komoly feladat hárul a frakcióvezetőre Fotó: AFP/Sascha Schuermann
Fotó: /

Vasárnap este is tartottak a német koalíciós tárgyalások a német uniópártok és a szociáldemokraták között, s hírek szerint a megbeszélések ma is folytatódnak. Bár több témában kemény megbeszélések zajlottak, várhatóan megszületik a megállapodás.

Az egyik kereszténydemokrata delegált, Michael Grosse-Brömer óvatosan derűlátóan nyilatkozott. Elmondta, a koalíciós szerződés „lassacskán alakot ölt”. Szombaton a pártok egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy nem tiltják be a dízelmotoros gépkocsikat, de törvényben rögzítik a 2030-ig kitűzött legfőbb klímacélokat és milliárdokat fordítanak a környezetvédelemre. Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter elismerte ugyanakkor, hogy a 2020-ig kitűzött klímacélokat nem tudják teljesíteni, de igyekeznek nem nagyon eltérni attól. A koalíciós szerződés preambulumában külön kiemelik, Németország szívén viseli az Európai Unió jövőjét, s „több Európát” akar.

Az utolsó napra hagyták a munkaügyről, az egészségügyről és a lakhatásról szóló témákat. Az SPD olyan törvény elfogadását helyezte kilátásba, amellyel vissza lehetne szorítani az ingatlanspekulációt.

A szociáldemokratáknál hétvégén már lázasan készültek a koalíciós tárgyalások utáni időszakra. Az SPD tagjai ugyanis szavaznak a végső megállapodás szövegéről, s meg kell győzni őket arról: a párt is jól jár azzal, ha Németországban további négy évig nagykoalíció lesz hatalmon. Andrea Nahles frakcióvezető és Lars Klingbeil, az SPD főtitkára kapta azt a feladatot, hogy járják az országot és győzködjék a tagságot a kormányzati szerepvállalás előnyeiről. Mint a Süddeutsche Zeitung írta, hét regionális konferenciát rendezhetnek a témában. Ezek lebonyolításáról azonban vita kezd kialakulni. A nagykoalíció ellenfelei ugyanis attól tartanak, hogy ezeken a rendezvényeken a pártvezetés háttérbe szorítja őket, nem garantál számukra egyenlő feltételeket.

A nagykoalíció legnagyobb ellenfele, Kevin Kühnert sem ül a babárjain, országos turnét indít, hogy megakadályozza az SPD kormányon maradását. Mindez azt jelzi, még nehéz napok állnak Martin Schulz pártelnök előtt.

Szerző
2018.02.05 06:33

Lövöldözés Londonban: ketten kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2018.08.21 22:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Két embert letartóztatott a rendőrség, és ketten kórházba kerültek egy kedd esti, észak-londoni lövöldözés után. A letartóztatottakat gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
A hatóságot londoni idő szerint délután 5-kor riasztották a Rayners Lane metrómegálló környékére - írja a Guardian. A hatóságok a helyszínre érve két férfit találtak lőtt sebekkel, akik egy kertben próbáltak elrejtőzni.
"Egy férfi tüzet nyitott másik férfiak egy csoportjára, majd bűntársával egy mopeden menekült el a helyszínről"
- mondta el a történtekről a Scotland Yard.
Mindez egy nappal egy másik lövöldözést követően történt, mely során hárman szenvedtek nem életveszélyes sérüléseket. A hétfői eset a néhány kilométerre fekvő Kingsbury metróállomás környékén történt, ráadásul nem sokkal azután, hogy egy nyugat-londoni helyszínről is lövöldözést jelentettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, van-e kapcsolat az esetek között.
2018.08.21 22:20

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32