Előfizetés

Bíró elé állt, de hallgat Salah Abdeslam Brüsszelben

Publikálás dátuma
2018.02.05. 16:03
AFP fotó
Megkezdődött Salah Abdeslam büntetőperének tárgyalása hétfőn Belgiumban, a 2015. november 13-ai párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét hajnalban szállították át franciaországi börtönéből Brüsszelbe, ahol gyilkossági kísérlet miatt kell bíróság elé állnia- írja az MTI.

 A rendőrség 2016 márciusában, néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely - mint később kiderült - a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.

 Az RTBF közszolgálati csatorna beszámolója szerint Abdeslam közölte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni. Jogomban áll hallgatni, ez a védelmi stratégiám része. A hallgatásom ugyanakkor nem tesz bűnössé vagy bűnözővé. Vannak kézzelfogható és tudományos bizonyítékok, azt akarom, hogy azok alapján ítéljenek meg - mondta a 28 éves férfi Marie-France Keutgennek, az elnöklő bírónak. Nem félek maguktól. Bízom Allahban - tette hozzá, ahogy azt is, hogy szerinte a muszlimokat szigorúbban ítélik meg, mint másokat, esetükben szó sincs az ártatlanság vélelméről.

 Abdeslam nem járult hozzá, hogy őt ábrázoló képeket közöljenek a tárgyalásról a médiában.

A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket Brüsszelben a tárgyalás idejére, melyen a marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslam mellett társa, Soufien Ayari is jelen van, aki ellen ugyancsak gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.  Az Igazságügyi Palota környékére mintegy száz rendfenntartót vezényeltek ki. "Valószínűleg városszerte több lesz rendőr az utcákon" - tájékoztatott Yves Stephen, a belga belügyi válságközpont szóvivője.   Sajtóhírek szerint a tárgyalás négy napig tart, és Abdeslamot minden este visszaszállítják a Párizshoz közeli börtönbe, ahol őrizetben tartják.   Az ügyészség képviselője elmondta, hogy ha bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt is kiszabhatnak a vádlottakra.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket. A 130 ember halálát követelő terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Villám csapott egy Budapestre tartó repülőbe

Publikálás dátuma
2018.02.05. 14:06
A barcelonai El Prat repülőtér - a kép illusztráció. Fotó: Alexandros Michailidis / AFP

Villámcsapás érte a Wizz Air Barcelona-Budapest járatát hétfő reggel, értesült a Népszava. Mint a Flightaware.com radarképén látható, a repülőgép röviddel felszállása után visszafordult, a légitársaság honlapján szereplő információk szerint az utasok várhatóan 23:30-ra érnek Budapestre.

A repülésben viszonylag gyakorinak számít, hogy egy repülőt villámcsapás ér. Ez általában nem veszélyezteti a repülés biztonságát, de ettől függetlenül, minden ilyen eset után alaposan átvizsgálják az érintett járművet.

Ez is oka lehet, ha éjjel sokszor felriad a baba

Publikálás dátuma
2018.02.05. 13:59
Illusztráció: Shutterstock
A jellegzetes tünetek mellett a gyakori éjszakai felriadások is utalhatnak ételallergiára. Érdemes erre a lehetőségre is gondolni, mielőtt az éjszakázástól a szülők teljesen kimerülnek – hívta fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában.

Ételallergia már csecsemőkorban is jelentkezhet, anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt. Előbbi esetben az anyatejjel átjutó allergén fehérjék váltják ki a tüneteket, utóbbi esetben a tehéntej alapú tápszerek okozzák a panaszokat. Az ételallergia leggyakoribb jelei a bőrtünetek – kiütések, ekcéma, bőrpír – puffadás, hasmenés, véres széklet és hasfájás, ami miatt a kicsi sírósabb, nyugtalanabb lehet napközben. "Kevésbé ismert, hogy az ételallergia a kicsi alvását is megzavarhatja, ám több ilyen esettel is találkoztam" – mondja a Budai Allergiaközpont főorvosa. Természetesen a csecsemők több okból is gyakran felsírhatnak éjszaka: ehhez elég egy nagyobb zaj, ha túl meleg vagy hideg a szoba, ha a ruhája esetleg begyűrődött és valahol nyomja, de még az időjárás változásai is hatással lehetnek rá. Ha azonban az ébredések többször ismétlődnek és hosszabb időn – heteken keresztül – is előfordulnak, akkor érdemes ételallergiára is gyanakodni.

Hogyan kezelhető?
Tápszeres csecsemőnél a tápszer cseréje megoldhatja a problémát, anyatejes csecsemő esetén azonban az édesanyának kell diétáznia. Egy-két hét után már érezhető változás, ha valóban ételallergia okozta a kicsi tüneteit. Bizonyos idő elteltével meg kell próbálni visszatérni a normál étrendre. Tápszeres babák esetében pedig életkortól és tünetektől függően kell megkísérelni a tejtartalmú normál étrend óvatos bevezetését. Amennyiben továbbra is jelentkeznek az allergiás tünetek, a diétát folytatni kell. Lehet, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát, ezért 6 hónap után újra meg lehet próbálni a tejtermékek fogyasztását. Dr. Polgár Marianne előadásában arra is kitért, hogy az ételallergiás gyermeknek diétáznia kell, fontos, hogy betartsa az előírt szabályokat és figyelni kell a rejtett allergének kerülésére is. Tejallergiás gyermeknek nem javasolt a szójaalapú tápszer, és szójatej sem, mert gyakran másodlagos allergiát okozhat, illetve hogy más állat – juh, kecske - tejével se helyettesítsük a tehéntejet. A Budai Allergiaközpont orvosa megjegyezte, súlyos esetben már az is tünetet - rövid időn belüli csalánkiütést például - okozhat, ha azután ad puszit a tejallergiás gyermekének, hogy sajtot evett.