Brexit: szankciós mechanizmust hozna létre az EU

Publikálás dátuma
2018.02.07 18:48
Az Európai Bizottság épülete, Brüsszel. Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC
Fotó: /

Szankciós mechanizmust hozna létre az Európai Bizottság az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését kísérő átmeneti időszakra, tudósít az MTI. Így ha a kilépő ország uniós jogot sért, Brüsszel lezárhatná a brit vállalatok elől az egységes uniós piac bizonyos részeit. Erre olyan esetekben kerülne sor, mikor egy vitás ügy rendezése túl sokáig tartana az Európai Bíróságon.

A szövegben arra is kitérnek, hogy a szigetországnak az esetleges átmeneti időszakban tartózkodnia kell majd minden olyan lépéstől, amely „valószínűsíthetően ellentétes az EU érdekeivel” a nemzetközi szervezetekben. A Politico brüsszeli hírportál szerint „szigorúan értelmezve” ez azt jelenti, hogy London nem mehetne szembe az európai uniós állásponttal például az ENSZ, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vagy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20-csoport ülésein.

A brit kilépést kísérő átmeneti állapot feltételeiről szóló tervezetet szerdán tette közzé az Európai Bizottság, de az már kedden kiszivárgott. Mint a Guardian írja, a szöveg igazolni látszik a britek Brexittel kapcsolatos legnagyobb aggályait: egy olyan átmeneti időszak jöhet, mikor az ország gyakorlatilag az EU szabályozásai alá tartozik, de anélkül, hogy azok alakításába beleszólása lenne.

Az unió és a szigetország képviselői a jövőhéten négy napos tanácskozást tartanak a Brexit feltételeiről; a most megjelent dokumentum ebben az EU álláspontja.

Szerző
2018.02.07 18:48

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07