Ha ügyesen parkol, kevesebbet fizethet

Publikálás dátuma
2018.02.06. 16:26
Forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.
Budapesten több helyen is előfordul, hogy egy utca két oldalán nem ugyanannyit kell fizetni a parkolásért. A Pénzcentrum a parkolási zónatérképek alapján megnézte, hol érdemes fizetés előtt körülnézni és akár néhány méterrel odébb hagyni az autónkat.

A térképen az látszik, hogy például Óbuda (3. kerület)  újonnan fizetőssé nyilvánított része, a Szépvölgyi út páros oldala a második kerületi, 175 forintos zónába tartozik, míg a páratlan számozású útszakaszon a 265-ről 350 forintra emelt parkolási díjat kell fizetni, óránként. Legalábbis addig, amíg az olcsóbb övezet árait fel nem emelik.

Forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

 Máshol is vannak különbségek

A Dráva utcának ugyan mindkét oldala a XIII. kerülethez tartozik, de ezt tartják az Újlipótváros határának, ennek megfelelően a páros oldalon 440, míg a páratlanon csak 265 forint a parkolás óradíja. A kiskörúton belső részén mindenhol 440 forintot kell fizetni, ám a belvárostól távolabb eső, VI. és VII. kerületi részeken 350, a VIII. és a IX. kerületi szakaszán pedig csak 265 forintot kell fizetni egy órányi parkolásért. Budán, a Szilágyi Erzsébet fasor két oldala is különböző kerülethez tartozik, ezáltal eltérő a parkolási tarifa, de a Mammut bevásárlóközpont és a Millenáris Park környékén is érdemes megnézni, hol parkolunk, mert a Marcibányi téren a környező utcák 350 forintos parkolási díja helyett csak 175 forintot kell fizetni egy óráért. 

Szerző

Karácsony Gergely a "szociális demokrácia" programjával segítené az embereket

Publikálás dátuma
2018.02.06. 16:23
A fotó a kampánykörút Nyíregyházi állomásán készült - Forrás: Facebook/MSZP
Az MSZP és a Párbeszéd szövetségi programjának különösen fontos eleme a kistelepülések erősítése, amihez önkormányzatbarát közigazgatást kell kiépíteni - mondta a két párt közös kormányfő-jelöltje sajtótájékoztatón kedden, Győrben.

Az MTI tájékoztatása szerint Karácsony Gerely kifejtette, hogy meg kell erősíteni a helyi közösségeket a földbirtok-pályázatoknál, támogatni kell a helyi gazdaságot a kisvállalkozások fejlesztésével, valamint erősíteni kell a helyi közösségeket a jó minőségű közszolgáltatásokkal. Ehhez a helyi termőföldeket vissza kell adni, másfajta adórendszert kell bevezetni, és olyan vállalkozásfejlesztési politikára van szükség, amely megerősíti a helyi kis- és közepes vállalkozásokat - szögezte le a politikus.

A "szociális demokrácia" programjával nemcsak megvédik az embereket a piac kiszolgáltatottságától, hanem erősítik a helyi közösségek gazdasági és politikai eredményeit - hangsúlyozta Karácsony, hozzátéve,hogy az önkormányzatiságon keresztül a helyi közösségeket védik, hogy legyen, akitől számon lehet kérni, ha valami nem jó irányba megy - mondta.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese arról beszélt, hogy a jelenlegi vidékpolitika "falurombolás", mert a helyben megtermelt javak jelentős része nem marad helyben, noha azoknak épp a helyi embereket kellene szolgálnia.  "Az elmúlt 21 év legnagyobb gazembersége volt", amikor a Fidesz az állami kézben lévő termőföldeket "spekulánsoknak" adta el. Ezeket 3-4 ezer érdekeltség szerezte meg, s most az aktív vidékfejlesztésből hiányzik a magyar termőföld vagyon legjava. A "szociális demokrácia" program legnagyobb nyertesei a kistelepülésen élők lesznek - mondta. 

A politikus igazságtalannak nevezte azokat a sajtóhíreket, hogy a kormány egyik tervezete szerint az ötezer lélekszám alatti településeken 2019-től nem lesznek választások, megszűnnek ezeken a településeken az önálló önkormányzatok. "Most tagadják, de amit eddig tagadtak, azt megcsinálták" - hangsúlyozta.

Szerző
Frissítve: 2018.02.06. 17:20

Lázár: rendben volt a Kósáék sertéstelepének adott 123 millió

Publikálás dátuma
2018.02.06. 16:10
Fotó: Molnár Ádám

Nem merült fel szabálytalanság a Kósa Lajos tárca nélküli miniszter édesanyja által megvásárolt sertéstelep pályázata körül – derül ki Lázár János kancelláriaminiszter Vadai Ágnes (DK) kérdésére adott válaszából.

Mint azt lapunk feltárta, Kósa Lajos idős, 82 éves édesanyja a közelmúltban nemcsak egy mátészalkai sertéstelepet tulajdonló céggel, a Méker Kft.-vel lett gazdagabb, hanem 123 millió forint pályázati pénz is jutott a vállalkozásnak.

Vadai szerint felmerül annak a gyanúja, hogy a Méker Kft. tulajdonosi háttere manipulált, a cég pedig jogosulatlanul jutott gazdasági előnyökhöz.

Az ellenzéki politikus a „Kivizsgálja a Méker Kft. tulajdonosi hátterét?” című kérdéséhez némileg formabontó módon az interneten terjedő „Nem stróman az édesanyám” című verset is mellékelte.

„nem stróman az édesanyám, mer’ nem az
ez is csak egy kicsi erkély nem terasz
az se márvány, hanem csak egy járólap
nézzed csak meg nincs lerakva vágólag

nem lopom a pénzem, ahogy anyám sem
nem úgy van az, hogy csak terem korántsem
kertemben az aranypaszuly virágzik
bevitetem, aki ezzel vitázik”

Lázár válaszában örömét fejezte ki, hogy Vadai Ágnes immáron „a fikciós költészet területén is elkezdte a szárnyai bontogatását” azonban leszögezte, hogy az érintett pályázat körül nem merült fel szabálytalanság gyanúja.

Szerző