Örvendjünk! - Kisvasutakat fejleszt a kormány potom tízmilliárdból

Publikálás dátuma
2018.02.06. 18:42
Mindközül a leghíresebb: a felcsúti kisvasút FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között - az örömhírt az MTI tudósítása szerint Révész Máriusz jelentette be Miskolcon, az Északerő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján.

A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos azt mondta: Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelent, ismert és kevésbé ismert helyeken. Révész Máriusz szerint a kisvonatokon egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfélmillióan.

A kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges. Az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak - felhősödött el egy röpke pillanatra a fideszes politikus tekintete. Szerinte ha nem szánnak pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat.

( rémült moraj a hallgatóság soraiban)

Ám semmi baj, ugyanis a kormány úgy döntött , hogy elindít egy kisvasút-fejlesztési programot - ujságolta Révész Máriusz  megjegyezve: a legtöbb karbantartási, felújítási munkát a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.

Elmondta azt is: az erdei kisvasutaknál ez év első félévben elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan el is készülnek vele. Mindezzel az a cél, hogy az elkövetkező években, évtizedekben is működjenek kisvasutak Magyarországon, amelyeken a családok, gyerekek, nyugdíjasok és turisták biztonságban utazhatnak.

( taps a hallgatóság soraiban)

Szerző

Bayer Zsolt leverné a Göncz Árpádról elnevezett állomás tábláját

Bayer Zsolt publicista az ECHO TV stúdiójában szembesült azzal, hogy a 3-as metró egyik megállóját Árpád hídról Göncz Árpád városközpontra keresztelik át.

A hírt először a stúdióban halló Bayer Zsolt szerint ezt nem szabad megengedni, és ha ez megtörténik, akkor oda kell menni és le kell verni a táblát - írta a Sztárklikk.hu.

"Gyerekek ne legyen, és ha majd kiírják az Árpád helyére, hogy Göncz, oda kell menni és le kell verni" - fogalmazott.

Szerző

Harmincmillió adag ételt rendeltek az egyszemélyes vállalkozástól

Publikálás dátuma
2018.02.06. 18:10
Foto: Vicente VELEZ/AFP
A Maria hurrikán Puerto Rico-i pusztítása után sürgősen élelmiszerre volt szüksége a károsultaknak, ezért az amerikai Szövetségi Vészhelyzeti Ügynökség (FEMA) harmincmillió adag ételt rendelt. A 156 millió dolláros megbízást azonban egy egyszemélyes vállalkozásnak adták oda – írta a New York Times a katasztrófa kezelését célzó szerződésekre hivatkozva.

Nagyon örülhetett Tiffany Brown atlantai vállalkozó, amikor egyszemélyes cégével elnyerte a FEMA 30 millió adag étel leszállításáról szóló megbízását. A nő már korábban is sikerrel szerepelt állami pályázatokat, de öt alkalommal is szerepel azon a listán, amelyen a nem teljesítő vállalkozókat gyűjtik össze.

Ezúttal is túl nagy fába vágta a fejszéjét: a 156 millió dolláros megbízást ugyan megkapta, sőt, 50 ezer adag ételt le is szállított 11 fős ideiglenes személyzetével, ám végül a FEMA ellenőrei elégtelennek találták a szolgáltatását.

A Maria hurrikán okozta károk elhárítására több tízmilliárd dollárt költött összesen az Egyesült Államok, ám a pénz felhasználását már korábban is bírálták. Az AP hírügynökség például arról számolt be novemberben, hogy az egyik szerződést olyan cég nyerte, amelyik még soha nem teljesítette pályázatokon ígért vállalásait. A FEMA szerint egyébként egy Puerto Rico-i sem maradt éhesen, az ellátást ugyanis több szolgáltatóval biztosították.

Szerző
Frissítve: 2018.02.06. 18:34