Bizonyíték nélküli életfogytiglan

Publikálás dátuma
2018.02.08 16:53
Shutterstock illusztráció.
Fotó: /

Életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítéltek 2008-ban egy férfit, akiről nem tudták bebizonyítani, hogy 1981. szeptemberében München közelében a kerékpárúton elrabolt egy tízéves kislányt, akit ládába zárva elásott az erdőben. A gyermek megfulladt - idézi a Stern.  

A most 67 éves Werner Mazurek azért került a hatóságok látókörébe, mert komoly anyagi gondjai voltak és egy alkohol problémákkal küzdő, alkalmi munkákból élő férfi rávallott. Azt állította, Mazurek megkérte, hogy ásson egy gödröt az erdőben. Bár a férfi később beismerte, hogy csak a felajánlott pénzjutalom miatt mártotta be Mazureket, az eljárást nem szüntették meg, mivel a gyanúsítottnak a tett időpontjában nem volt alibije. A 80-as években azonban nem ítélték el, mivel a helyszínen nem az ő DNS-mintáját találták meg, a házkutatások során sem bukkantak terhelő bizonyítékokra és a tárgyalások során még az áldozat családjának és jogi képviselőjének is az volt a véleménye, hogy nem a valódi gyilkos áll a bíróság előtt.

Az üggyel a 30 éves elévülési idő előtt, 2004-ben kezdtek el ismét foglalkozni. A hatóságok négy évig lehallgatták Mazurek összes telefonbeszélgetését. Két esetben is beszélt ismerőseivel az ügy elévüléséről, amit később a bíróság az ítélet indoklásában említett, bár ezekben nem hangzott el, hogy a gyanúsított lett volna az elkövető. A bíróság igazságügyi szakértője azért tartotta elképzelhetőnek, hogy mégis a gyilkos áll a bíróság előtt, mert Mazurek évekkel az emberölés előtt a mélyhűtőbe zárta a kutyáját, amiből azt a következtetést vonták le, hogy képes embertelen tettek végrehajtására. És bár korábban nem vették komolyan a visszavont terhelő vallomást, 2008-ban a bíróság úgy gondolta, hogy az alkalmi munkás igazat mondott az első eljárás alkalmával, csak megijedt a következményektől, ezért vonta azt vissza. Újra kihallgatni azonban nem lehetett, mert nem élt.

Mazurek végig tagadott, vallomása mellett kitartott, amivel különös helyzetbe került. Az életfogytig kirótt börtönbüntetés ugyanis addig nem szüntethető meg, amíg az elítélt nem működik együtt a hatóságokkal. Az együttműködés ebben az esetben azt jelentené, hogy Mazureknek el kellene ismerni a gyilkosságot. Ő azonban kitart amellett, hogy nem csinált semmit, így viszont nem lehet szabadlábra helyezni.

Szerző
2018.02.08 16:53

Tüzet nyitottak az ankarai amerikai nagykövetségre

Publikálás dátuma
2018.08.20 08:25
Az ankarai amerikai nagykövetség épülete
Fotó: AFP/ Adem Altan
Autóból lőttek rá a követség épületére, a támadás tovább élezheti az amúgy is feszült török-amerikai kapcsolatot.
Ismeretlen tettesek rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére, a lövések egy őrbódét találtak el, de senki sem sérült meg – idézi a hirado.hu hétfőn a Habertürk és a CNN Türk török hírtelevízió értesülését.   Hasonló jellegű konfliktus legutóbb 2016 decemberében történt, akkor  egy férfi lövöldözött a követségi komplexum előtt, igaz, ő csak a levegőbe engedett egy sorozatot. A mostani támadás csak tovább ronthat Washington és Ankara diplomáciai viszonyán, a két állam kapcsolata különösen feszültté vált az elmúlt hetekben, miután az Egyesült Államok egy amerikai lelkipásztor szabadon engedését követelve szankciókkal sújtotta Törökországot. 
 Az amerikai Andrew Brunsont a 2016-os hamvába holt puccskísérlet után vették őrizetbe; kémkedéssel és terrorizmussal vádolják, ami Washington szerint nevetséges. A tiszteletes egy kis protestáns gyülekezetet vezetett Izmirben.
Törökország helyzetét súlyosbítja, hogy a török líra értékének 35 százalékát veszítette el az év eleje óta az amerikai dollárral szemben, és Washington vámokkal is bünteti Törökországot, melyek főként az acél-, és alumíniumipari termékeket sújtják.  Recep Tayyip Erdoğan kormánya erre szintén vámok bevezetésével válaszolt, amerikai autókra, alkoholokra és dohányárura vetettek ki sarcot.
2018.08.20 08:25
Frissítve: 2018.08.20 08:58

EU-s kikötőkbe vinné a tengerből mentett menekülteket az olasz miniszter

Publikálás dátuma
2018.08.19 18:32
A Diciotti egy korábbi képen, Trapani kikötőjében
Fotó: AFP/ Alessandro FUCARINI
Négy napja vesztegel 177 ember egy olasz hajón. A római kormány nem engedi kikötni őket, inkább Máltára irányítaná. A máltaiak szerint viszont olasz kikötőbe kell érniük. Az olaszok ragaszkodnak a menedékkérők szétosztásához, Matteo Salvini pedig inkább visszavinné őket Líbiába,
Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét az olasz felségvizeken, Lampedusa szigete mellett négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében. Bár a menedékkérők egy olasz hajó fedélzetén vannak, azt a római kormány ismét nem engedi kikötni. Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán azt írta: Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. A miniszter, aki az olasz kikötők felett is rendelkezik, azt akarja: „az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen”. Toninelli szerint a menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új római kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül. A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak. Salvini most szintén egy bejegyzéssel kapcsolódott be a vitába: „Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot, vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket.” Michael Farrugia máltai belügyminiszter  a Twitteren: szerinte az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot. 
2018.08.19 18:32