Modern gladiátorélet

Publikálás dátuma
2018.02.06 06:47

Fotó: /

Super Bowl: tűzijáték, sugárhajtású gépek a stadion fölött, half time show, sztárok a VIP-páholyban és a zöld gyepen. Na meg a csillogó Vince Lombardi trófea.

Az NFL-szezon fináléja egyre több követőt ragad magával Magyarországon is. Nekik lehet érdekes olvasmány Nate Jackson korábbi játékos könyve, a Kelj fel és járj!, ami a liga kulisszái mögé enged betekintést. Az ex-futballista lebilincselő őszinteséggel és keserű humorral tár elénk egy olyan világot, amelynek nem véletlenül célja rejtettnek maradni a szurkolók szeme elől.

Jackson memoárja nem egy legenda joviális visszaemlékezése a trófeákkal körbevett kandallópárkány mellől. Nate csupán egy gyalog az NFL sakktábláján, nincs csúcsgázsija, nem jár neki médiafelhajtás, nincs topmodell barátnője, nem furikázik álomautókkal, ráadásul az égvilágon semmi szüksége nem volt a világ legbrutálisabb major sportjára. Az intelligens, kertvárosi srácnak mindene adott volt ahhoz, hogy egy kellemes hétköznapi életet éljen. Ő azonban valóra váltotta a gyerekkori álmát, profi amerikaifutballista lett.

Az álomból azonban hamar keserű valóság válik: a szerző hitelesen bemutatja az üzleti NFL-t, ahol semmi más nem számít, csak a győzelem és a pénz. Hősünk hat évet bírt az NFL taposómalmában. Küzdött ezalatt brutális sérülésekkel, depresszióval és visszautasítással. Az olvasónak nem jön meg a kedve ahhoz, hogy profi amerikaifutballista legyen. De, hogy megismeri a játék egy új, fájdalmasan szép oldalát, és még nagyobb tisztelettel nézi e gladiátorokat, akik egy már letűnt kor dicsőségét kergetik hétről-hétre, az biztos.

Infó: Nate Jackson: Kelj fel és járj!

Cser Kiadó, 2017

Szerző
2018.02.06 06:47

Öngyilkos lett Jill Janus

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:49

Fotó: AFP/ HERBERT P. OCZERET / APA-PictureDesk / APA
A Huntress frontembere negyvenhárom éves volt.
Negyvenhárom éves korában elhunyt Jill Janus, a Huntress nevű metálzenekar énekese – írta az AP hírügynökség az énekesnő családja és a zenekar közlése alapján. Jill Janus már régóta mentális betegséggel küzdött. Kedden az Oregon állambeli Portlandben vetett véget önkezével életének. Az énekesnő a 2009-ben alapított zenekar frontembere volt, három albumot készítettek. 2012-ben Budapesten is felléptek.   Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!  
2018.08.17 16:49
Frissítve: 2018.08.17 16:49

A soul királynőjének élete képekben

76 éves korában, családtagjaitól körülvéve elhunyt Aretha Franklin, az amerikai pop leghíresebb női alakja.

Szerző

Megosztás
2018.08.17 10:52
Frissítve: 2018.08.17 11:54
Aretha baptista lelkész édesapjával, és nővérévelAFP/NEW BETHEL BAPTIST CHURCH/
Tizennégy évesen indult a szólókarrierje, a középiskolát már a második évben otthagytaAFP/Ina/ Daniel Lefevre
Kirk Douglas-szel az 1994-es Kennedy Center Honors gálán.AFP/ JOSHUA ROBERTS
Több mint negyven éve, nőként a legelsőként iktatták be a Rock and Roll hírességek csarnokábaAFP/ JOYCE NALTCHAYAN
Luciano Pavarottival egy 1998-as zenei és humanitárius díjátadónAFP/ HENNY RAY ABRAMS
Csökkenő népszerűségének jót tett a Blues brothers című film. 44 Grammy-díjra jelölték, melyekből tizennyolcat nyert elAFP/ TIMOTHY A. CLARY
1999-ben többek között neki is odaítélték a legmagasabb szintű, művészeknek szánt állami kitüntetést, a National Medal of Arts eAFP/ STEPHEN JAFFE
Fellépet a 2003-as NFL bajnoki döntőjének élő showjánAFP/ TIM SLOAN
BUsh elnöktől átvette 2005-ben az Elnöki Szabadság-érdemrendetAFP/ MANDEL NGAN
Hangja együtt erősödött a polgárjogi mozgaloméval, amelynek egyik arca lettAFP/ TOBY JORRIN
Az amerikai pop királynője hetven éven át minden zenét sikerre vitt, amihez csak nyúlt, a nagy fekete dívák közül is az egyik leAFP/ SAUL LOEB
A családok fesztiválján Ferenc pápa előtt énekelt PhiladelphiábanAFP/ TONY GENTILE