Szexuális visszaélések a patinás egyetemen

Publikálás dátuma
2018.02.06 11:34
ANDREW MICHAEL / ROBERT HARDING HERITAGE / ROBERTHARDING
Fotó: /
A Cambridge-i Egyetem elismerte, hogy súlyos problémák vannak az intézményben a szexuális visszaélések terén.

A világ egyik legnívósabb egyetemének számító felsőoktatási intézmény azután volt kénytelen elismerni a problémát, hogy az elmúlt kilenc hónapban 173 panasz érkezett. A diákok és tanárok egy tavaly óta működő – vagyis a #metoo mozgalom előtt indított –, anonim rendszeren keresztül jelezhetik a visszaéléseket. A weboldalon nem csupán az áldozat, hanem a gyanúsított neve is rejtve marad, valamint a panaszosok azonnal kaphatnak információt arra vonatkozóan, hogy miként is tehetnek hivatalos feljelentést.

A The Guardian beszámolójából kiderül, hogy a legtöbb esetben – 119-szer – diákok tettek panaszt más diákokra. Hét alkalommal oktatók zaklattak más oktatókat, két esetben pedig tanár élt vissza a pozíciójával egy diákkal szemben. A többi esetben sem oktató, sem diák nem volt érintve.

Az aggasztó eredmények ellenére az egyetem sikerként könyveli el, hogy működik a rendszer, amelyet a „Megtörni a csendet” nevű kampány részeként hoztak létre. Graham Virgo, az intézmény egyik tanulmányi vezetője azt mondta a brit napilapnak, hogy korábban csupán egy-két esetet jelentettek, így az egyetem vezetése nem tudta, hogy miként lehetne a rendszerszintű problémákkal szembenézni. Azt várják, hogy ez mostantól másképp lesz.

„Az anonim rendszer eredményeképp számos cambridge-i hallatta a hangját… most az a legfontosabb, hogy az érintettek megkapják a megfelelő támogatást és útmutatást” – nyilatkozta Virgo, aki hozzátette: a kritikák ellenére sokan ideálisnak találják az anonim rendszert, mert anélkül számolhatnak be a sokkoló történésekről, hogy kitudódna a személyazonosságuk vagy szembe kellene nézniük az áldozathibáztatás gyakori jelenségével. „Akiknek ez nem elég, további lépéseket is tehetnek” – hangsúlyozta Virgo a jogi útra utalva.

Bár a Cambridge-i Egyetem az első, amely elismerte, hogy komoly a probléma, és nyilvánosságra is hozta a számokat, egyre több angliai felsőoktatási intézményekben működik hasonló rendszer.

Szerző
2018.02.06 11:34

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29