Szükségállapot a paradicsomban

Publikálás dátuma
2018.02.06 12:44
AFP PHOTO / MIHAARU
Fotó: /
A turistaszezon közepén tört ki súlyos politikai konfliktus a Maldív-szigeteken, helyi idő szerint hétfőn szükségállapotot vezettek be a magyarok körében is egyre népszerűbb üdülőparadicsomban.

A  magyar kormány is figyelmezteti a kint üdülő vagy a Maldív-szigetekre tartó magyar turistákat a belpolitikai helyzet miatt.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a Maldív-szigetek fővárosa, Malé, a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is javasol elkerülni minden nem halaszthatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást/tartózkodást az ország fővárosába, Maléba, figyelemmel a belpolitikai helyzetre, valamint az erőszakosságba torkolló tömegrendezvények bekövetkezésének veszélyére” – olvasható jelenleg a konzuli szolgálat weboldalán.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és India szintén figyelmeztetést adott ki, ám egyúttal hangsúlyozták, hogy a fővárossal ellentétben a szigetek továbbra is biztonságosak. A válság egyelőre a fővárost érinti, ahol a BBC tájékoztatása szerint néhány órával a hétfői szükségállapot kihirdetése után a rendőrség őrizetbe vette az ország vezető bíráit.

A krízis akkor kezdődött, amikor a legfelsőbb bíróság utasítása ellenére az elnök nem hagyta jóvá több ellenzéki politikai fogoly szabadon engedését. Az államfő, Abdulla Jamín Gajúmot azóta a hadsereg védi, mert attól tartanak, hogy esetleg puccsal akarják elmozdítani a helyéről. Emberi jogi aktivisták figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi helyzetben visszaélések történhetnek, hiszen a biztonsági erők bárkit letartóztathatnak és betilthatják a demonstrációkat.

A jelenlegi hatalommal szemben álló politikusok és aktivisták szerint az, amit a Gajúm vezette kormány csinál, „közönséges tisztogatás”. Mióta 2013-ban elfoglalta az elnöki széket, az ország nem csupán lélegzetelállító tájai kapcsán került be a hírekbe: sokan panaszkodtak arra, hogy korlátozzák a szólásszabadságot, az igazságszolgáltatás független működését, az ellenzékieket pedig gyakran bebörtönzik.

Ellenzéki vezetők most arra kérték az Egyesült Államokat, hogy pénzügyi szankciókkal gyakoroljon nyomást a kormányra. A washingtoni külügy csupán annyit reagált, hogy az amerikai vezetés „csalódott, és értetlenül áll” a történtek előtt.

Amennyiben elhúzódik a belpolitikai válság, a turizmusra is negatív hatással lehet, ami súlyos gazdasági csapás, hiszen a külföldi üdülők jelentik a fő bevételi forrást. A gyönyörű tengerpartjairól ismert indiai-óceáni állam 1192 különálló szigetből áll.

Szerző
2018.02.06 12:44

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17

Trump most a közösségi médiának ment neki

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:22
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az elnök szerint a közösségi oldalak diszkriminálják a jobboldaliakat, egyenesen a cenzúra szót használta. A Facebbokot mások is támadják, de épp azért, mert nem teszi átláthatóvá, mi történt a 2016-os elnökválasztási kampányban.
Donald Trump amerikai elnök szombaton több Twitter-bejegyzésben is a közösségi média szerinte diszkriminatív, a jobboldalt hátrányosan megkülönböztető gyakorlatát bírálta. Az elnök nemtetszését fejezte ki jobboldali vagy jobboldalinak tartott személyiségek egyes platformokon történt felfüggesztését, kitiltását. Nem nevezte meg ugyan, hogy kire vagy kikre gondolt, de bejegyzései közvetlenül azután jelentek meg, hogy több oldal is – köztük a Facebook vagy a Spotify – kitiltotta az összeesküvési elméleteiről ismert Alex Jones publicistát. Kedden a Twitter is felfüggesztette a kommentátort, de csak egy hétre. „A közösségi hálók teljes mértékben diszkriminálják a republikánus/konzervatív hangokat – írta Trump, majd megjegyezte, hogy a kormány ezt nem fogja annyiban hagyni. „Sok jobboldali ember véleményét elhallgattatják, miközben másokéval semmit sem tesznek” – közölte, majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt hangoztatta, hogy „a cenzúra nagyon veszélyes valami”. Egy harmadik bejegyzésében pedig leszögezte: „nincs még egy olyan hamishír-gyártó, mint a CNN vagy az MSNBC, és én mégsem kérem, hogy hagyjanak fel beteges magatartásukkal”. Trump már júliusban bejelentette: kormánya megvizsgálja a közösségi platformok gyakorlatát, amely szerinte elnyomja, alig láthatóvá zsugorítja konzervatív személyiségek vagy csoportok jelenlétét. Közben az NBC televízió szombaton hosszú riportot közölt arról, hogy a Facebook az elmúlt hónapokban ugyan jelentős lépéseket tett az átláthatóság érdekében, de bizonyos információkat változatlanul visszatart. Így például a 2016-ban, az amerikai elnökválasztási kampány idején a platformon megjelent információk és közlőik kiléte továbbra sem kutatható. A közösségi oldalt működtető vállalat vezetése a múlt hónapban jelentette be, hogy akadémiai kutatóknak lehetővé teszi a hozzáférést az adatbázisához, tanulmányozhatóvá válik számukra, hogy kik, hogyan és mit osztanak meg platformon és így kutathatóvá válik az is, hogyan terjednek a kacsák, álhírek, a kifejezetten dezinformációs céllal megszerkesztett bejegyzések vagy reklámanyagok. A tudósok hozzáférhetnek olyan adatokhoz és cikkekhez, amelyeket legalább hússzor megosztottak, és tanulmányozhatják az adatokat megosztó felhasználók életkorát, nemét és lakhelyét is. A 2017 januárja előtti adatbázishoz azonban a szakemberek nem férhetnek hozzá. „Ezzel a döntéssel nyilvánvalóan azokat a legfontosabb adatokat zárják el a kutatók elől, amelyeket pedig minden szakember látni szeretne” – nyilatkozta az NBC-nek Sarah Oates, a Maryland Egyetem médiatanszékének Oroszországgal és orosz propagandával foglalkozó oktatója. A Facebook vezetői nem kommentálták az NBC riportját és nem nyilatkoztak döntésük okairól sem.
2018.08.19 08:22