Phjonghcsang - 1500 helyett tizenötezer tojást rendeltek a szakácsok

Publikálás dátuma
2018.02.08. 16:04
Fotó: Twitter

A Google Fordító segítségével 1500 helyett 15 000 tojást rendeltek a phjongcshangi téli olimpián szereplő norvég csapat szakácsai - írja a Business Insider. A hatalmas szállítmány végeláthatatlannak tűnő kipakolása után a 109 versenyző élelmezéséről gondoskodó csapat intézkedett, hogy a felesleges, 13 500 darab tojás visszajusson a feladónak.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Szerző
Témák
Pjongcsang

Törökországot bíráló állásfoglalást fogadott el az EP

Törökországban a hatóságok ürügyként használják fel a másfél évvel ezelőtti puccskísérletet az ellenzék ellehetetlenítésére, illetve a független sajtó és a civil társadalom korlátozására - áll az Európai Parlament (EP) csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban a képviselők mindenekelőtt ismételten elítélték a hatalomátvételi kísérletet, rámutatva, hogy Ankarának joga és kötelessége bíróság elé állítani a felelősöket, ez azonban nem szolgálhat ürügyként a túlkapásokra. Az EP súlyos aggodalmát fejezte ki a jogállamiság törökországi helyzetének folyamatos romlása, az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása miatt, továbbá azok mielőbbi szabadon bocsátását sürgette, akiket jogszerű munkájuk végzéséért, a szabad véleménynyilvánítás és egyesülés jogának gyakorlásáért tartanak fogva.

A képviselők elismerték, hogy a terroristák továbbra is közvetlen fenyegetést jelentenek Törökországra, de kiemelték, "a terrorizmus elleni harcot célzó, tág meghatározásokon alapuló jogszabályokat nem szabad a véleménynyilvánítási szabadság korlátozására felhasználni". Ennek kapcsán elítélték a szíriai török katonai beavatkozást bíráló újságírók, aktivisták, orvosok és mások közelmúltbeli letartóztatását.

Mint írták, komoly aggodalomra ad okot a civil szervezetekkel szembeni erőszakos fellépés, illetve hogy a szükségállapot bevezetése óta már több mint 160 sajtóorgánumot zártak be rendeleti úton.

A testület szerint a délkelet-törökországi helyzet is problémás, különösképpen ott, ahol kijárási tilalom van érvényben, aránytalanul nagy erőket vetettek be és kollektív büntetést alkalmaztak. Aláhúzták: aggasztó a keresztényeket és más vallási kisebbségeket sújtó megkülönböztetés erősödése is. A dokumentumban arra szólították fel Ankarát, hogy oldja fel a szükségállapotot, és biztosítson mindenki számára megfelelő jogorvoslatot és bírósági felülvizsgálatot. Az Európai Parlament tavaly a török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztését sürgette a puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt. (MTI)

Szerző

Influenza - Megduplázódott a halálos áldozatok száma a szomszédban

Újabb nyolc influenzás beteg halt meg az elmúlt tíz napban Romániában, ahol így 16-ra emelkedett a ragályos betegség áldozatainak száma - közölte csütörtökön Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a betegség terjedése ellenére nem lehet még járványról beszélni az egészségügyi világszervezet szabványainak értelmében. Hozzátette: tavaly ilyenkor már 21 halottja volt az influenzának Romániában. Az országban két jelentősebb fertőzési gócpont alakult ki: az egyik Bukarestben, a másik a moldvai Jászvásáron (Iasi).

A jászvásári regionális onkológiai intézetben egyébként a héten látogatási tilalmat rendeltek el, miután kiderült, hogy 11 rákos beteg is megfertőződött influenzában. Az influenzás betegek közül az egyik - aki leukémiában szenvedett - hétfőn életét vesztette. A kór Székelyföldön is halálos áldozatokat követelt: Csíkszeredában egy 65 éves, más betegségekben is szenvedő nő számára vált végzetessé, hogy influenzavírussal is megfertőződött, Maros megyében pedig egy 50 éves és egy 40 éves influenzás férfi vesztette életét, mindkettejüknek más betegsége is volt.

A román egészségügyi miniszter szerint az influenzaszezon áprilisig eltarthat, ezért továbbra is szigorú óvintézkedések szükségesek a fertőzés terjedésének korlátozása érdekében. Egyes kórházakban karantént rendeltek el, másutt korlátozták a látogatást. Felhívta a figyelmet, hogy még mindig rendelkezésre áll csaknem 136 ezer ingyenes influenza elleni oltás a háziorvosi rendelőkben. A mostani - két hónapos késéssel kezdődött - oltási kampányban 800 ezer veszélyeztetett idős ember és gyermek kapta meg a szezonális influenza elleni oltást Romániában.

A román országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján csütörtökön közölt friss összesítésből kiderült: az idei ötödik naptári héten (január 29.- február 4.) 108 ezren fordultak orvoshoz heveny légúti megbetegedéssel Romániában. Ez csaknem 24 százalékos növekedést jelez az előző héthez képest, és 12 százalékkal magasabb a tavalyi év ötödik hetében feljegyzett adatnál. A vizsgált időszakban az előző héthez képest csaknem megduplázódott az igazolt influenzás megbetegedések száma, amely az ötödik héten elérte az 543-at.

lásd még: Ingyenoltás kis hibával

Szerző