Bocuse d'Or - Megvan a magyar döntő nyertese

Publikálás dátuma
2018.02.08. 19:24
Pohner Ádám, a Kistücsök étterem séfhelyettese (b) és segítője, Csillag Richard. MTI Fotók: Balogh Zoltán
Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban - tájékoztat az MTI.

A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért hat séf versengett: Pohner Ádám és segédje, Csillag Richárd mellett Elek Richárd (Fausto's Ristorante), Garai Ádám (Olimpia Étterem), Haraszti Zsolt (Alabárdos Étterem), Veres István (Babel Budapest) és Volenter István (67 Étterem és Bistro).

A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, köztük a két évvel ezelőtti európai döntő győztese, Széll Tamás is, aki - mint az a csütörtöki eredményhirdetésen elhangzott - Torinóban a zsűri elnöke lesz.

Az európai döntőre való felkészülés jegyében a magyar megmérettetésen idén az észak-olasz konyha legnépszerűbb hozzávalói kerültek terítékre.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyaga volt a borjúszűz, a csülök és a velő, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás. A verseny napján sorsoltak ki egy meglepetés zöldséget és fűszert: a metélőhagymát és a zöldborsót, amelyek szintén kötelező elemek voltak.

Pohner Ádám úgy fogalmazott, hogy mindent sikerült megcsinálniuk, amit szerettek volna. Hozzátette, hogy egyelőre ünnepelnek, az európai döntőre való felkészülést este kezdik megtervezni. Mint fogalmazott, ha nem is látszott rajta, fontos volt számára, hogy a helyszínen sokan szurkoltak a győzelméért.

Enrico Crippa zsűrielnök, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csillagot tudhat magáénak, a díjátadón kiemelte: magas színvonalú volt a verseny, a magyar séfek felkészültek voltak, nehezen hozta meg döntését a zsűri.

Hozzátette: reméli, hogy az itt érzékelt vendégszeretetet tudják nyújtani majd házigazdaként Torinóban, ahol az európai döntő szervezőiként azt a minőséget szeretnék elérni, amelyet két évvel ezelőtt a magyarországi, valamint a korábbi európai döntők szervezői nyújtottak.

Széll Tamás - 2016-os magyar bajnok, az európai döntő győztese, a 2017-es lyoni világdöntő 4. helyezettje - úgy vélte, hogy a verseny három állomása közül ez a pillanat az egyik legnehezebb, mert ez a felkészülés intim környezetben zajlik, saját étteremben, saját forrásból. Mint mondta, elképesztő alázatot, profi, összetett munkákat láttak a hat versenyzőtől és commis-tól.

A döntő második helyezettje Volenter István lett, a harmadik helyezést Veres István érte el. Az első díjjal 1 millió forintot, a második díjjal 500 ezer forintot, a harmadik díjjal 250 ezer forintot nyertek a versenyzők.

A legjobb konyhai munka díját szintén Pohner Ádám kapta, a Hungexpo különdíját, a legjobb csapatmunkának járó elismerést Volenter István és segédje Friderika Spekova vehette át. A legjobb vegetáriánus tányér díját Veres István és commis-ja, Szabó Dezső nyerte el. A legjobb hústálnak járó díjat szintén Volenter István vehette át. A METRO legjobb commis-nak járó díját Friderika Spekova kapta.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szakácsverseny magyar döntőjét a Sirha Budapest 2018 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében, a Hungexpo területén rendezte meg. Az eseményen megemlékeztek a verseny névadójáról, a január 20-án elhunyt Paul Bocuse-ről is.

Június 11-12-én Torinóban Pohner Ádám mellett további 19 ország képviselője verseng a Bocuse d'Or Europe 2018-as címért. A lyoni világdöntőn, 2019-ben, az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz majd részt.

Szerző
Frissítve: 2018.02.08. 20:45

Ellenzéki győztes forgatókönyv Budapesten

Publikálás dátuma
2018.02.08. 18:04
Népszava illusztráció.
A Fidesz kétharmados többségének megakadályozásához is szükség van az LMP részvételére az egyéni választókerületi koordinációban – ismerteti a 24.hu a Republikon Intézet mandátumbecsléséből adódó következtetést.

A portál megbízásából készített mandátumbecslés szerint az MSZP és a DK megállapodása önmagában kevés egyéni mandátumok megszerzéséhez: egy ilyen helyzetben az angyalföldi választókerület kivételével minden körzetben a Fidesz jelöltje győzne. Igaz – jegyzi meg a 24.hu –, van további kilenc körzet, ahol 5 százalékpontos vagy kisebb a különbség az MSZP-Párbeszéd vagy a Demokratikus Koalíció és a Fidesz jelöltje között. Ilyen például az újpesti és a szegedi 1-es választókerület. A Jobbik ennyire sehol sem tudja megközelíteni a Fideszt, a különbség a miskolci „csatateres” körzetben a legkisebb, 6 százalékpont.

A Republikon Intézet szerint ugyanakkor érdemes a számok mögé nézni: megfelelő stratégiával még a 2014-esnél rosszabb ellenzéki szereplés esetén is több ellenzéki egyéni mandátum születhet. A mandátumbecslés két forgatókönyvet tesztel („jelenleg ismert” és „győzelemre koordinálás”). Ha a pozitívabb valósul meg, a mai számok mellett is elhozhatja a baloldal majdnem teljes Budapestet és a parlamentben is nagyobb erőt képviselhet.

Ha a húsz, a baloldal számára legerősebbnek ígérkező körzetben az LMP, az Együtt és a Momentum is részt venne a koordinációban, akkor a Fidesz már csak a 86 választókerületet tudna megnyerni, a baloldali-liberális pártok pedig húszat. Az ellenzék egy kivétellel az összes budapesti választókerületben győzne, valamint Szegeden, Pécsen (Mellár Tamás körzetében) és a szigetszentmiklósi választókerületben is. Koordinációval elvileg a belvárosi körzetben is összehozható a győzelem, ám az nincs a baloldal számára legerősebb húsz választókerület között.

Márpedig a mandátumbecslésnél használt feltevés az, hogy egy feltételezett politikai döntés alapján az együttműködés ezekre korlátozódik.

A jelölti koordináció – mivel annak lehetőségét mindkét fél kizárta – a Jobbikra nem terjedne ki, így a jelenlegi támogatottsági adatok alapján a párt e forgatókönyv szerint sem szerezne egyéni mandátumot. A Republikon Intézet feltevése szerint azonban a Jobbik tíz legerősebb körzetében a baloldali szavazók egy része felismeri, hogy az a Jobbiknak nyerhető körzet, ezért átszavaz a jobbikos jelöltre (az átszavazási hajlandóság becsült mértéke 15 százalék). Ebben az esetben az említett miskolci és a gyöngyösi körzetben nagyon szoros eredmény alakulna ki: lenne érdemi esély jobbikos mandátumszerzésre.

Szerző

Megint kitört a mecsethisztéria

Tavaly ilyenkor már végigsöpört a fideszes sajtón a szörnyülködés: „Vona Gábor mecseteket akar építeni Magyarországon”. A Jobbik pártelnöke akkor az RTL Klubban, Baló György műsorában beszélt arról, hogy a vallásszabadság jegyében nem tiltaná meg a mecsetépítést. Ebből lett aztán az, hogy építeni szeretne.

A lejárt szavatosságú propaganda most másodvirágzását éli. Miskolcon előbb az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Fidelitas sajtótájékoztatója melegítette fel a vádat (Vonát turbánban ábrázolta a díszletként szolgáló transzparens), majd szórólapok jelentek meg a borsodi megyeszékhelyen: tényként állítva, hogy a Jobbik elnöke az avasi lakótelepen akar muszlim imahelyet felhúzni.

Véletlenül sem szeretnénk megzavarni a Fidesz-KDNP szavazóit, ezért csak csendben utalunk rá, hogy Vona Gábortól teljesen függetlenül több mecset is működik jelenleg Magyarországon. Az egyiket például tavaly adták át a főváros XIV. kerületében, a Magyar Iszlám Közösség központjában. 

Kétségtelen, hogy a Jobbik elnökének korábban voltak iszlámot dicsőítő kijelentései. Örökké emlékezetes marad az a Törökországban tartott 2013-as előadása, amelyben az iszlámot az emberiség utolsó fénysugarának nevezte a „globalizmus sötétjében”. De ugyanígy rajongott az iszlámért Orbán Viktor miniszterelnök is.  Ha egyiküknek magyarázkodnia kell, akkor nehezen belátható, hogy másikuknak miért ne kellene.

Pár éve Törökország szeretett volna gigantikus iszlám központot építeni Budapesten. A törökök tárgyaltak Tarlós István főpolgármesterrel, már a pontos helyszínt is kinézték Kőbányán. A tervből végül nem lett semmi (az ezredforduló tájékán, az első fideszes kormány idején sem valósult meg egy szintén nagyszabású iszlám projekt).

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015-ben hasonlóan fogalmazott, mint később Vona Gábor, aki ellen ezért médiahadjárat indult. Közölte, hogy a kormánynak nincs sem elutasító, sem támogató álláspontja a mecsetépítés ügyében. A kormánynak akkor kell tárgyalnia a mecsetépítés tervéről, ha a vallásukat gyakorolni akarók, elsősorban itt tanuló fiatalok, ezt kezdeményezik – mondta Lázár. Hozzátette: ha a következő években javul a felsőoktatás színvonala, és egyre több iszlám vallású hallgató érkezik Magyarországra, akkor ez a kérdés óhatatlanul napirenden lesz, ahogy a legtöbb európai országban.

A napjainkban zajló fideszes lejáratókampány új elemét a Vastagbőr.blog vette észre: a Ripost című kormányzati bulvárlap címoldala szerint a Jobbik pártlogója muszlim jelképet, „vörös félholdat” tartalmaz…

Szerző