Előfizetés

Orbán: az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek

Publikálás dátuma
2018.02.06. 14:43

Az iszlámot, az Önök civilizációs gyökereit itt rendkívül nagyra értékelik - nem szégyellünk tanulni sem tőlük

Itt mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják. Az iszlámot, az Önök civilizációs gyökereit itt rendkívül nagyra értékelik, mi úgy tekintünk arra, mint egy nagy lelki és szellemi építményre, amely nélkül a világnak azon a részén sem béke, sem boldogság, sem kiegyensúlyozott emberi élet nem jöhetne létre.

Ezért számunkra az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket, és nem szégyellünk időnként tanulni sem tőlük.

Népszava 2015. június 10.

Hét évnyi magyar GDP veszett oda

Publikálás dátuma
2018.02.06. 11:24
FOTÓ: BRYAN R. SMITH / AFP
Szárnyal a félelemindex, és eltűnt 1000 milliárd dollár – az európai jegybankok mégsem igyekszenek, egyelőre természetes piaci korrekciót látnak.

Brutálisan zuhan az amerikai tőzsde – egyetlen nap alatt több mint ezer milliárd dollár tűnt el a tengeren túli parkettról. (Forintban ez mintegy 250 ezer milliárd – összehasonlításképpen: a hazai GDP körülbelül 36 ezer milliárd forint, azaz majdnem hét évnyi magyar össznemzeti jövedelem ugrott ki a börzeablakon). Ez azt jelenti, hogy az amerikai tőzsdeindex (a Dow) soha nem látott mélységekbe zuhant. Nem csoda, hogy az úgynevezett félelemindex a duplájára ugrott. (A hivatalos nevén VIX-index azt mutatja, miképp reagálnak váratlan helyzetekre a tőzsdei szereplők – például átgondolatlan eladásokat bonyolítanak és így tovább.)

A Dow persze nem zuhant egyedül, megrántotta az európai tőzsdéket is – de úgy tűnik, a vén kontinensen sokkal kisebb a baj. Ugyan a DAX (német tőzsdeindex) 3 százalékot bukott nyitás után, de kezdi mérsékelni a veszteségeit, és már csak 2,5 százalékos mínuszban van. Persze a magyar tőzsde is gyengül, a blue chipek (értsd: nagyrészvények – például Telecom, MOL, OTP, stb.) körülbelül 1-3 százalékos veszteséget szenvedtek el. A kicsiket jobban megviselte a drámai helyzet: esetükben a zuhanás 5-7 százalékos volt.

A kérdés az, hogy az amerikai tőzsde megrogyása egy válság előjele-e (ahogy 2008-ban az volt). A közgazdászok egyelőre nem idegesek (ezt hitelesíti, hogy a jegybankok egyelőre nem érzik szükségét semmilyen korrekciónak), mondván: Amerikában egyfajta természetes visszarendeződésre került sor, ugyanis a részvények ott túlárazottak voltak. És tényleg: a legnagyobb esést (5 százalék) az amerikai pénzügyi szektor szenvedte el, a közszolgáltatói és az ingatlanszektor viszont viszonylag mérsékelt eséssel megúszta az ügyet.

Paksi hitel: dupla költség, haszon nélkül

Publikálás dátuma
2018.02.06. 11:13
Fotó: Vajda József

Az ügylet közgazdasági tartalma felől közelítette meg a paksi hitelfelvétel vs. előtörlesztés kérdését Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a Facebookon. A politikus szerint „az évszázad üzletében a magyar kormány ügyesen kombinálja két hitel költségét, hogy a lehető legtöbbe kerüljön ez nekünk. Az oroszokkal kötött hitelszerződéstől nem tudnak szabadulni, így fizetni kell az azzal kapcsolatos - akár csak rövid időre is, de felszámolt - kamatok mellett a rendelkezésre állási díjat is. Mindezt csupán azért, hogy aztán ne használják a hitelt, hanem a piacról vegyenek fel egy másik hitelt, az orosz hitel finanszírozására.”

Jávor arra céloz, hogy az átlagosan 5 százalékos paksi orosz hitel és a magyar állam által a pénzpiacon elérhető kamatkondíciók között jelenleg komoly különbség van (az állam akár 2 százalékos kamatot is el tud érni), ami azt mutatja, hogy Orbánék rendkívül hátrányos üzletet kötöttek, amikor a felmondhatatlan orosz hitelszerződést aláírták.

Az EP-képviselő úgy látja: mindeközben a felesleges Paks2-t helyettesítő megújulós és energiahatékonysági fejlesztésekre nem csupán temérdek uniós forrás állna rendelkezésre, de a magánbefektetők is ugrásra készen várják, hogy a saját kockázatukra pénzt tegyenek a szektorba. „Ha nem tiltotta volna be a kormány a szélerőműveket, és nem adóztatná meg a napelemeket, hitelek nélkül tarthatnánk a 21. századba – fogalmaz a politikus.

Szél Bernadett feljelenti a kormányt
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány 24 milliárd forintot előtörleszt a drága Putyin-kölcsönből. Ezzel a kormány beismerte: az oroszok által folyósított paksi hitel az évszázad legkorruptabb konstrukciója, ezért az LMP miniszterelnök-jelöltje feljelentést tesz. 

„Az eddig lehívott teljes összeget, 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forintot) fizetjük vissza” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak. Az orosz pénzügyminisztert, Anton Sziluanovot hétfőn levélben értesítette a szándékról, a tranzakció a hitelszerződés értelmében 90 nap múlva valósulhat meg.

Varga a kamatmegtakarítást jelölte meg a váratlan előtörlesztés céljaként. Mint fogalmazott, a lehívott első részlet visszafizetést a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező pénzpiaci helyzet teszi lehetővé.