Harminc szatyor egy bálnában

Publikálás dátuma
2018.02.06 06:17
Cetcápa - A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel Fotó: Shutterstock
Fotó: /

A tengerek óriásait, a bálnákat, cápákat, rájákat veszélyeztetik az öt milliméternél kisebb műanyagdarabkák, naponta akár több százat is lenyel belőlük némely egyed - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport.

A tudósok olyan kutatásokat sürgetnek, amelyek kimutatják a mikroszemcsék hatását az azokra az állatokra, melyek a tengervízből szűrik ki a kis méretű táplálékot, rákokat, planktont - olvasható a BBC híroldalán. A legnagyobb figyelmet a Mexikói-öböl, a Földközi-tenger, a Bengáli-öböl és a délkelet-ázsiai Korall-háromszög térségére kell fordítani.

A lehetséges veszélyek közé tartozik a csökkent tápanyagfelvétel és az emésztőrendszer sérülése - mondta Elitza Germanov, az ausztrál Murdoch Egyetem és az amerikai Tengeri Megafauna Alapítvány kutatója.

Korábbi tanulmányok a cetcápák és a barázdásbálnák szervezetében mutattak ki olyan mérgeket, amelyek a műanyagokból származhatnak. A tudósok elmondták, hogy egy Franciaországban partra vetődött és elpusztult bálna szervezetében 800 kilogramm műanyagot találtak. Egy Ausztráliában megdöglött bálnából 30 teljes műanyagszatyrot és hat négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki.

Számos cápa-, rája- és bálnafaj a kihalás határán áll, a cetcápa a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.

Szerző
2018.02.06 06:17

Kiszáradt a Duna medre Esztergomnál

Eltűnt a víz Esztergomnál a Kis-Duna ágból.
Mint megírtuk, olyan alacsony a Duna vízszintje, hogy két napja láthatóvá vált a Gellért-hegy lábánál lévő Ínség-szikla, de Esztergomnál ennél is durvább a helyzet. A 24.hu egyik olvasója drónnal készített felvételén látszik, hogy a Kis-Duna sétány melletti ágból teljesen eltűnt a víz. 
2018.08.15 18:07

Feltartóztathatatlan fertőzés támadja a vadgesztenyefákat Németországban

Publikálás dátuma
2018.08.15 16:16
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
Gyógyíthatatlan betegség támadja a németországi vadgesztenyefákat, és akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja - írta az MTI a Bild című német lap a hírportálja alapján.
A fapusztulást a Pseudomonas syringae nevű baktérium okozza, amely 2007-ben jelent meg a németországi állományban, és rohamosan terjed. Az Indiából származó fertőző betegség már mind a 16 tartományban megjelent. 
"Ha ez így megy tovább, húsz éven belül kipusztul a vadgesztenyefák kétharmada"
- mondta a Bildnek Thomas Kowol, a hamburgi faápolási kutatóintézet (Institut für Baumpflege - IfB) munkatársa.
 A fertőzés következtében a fa kérge felreped, a törzsén barnás folyás keletkezik, a nyílásokon pedig a belsejét roncsoló gombasprórák hatolnak be. A betegség nem minden esetben, de nagyon gyakran okoz pusztulást, a fiatal fák szinte esélytelenek - mondta a kutató. A fertőzés feltartóztathatatlan, mert senki sem tudja, hogy pontosan hogyan terjed a baktérium. 
"Sajnos semmit sem lehet tenni ellene"
- emelte ki Thomas Kowol.
 Szerinte főleg a károk korlátozásával érdemes foglalkozni, a fertőzött fákat ki kell vágni és el kell égetni, lehetőleg helyben. A megoldás az lehet, hogy kinemesítenek egy olyan fajtát, amely ellenáll a baktériumnak. Azonban mivel a vadgesztenyefák jellemzően közterületen állnak, senki sem érzi magáénak ezt a feladatot - mondta az IfB szakértője.
2018.08.15 16:16
Frissítve: 2018.08.15 16:16