Fiatalok szembesítő össztüze

Publikálás dátuma
2018.02.05 06:45
Ördögűzők - A Salemi boszorkányok alapján Fotó: Bornyi Márton
Fotó: /
A színművészeti egyetemisták a FACT Fesztiválon mutatták be vizsgaelőadásaikat, közöttük, több figyelemre méltó, a tabukat bátran áttörő darabot.

Izgalmas összegyűjtve találkozni a színművészeti egyetemisták produkcióival. Az ötlet Kiss Csaba rendező, egyetemi tanáré, aki már Miskolcon elindította a sorozatot, amelyben a hazai és külföldi növendékek előállnak a vizsgaprodukcióikkal, és azokat megmutatják a közönségnek és egymásnak is.

A fesztivál tavaly FACT néven a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen talált új otthonra. Másodszor rendezték meg ezen a hétvégén. Kiegészült sok, főleg filmes kísérő programmal, konferenciával, a látványtervezők is kiállítottak, de a vizsgaelőadások kerültek leginkább fókuszba.

A nyitóprodukciót, Shakespeare Ahogy tetszikét, a színészként és rendezőként is egyre keresettebb ifj. Vidnyánszy Attila vitte színre. Ráadásul volt tanára Hegedűs D. Géza mostani, harmadéves osztályával. Tavaly a Madách Színház Shakespeare Fesztiválján volt a premierje és felújítva januárban bekerült az Ódry Színpad repertoárjába. Igazi vizsgaelőadás, a növendékek szinte mindent megmutatnak, amit eddig megtanultak. Sokat táncolnak, zenélnek. Felskiccelik a legkülönbözőbb stílusokat. A néptánctól Cseh Tamásig a mai modern slágerektől a klasszikusokká váltakig van itt minden. Csakhogy ami például ifj. Vidnyánszky korábbi, nagy sikerű rendezésében, a Liliomfiban kimunkáltnak, kreatívnak és összművészetinek tűnt, az itt lehet, hogy a próbaidő hiányában elnagyoltabb, eklektikusabb. Mindenesetre az osztály és a rendező találkozása látszik, hogy mindkettőjük számára inspiráló volt. Vannak is pergő, és kellemes meglepetést okozó részek, de összességében a nagy várakozást csak részben igazolja a produkció.

Nagyon erős és részletgazdag viszont Euripidész Bakkhánsnőkje, amely szintén a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása és a rendező szakos Nagy Péter István vitte színre. Az előadást a rendező osztálytársai, Horváth Csaba harmadéves fizikai színházi koreográfus-rendező szakos növendékei játsszák és ez látszik is az előadáson. A mozgás, a testek játéka a főszereplő. Elképesztő, ahogy a fiatalok mennyire bátran és természetesen használják a testüket a színpadon. Az eredmény pedig az, ami Horváth Csaba jó előadásainál, mindent ki lehet fejezni a testtel és néhány kellékkel. Az egészen megrendítő, amikor az anya tésztát gyúr és szembesül, azzal, hogy a széttépett áldozatban fia darabjaira lelt, arcán szétsimítja a tészta darabjait, így válik jelképesen újra a testének részévé. Egészen katartikus produkció, érdemes lenne külföldön is megmutatni.

A Kaposvári Egyetem a negyedéves osztály diploma-előadásával, az Ördögűzőkkel érkezett. Az osztályfőnökük, Uray Péter rendezte Arthur Miller Salemi boszorkányok című drámájának alapján. A mű - ahogy Uray is fogalmazott az előadást követő beszélgetésen - nagyon is aktuális. Szembesít azzal bennünket, hogy miként szabadulhat el a gyűlöletkeltés. Hogyan működik, amikor célpontokból bűnösöket kreálunk és miként hat ez egy közösségre. Kíméletlenül szembesít akaratlanul azzal is, ami ma bennünket körülvesz. Néhány kiemelkedő egyéni teljesítmény is társul a diplomavizsgához.

Alhangya Fotó: Szkárosi Zsuzsa

Alhangya Fotó: Szkárosi Zsuzsa

Forgács Péter nem először rendezte meg Martin McDonagh Alhangya című művét, korábban a Vígszínház Házi Színpadán, most pedig az Ódry Színpadon Novák Eszter negyedéves zenés osztályával vitte színre a kegyetlenül abszurd drámát. A növendékek különböző díszletkitakarásokban játszanak. Értik az abszurd nyelvét és a mögöttest is. Lazán lekottázzák a forradalmárnak beállt bombákat robbantó, ha kell gyilkoló, de a macskáját érzően szerető főhős pimaszul provokatív történetét.

És aztán szombat éjjel még egy nehéz történet, Lars Norén: Az éjszaka a nappal anyja című darabja, amely hallgatói kezdeményezésre jött létre a színészhallgató Fehér András rendezésében, négy szereplő, Koller Krisztián, Konfár Erik, Hajdu Tibor és Vilmányi Benett elővezetésében. Utóbbi a Terápia című sorozatban, vagy a Radnóti Színház színpadán is bizonyította már a tehetségét. Itt a másságával és a lázadásával küzdő deviáns kamaszt játszik rendkívül bátran. A családi dráma olyan mélységeket tár fel, amiről még pszichiátriai terápián sem nagyon illik beszélni. És nem kegyelmez, az arcunkba vágja, hogy olykor valóban nincs kiút.

Hová szerződnek?
Sokszor felvetődő kérdés, hogy miként tudnak elhelyezkedni a színművészeti egyetemek végzett hallgatói. A Kaposvári Egyetem negyedéves, most gyakorlati évüket töltő hallgatói arról számoltak be, hogy ők szerencsések voltak, hiszen mindegyikük talált színházat, ahol dolgozhatnak. Sokan vidéken, Nyíregyházán, Kecskeméten, Zalaegerszegen játszanak, de többeket a Nemzeti Színházba hívtak, amit az egyetem rektorhelyettese Vidnyánszky Attila vezet. Az osztályvezető Uray Péter furcsállta ugyanakkor , hogy a színházigazgatók nem tolonganak a vizsgaelőadásokon, hogy tehetséges fiatalokat szerződtessenek és ez állítólag Budapesten a színművészetin is jellemző.

Infó: FACT - Színház-és Filmművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja

2018. február 1-4

Színház-és Filmművészeti Egyetem Budapest

2018.02.05 06:45

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00