Új módszerrel még több gyümölcslé (videó)

Publikálás dátuma
2018.02.06 15:00
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Egy új technológiával könnyebben és egészségesebben lehet friss gyümölcsléhez, extra szűz olivaolajhoz és ízes ciderhez jutni - írja az Euronews.

Az írországi Cahir egyik családi gazdasága csatlakozott ahhoz az európai projekthez, amelynek köszönhetően egy elektromosan pulzáló generátor préseli a gyümölcsöt. A nagyfeszültségű árammal működő generátor a kemény, frissen szedett gyümölcsből  a hagyományosnál 3-4 százalékkal több levet is ki tud nyerni, mert összezúzza a sejtjeit. Némi módosítással a technológia arra is használható, hogy elpusztítsa a mikrobákat, és növelje a termék eltarthatóságát. A Zaragozai Egyetem laboratóriumában ezzel a módszerrel vörösbort állítanak elő. 

A kutatók célja, hogy egyre több élelmiszergyár alkalmazza ezt a technológiát, amely nem igényel nagy beruházást, a működtetési költségek pedig meglepően alacsonyak. Bár magasfeszültségű áramot igényel a folyamat, csak nagyon rövid ideig tart. A módszer  környezetbarát, a zöldség, gyümölcs megőrzi a tápértékét: ízesebb és egészségesebb marad. Lehetővé teszi a hő élelmiszerekre gyakorolt negatív hatásainak elkerülését. A vásárló jobb minőségű terméket kap, olcsóbban, mert jóval alacsonyabbak az előállítási költségek. A kifejlesztői szerint a PEF-technológia növelheti a kis- és középméretű élelmiszergyártók versenyképességét. 

Szerző
2018.02.06 15:00

Végre újra tojást raktak az andoki flamingók, de chileieket költenek ki

Publikálás dátuma
2018.08.18 10:10
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Tizenöt év után először raktak tojást az andoki flamingók egy délnyugat-angliai természetvédelmi területen.
A vadmadarak és a lápok megőrzéséért dolgozó alapítvány, a The Wildfowl & Wetlands Trust közölte: hat igen ritka egzotikus madár összesen kilenc tojást rakott. Azok azonban mind meddők voltak, ezért a szakemberek a Gloucestershire-ben lévő természetvédelmi területen élő madarak fészkébe közeli rokonuk, a chilei flamingó tojásait tették be kiköltésre -írta az Érdekes Világ.
„Az andoki flamingók igen gondoskodó hangulatban vannak, ezért kaptak chilei flamingócsirkéket felnevelésre. Ez nagy motiváció számukra és gazdagítja a madarakat”
– mondta a rezervátum menedzsere, Mark Roberts.
Az andoki flamingók a rezervátum legöregebb állatai, az 1960-as évek elején érkeztek a térségbe. Igen hosszú életűek, akár ötven évig is élnek fogságban, és idős korukban is szaporodnak. A Chilében, Északnyugat-Argentínában, Nyugat-Bolíviában és Dél-Peruban őshonos veszélyeztetett fajként számon tartott madár általában csak egy tojást rak, és nagyjából harminc napon át kotlik rajta.
Témák
flamingók
2018.08.18 10:10
Frissítve: 2018.08.18 10:10

Szurikáták születtek Szegeden

Publikálás dátuma
2018.08.17 13:52
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Szurikáták (Suricata suricatta) születtek a Szegedi Vadasparkban, a látogatók már meg is figyelhetik a két kölyköt, mert egyre több időt töltenek az üregeken kívül - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.
A szurikátakölykök feltehetően féltestvérek, különböző anyától származhatnak. A nevelésükben az egész csapat szerepet vállal, ahogy a szurikáta családokban ez megszokott.
A látogatók által legnépszerűbbnek választott szurikáták Dél-Afrikában élő kisragadozók, amelyek főként rovarokkal, apró gerincesekkel, tojásokkal táplálkoznak, de sok növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak. Egyik kedvelt csemegéjük a skorpió, amit a szegedi állatkertben rovartáplálékkal helyettesítenek.
A 700 gramm körüli testtömegű cibetmacska-félék szorosan együttműködő családokban élnek, amelyek egymással azonban időnként véres harcokat is vívhatnak. Kiterjedt üregrendszereket ásnak, amely védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben. A csapatban a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik. A szurikáták utódjai - tizenegy hetes vemhesség után - október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra.
Hasonlóan a rágcsáló prérikutyákhoz, a szurikáták is őrszemeket állítanak, amelyek felegyenesedve figyelik a veszélyt, és azonnal az üregeikbe menekülnek, ha bármi gyanúsat észlelnek. Bár a vadasparki erdőben több olyan állat él, amely akár veszélyes is lehetne rájuk, a figyelmüknek köszönhetően sosem történt "baleset".
Témák
szurikáta
2018.08.17 13:52