Állati sok millió Kósa Lajos közelében

Publikálás dátuma
2018.02.05 06:03
Egyre több jel utal arra: a miniszter köreiben csak sikeresnek lehet lenni FOTÓ: Kállai Márton
Fotó: /
Csak pár éve gazdálkodik a miniszter államtitkárának angoltanár felesége, de tavaly 424 milliós támogatást kapott. Állattartó csakúgy, mint Kósa Lajos idős anyukája.

109 millió forint, főleg uniós támogatást kapott „sertéságazat fejlesztésére” Kósa Lajos tárca nélküli miniszter egyik államtitkára feleségének cége a múlt év végén. Ezzel az összeggel együtt csak tavaly bő 400 millió forint állami és uniós támogatást kapott az alig hat éves cég. A társaságot egyébként úgy vezeti ilyen eredményesen Horváth István államtitkár angoltanár felesége, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy a cég 2011-es alapítása előtt is foglalkozott volna mezőgazdasággal.

Horváth István tavaly októberig a kormány sertésprogramért felelős miniszteri megbízottja volt, ma pedig a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke. Ez a szervezet nemrég a nagy nyilvánosság előtt is ismert lett. Horváth ugyanis a szövetség elnökeként állt ki Kósa Lajos mellett miután lapunk feltárta: a miniszter idős, 82 éves édesanyja egy fél sertésteleppel lett gazdagabb, és a gazdaság később 123 milliós állami támogatást kapott. A politikust védelmező közleményben Horváth arról nem tett említést, hogy Kósa Lajos a közvetlen felettese, de a szöveget minisztere sajtófelelősének az e-mail címéről küldték el a médiának.

Horváth felesége cégének újabb támogatása különös azért is, mert az agrártársaság hasonlóan csodás módon gazdagodik, mint Kósa miniszter rokonságában feltűnő más cégek. A 2011-ben Nagydorogon megalapított, majd éveken át szinte vegetáló Bikácsi Agrár Kft. néhány év alatt támogatásból és hitelből több mint 800 millió forintnyi tőkéhez jutott, a cég eszközállománya pedig hússzorosára nőtt. A legutolsó ismert, 2016-os cégmérlegében is olyan tételek találhatóak, amelyeket egy átlagos magyar agrár kisvállalkozó legfeljebb az álmaiban láthat: a gépállomány egy év alatt a háromszorosára, az állatállomány pedig tízszeresére nőtt. Ráadásul az eszközállomány meredek növekedésébe még nem számolhattuk bele a tavalyi eredményeket: csak 2017-ben összesen 424 millió forint pályázati pénz ömlött a vállalkozáshoz különféle címeken.

Horváth államtitkár korábban azzal indokolta felesége cégének sikertörténetét, hogy a családja évtizedek óta foglalkozik állattartással. Annyi tudható: az édesapja téeszelnök volt Nagydorogon. Horváth egyébként agrárvégzettsége ellenére korábban ruházati kereskedelemből élt, és angoltanár feleségének sem volt sokáig mezőgazdasági érdekeltsége.

A fideszes politikus először – még szekszárdi polgármesterként – a 2013-as trafikbotrány idején került reflektorfénybe. Egy Hadházy Ákos által készített hangfelvétel szerint a helyi Fidesz tagjaival végigkonzultálta, hogy a helyi pályázók közül ki kaphat trafikot és ki nem – miközben hivatalosan még az sem volt tudható, kik pályáznak. A trafikbizottság később nagyjából azoknak adott trafikot, akiket a hangfelvétel tanúsága szerint erre Horváth és a helyi Fidesz méltónak talált, ám a Polt Péter vezette ügyészség gyorsan lezárta az ügyben indított vizsgálatot.

2018.02.05 06:03

Vezéráldozat a kincstári sakktáblán

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:42

Fotó: Népszava/
Leváltották a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (NYUFIG) szakmai igazgató-helyettesét – értesült a Népszava több kincstári forrásból.
Gondán Csaba lefokozását ugyan hivatalosan nem erősítette meg a szervezet sajtóirodája, de ezen nem lepődtünk meg, hiszen a múlt pénteki nyugdíj-átutalási botrány óta lapunk egyetlen kérdésére sem válaszoltak. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály vizsgálatot indított az ügyben. A pénzügyminiszter ezt kedden Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére válaszolva jelentette be. Az ügyben a MÁK vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Márpedig a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság korábbi vezetője, Barát Gábor lapunk kérdésére határozottan kijelentette, hogy az utóbbi negyed században ilyen csúszásra egyszer sem volt példa. A dátumot pedig csak a bankok dolgozóinak túlmunkájával sikerült tartani, a portfolio.hu magyarázata szerint az átutalások több csomagban érkeztek a pénzintézetekhez, amelyek még este 7 óra körül is fogadtak, és 21 óra után is jóváírtak az ügyfelek számláján tranzakciókat, amire szintén nem igen volt példa korábban. Több szakértő is arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a MÁK központi rendszerében volt baj, a nyugdíjfolyósítótól időben és pontosan megérkeztek az összes számlás nyugdíjas adatai, de a kincstári rendszer hibájából az információk nem jutottak el az utalási lánc következő szereplőjéhez, a Giro Zrt-hez, amelynek feladata a kifizetéshez szükséges információk szétküldése a pénzintézeteknek. Innen nézve teljesen érthetetlen Gondán Csaba eltávolítása a folyósítási igazgató-helyettesi székből, hisz a hozzá tartozó feladatokat hibátlanul oldották meg a NYUFIG dolgozói. A Váci úton (a folyósító irodaházában) azt gondolják a munkatársak, hogy a lépéssel a kincstári vezérkar a Hold utcai központ működési hibáit akarja takargatni.
2019.01.18 14:42

Hétvégén visszatér a téli idő, többfelé hó is eshet

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:35

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Néhol -8 foknál is hidegebb lehet szombaton. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.
A hidegfront mögött visszatér a téli idő: átmenetileg szárazabb, majd ismét nedvesebb levegő érkezik. Szombat hajnalban ezért dél felől felhősödés kezdődik, késő délutánra pedig északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és este délen már havazhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben, illetve az északkeleti határvidék hóval borított tájain ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, majd északon és nyugaton szakadozhat a felhőzet. Főként délen és keleten számíthatunk több helyen havazásra, hószállingózásra, a délkeleti megyékben átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.
2019.01.18 14:35