Elvesztheti lottónyereményét egy nő

Publikálás dátuma
2018.02.06 14:52
Samuel Corum / ANADOLU AGENCY
Fotó: /
Nem akarja felfedni személyazonosságát egy amerikai nő, így nem is veheti át az 560 millió dolláros lottónyereményét.

Aki valaha kitöltött már lottószelvényt, legalább egyszer elképzelte a pillanatot, amikor kihúzzák a számait. Az első pillanatok hitetlenkedését, majd az extázist. Egy New Hempshire-i nő számára a múlt hónapban mindez valóra vált, ám ennek ellenére várhatóan búcsút kell intenie az 560 millió dolláros Powerball-főnyereménynek, mert nem hajlandó felfedni a nyilvánosság előtt a személyazonosságát.

A lottónyertesekre vonatkozó szabályok értelmében mindenkinek kötelező a nyilvánosság elé állnia. Ez azt jelenti, hogy a közeli barátoktól kezdve a bűnözőkig pillanatok alatt mindenki tudomást szerez a tehetős nyertesek kilétéről – emlékeztet a The Washington Post (WP).

A New Hampshire-i nő – akit csak Jane Doe álnéven emlegetnek az amerikai sajtóban – ezért bíróságon kérvényezte, hogy a személyazonossága felfedése nélkül is átvehesse a nyereményét. „Jó ideje New Hampshire-ben él, és aktív tagja a közösségnek. Szeretné, ha ez a jövőben is így maradna, és elmehetne a zöldségeshez vagy részt vehetne egy nyilvános eseményen, anélkül hogy célkeresztbe kerülne...” – írta a bíróságnak eljuttatott közleményében a nő jogi képviselője. A nyertes hangsúlyozta, hogy szeretne „távol maradni a rivaldafénytől és a balszerencsétől”, amely gyakran üldözi a sorstársait.

A szerencsejáték képviselői azonban kitartanak amellett, hogy a rendszer alapja a transzparencia, és így védekeznek a csalások és visszaélések ellen.

A New Hampshire-i Lottó megérti, hogy az ember élete teljesen megváltozik, ha megnyeri az 560 millió dolláros Powerball jackpotot. Sokan vitték már el a főnyereményt, így az a tapasztalatunk, hogy a nyertesekre vonatkozó szabályok rendkívül fontosak a lottó, a szelvényt kitöltők, és a játék biztonsága és integritása szempontjából. Tiszteletben tartjuk, hogy az érintett nyertes nem kívánja felfedni személyazonosságát, ám az államban érvényes, és a lottózással kapcsolatos jogszabályok rá is vonatkoznak” – olvasható a cég közleményében, amely egyértelművé teszi, hogy a nő csak akkor veheti át a pénzt, ha a nyilvánosság elé áll.

Van mit kockáztatnia. A WP több tragédiát is felidézett a közelmúltból. Az egyik leggyakrabban emlegetett történet Craigory Burch Jr. esete, aki 434 millió dollárt nyert 2015 novemberében. Két hónappal később hét maszkos ember támadt az otthonában, majd a gyerekei szeme láttára meggyilkolták. A barátnője szintén jelen volt, de neki megkegyelmeztek. Később azt nyilatkozta: egyértelmű, hogy párja a személyazonossága felfedése után vált célponttá.

Szerző
2018.02.06 14:52

Lövöldözés Londonban: ketten kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2018.08.21 22:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Két embert letartóztatott a rendőrség, és ketten kórházba kerültek egy kedd esti, észak-londoni lövöldözés után. A letartóztatottakat gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
A hatóságot londoni idő szerint délután 5-kor riasztották a Rayners Lane metrómegálló környékére - írja a Guardian. A hatóságok a helyszínre érve két férfit találtak lőtt sebekkel, akik egy kertben próbáltak elrejtőzni.
"Egy férfi tüzet nyitott másik férfiak egy csoportjára, majd bűntársával egy mopeden menekült el a helyszínről"
- mondta el a történtekről a Scotland Yard.
Mindez egy nappal egy másik lövöldözést követően történt, mely során hárman szenvedtek nem életveszélyes sérüléseket. A hétfői eset a néhány kilométerre fekvő Kingsbury metróállomás környékén történt, ráadásul nem sokkal azután, hogy egy nyugat-londoni helyszínről is lövöldözést jelentettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, van-e kapcsolat az esetek között.
2018.08.21 22:20

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32