Phenjan a feszültség enyhítésére törekszik

Publikálás dátuma
2018.02.09. 06:53

„Az olimpia remek lehetőség Phenjan számára, hogy Dél-Korea irányába nyisson. Az észak-koreaiak abban bíznak, hogy a déliek közvetíteni fognak Washington és Phenjan között" – válaszolta lapunknak Csoma Mózes, Korea-kutató arra a kérdésre, hogy a szimbolikán túl van-e politikai jelentősége annak, hogy a két Korea egy zászló alatt indul a játékokon. A szakértő szerint a deli közvetítésre már korábban is volt példa. A baloldali kormányok Szöulban mindig is nyitottak voltak erre: 2000 októberében például a sikeres dél-koreai mediáció eredménye volt, hogy a leköszönő Clinton-adminisztráció külügyminisztere, Madeleine Albright Phenjanban találkozott Kim Dzsong Il akkori vezetővel.

A kommunista rezsim célja – véli Csoma –, hogy az ellene bevezetett szankciókat legalább részlegesen felfüggessze Dél-Korea, és lehetőleg Washington is. A következő célkitűzés az lehet, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea fagyassza be a hagyományos közös hadgyakorlatot. Ez ugyanis rendkívül irritálja Phenjant, hiszen komoly gazdasági vonatkozása van: a katonai erődemonstrációra Phenjannak is mindig reagálnia kell, s a katonai egységek, a haditechnika mozgatása igen költséges. „A maximum, amit egy ilyen tárgyalássorozat végén el lehetne érni, az a kölcsönös moratórium: az amerikaiak és a dél-koreaiak befagyasztják a hadgyakorlatokat, az észak-koreaiak pedig a rakétaindításokat és a nukleáris próbarobbantásokat."

Az elmúlt év után akár furcsának is tűnhet, hogy Phenjan a feszültség enyhítésére törekszik, ám a szakértő szerint ez nem meglepő. „Az erődemonstrációk eredményeképp gazdasági szankciók sorával sújtották a rezsimet. A verbális fenyegetőzések ellenére az észak-koreaiak próbálnak a realitások talaján állni. Mindig tudják, hogy meddig ér a takarójuk.”

Mától a két Koreára figyel a világ

Publikálás dátuma
2018.02.09. 06:52
Szuhorang - Ezt a nevet viseli a fehér tigris, amellyel közösen fotózkodott a magyar küldöttség Fotók: Szalmás Péter
A hivatalos megnyitó ünnepséget ma tartják, ám már tegnap felvonták a magyar zászlót az olimpiai faluban. Emellett több versenyszámban is megkezdődtek a küzdelmek.

Noha a 2018-as ötkarikás játékok hivatalos megnyitóját csak ma tartják – magyar idő szerint 12 és 14 óra között – tegnap egy ünnepség keretében felvonták a magyar lobogót a kangnungi olimpiai faluban. Eközben a nyitóünnepséget némi aggodalom övezi, lévén az elmúlt 24 év leghidegebb olimpiája lesz Pjongcsangban. Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint az 1994-es lillehammeri játékokon fordult elő legutóbb hasonlóan zord időjárás, emiatt pedig a szervezők nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott Olimpiai Stadion köré. Emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők pedig esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát is kapnak. A várható hideg miatt azonban az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyacsapat viszont más okból hagyja ki a megnyitót, hiszen a ceremóniával egy időben kaptak edzésidőpontot. A tréning pedig már csak azért is fontos, hiszen már az első hivatalos, szombati versenynapon érdekeltek lesznek.

A kedvezőtlen időjárás miatt pedig akár az is elképzelhető, hogy nem tudják megrendezni vasárnap a férfi lesiklást. Az előrejelzések szerint a hét utolsó napján akár 50 kilométer/órásnál is erősebb szél lehet az alpesi versenyek helyszínén, márpedig ebben az esetben le kellene állítani a felvonókat, azaz a versenyzők nem tudnának feljutni a rajthoz.

A hely időjárás kapcsán megszólt a magyar csapat egyetlen női sífutója, Szőcs Emőke is. „Olyan hideg van, hogy a kutya eltörik a kanyarban” - idézett egy csíkszeredai mondást a 32 éves sportoló, aki hozzátette, szereti a dermesztő hideget.

Eközben Bánhidi Ákos, a magyar gyorskorcsolyázók csapatmenedzsere kihirdette, hogy az egyéni számokban kik versenyezhetnek. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett Burján Csaba lesz a harmadik magyar induló a férfiak 1500 méteres küzdelmében, míg a nők 500 méteres selejtezőjében Jászapáti Petra és Keszler Andrea kap lehetőséget. Ugyanakkor a női váltó összetételéről még nem hozott döntést a magyar szakvezetőség, mivel a négy résztvevő nevét elég fél órával az elődöntő rajtja előtt leadni.

A magyar versenyzők még bevetésre várnak, ám csütörtökön a curlingesek vegyespáros küzdelmeivel elrajtolt az első versenyszám is, majd megrendezték a síugrók normálsánc-versenyének selejtezőjét, amelyet a német Andreas Wellinger nyert meg.

Márciusban lesz az oroszok ellenolimpiája
Márciusban rendezik meg Oroszország városaiban az alternatív játékokat a phjoncshangi olimpiáról kizárt sportolók részvételével. Az alternatív játékok megrendezésének lehetőségét az oroszok azután vetették fel, hogy a NOB december elején – rendszerszerű doppingolásra hivatkozva – eltiltotta a téli olimpiai részvételtől az Orosz Olimpiai Bizottságot. Vitalij Mutko sportért felelős miniszterelnök-helyettes tegnap bejelentette, hogy a hamarosan kiadandó kormányrendelet értelmében az alternatív rendezvényre külföldi sportolókat is meghívnak és a játékok számára díjalapot hoznak létre. Mutko szerint nyílt versenyt fognak rendezni olyan sportágakban, amelyekben az oroszokat „elnyomták”.

Ami a magyarok illeti, 19 fős lesz a küldöttség, azaz nagyobb, mint az előző két alkalommal, ugyanis négy éve Szocsiban és nyolc esztendeje Vancouverben is 16-16 magyar sportoló indult. Magyarország korábban mind a 22 téli olimpián részt vett, azonban „csupán” hat éremmel rendelkezik, a legutóbbit (egy ezüstöt) 38 éve, Lake Placidben szerezte meg a Regőczi Krisztina, Sallay András jégtáncpáros.

Végezetül egy érdekes hír: miközben Korea néven közös női jégkorong-válogatottal indul észak és dél, az edzéseken kívül a csapat tagjai nem találkozhatnak egymással. Az észak-koreai sportolókat rendőri kísérettel külön buszon szállítják a tréningekre - és később a mérkőzésekre -, a hatóság emberei a védelmi feladatok ellátása mellett arra is figyelnek, hogy az északiak minél kevesebbet kommunikáljanak a külvilággal.

A 19 magyar induló:

Alpesi sí: Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja, Maróty Mariann

Gyorskorcsolya: Nagy Konrád

Műkorcsolya: Tóth Ivett

Rövidpályás gyorskorcsolya: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia

Síakrobatika: Swaney Elizabeth

Sífutás: Kónya Ádám, Szőcs Emőke

Szerző

Bódog Tamás: meghatározó lesz, hogyan kezdjük az évet

Publikálás dátuma
2018.02.09. 06:51
Fotó: Molnár Ádám
A Diósgyőri VTK szakmai igazgatója, Bódog Tamás azt várja, hogy csapata tovább fejlődik a labdarúgó NB I február 24-én kezdődő tavaszi idényében.

Több élvonalbeli csapathoz hasonlóan a DVTK is Törökországban edzőtáborozik, így Bódog Tamás a saját együttese mellett arra is szán időt, hogy élőben megnézze az élvonalbeli riválisokat. A szakembert éppen az egyik helyszín felé autózva értük el.

- Ellenfélnézőben?

- Igen, hamarosan a Paksot fogjuk megnézni, ha pedig ők végeztek, megyünk vissza a szállodánkba, amelynek az egyik pályáján az Újpest játszik majd.

- Ideális időben, kiváló körülmények között készülnek, ráadásul még erre is van lehetőségük, nem panaszkodhatnak.

- Bizony, szerencsére itt jó az idő, nem olyan, mint otthon. Ilyen körülmények között más minőségű munkát tudunk végezni: több idő jut a taktikára, jó ellenfelekkel játszunk edzőmérkőzéseket, ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy a játékosok megfáznak, így hosszabban tudunk gyakorolni. A pályán és azon kívül is intenzív munka zajlik, sérülés nélkül, jó hozzáállással dolgozunk, a csapat abszolút partner mindenben.

- Huszonöt játékossal utaztak ki, köztük három olyan labdarúgóval, akit a téli időszakban szerződtettek. Tervez még újabb átigazolást a rajtig?

- Soha nem lehet azt mondani, hogy fix a keretünk, hiszen bármikor közbeszólhat sérülés, esetleg bejelentkezhet egy világsztár, aki nálunk szeretne futballozni. Nyitva tartjuk a szemünket, ám úgy gondolom, hogy ez lesz az a keret, amellyel nekivágunk a szezonnak. Nagy változásokra nem kell számítani, három minőségi játékost igazoltunk, szerintem készen állunk a folytatásra.

- Szerb, koszovói és ukrán futballistát igazoltak. Nem talált olyan hazai játékost, akit szívesen a csapatában tudna?

- Szerettünk volna magyar játékost is hozni, csak éppen az ára olyan volt, amit mi nem tudtunk vagy nem is akartunk megfizetni. Két új labdarúgót ingyen, a harmadikat pedig egy viszonylag alacsony összeg fejében szereztük meg, a töredékéért annak, mintha magyar játékost vettünk volna.

- Az ősszel 17 mérkőzést játszó spanyol középpályással, Nonóval volt egy szóváltása, amelynek az lett a vége, hogy elköszöntek az ön által túlsúlyosnak, renitensnek nevezett játékostól. Az ő távozásával erősödött vagy inkább gyengült a Diósgyőr?

- Nono nem azt a játékstílust képviseli, amit látni szeretnék a DVTK-nál, ezért úgy gondolom, mindkét fél számára egyszerűbb volt a könnyes búcsú.

- Bizonyára a csapattagok is tudják, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem vehetik birtokba az új DVTK Stadiont a tavaszi idény kezdetén. Csalódottak?

- Bíztunk benne, hogy az első hazai mérkőzésünk, a Fradi elleni találkozó alkalmával ez megtörténhet, az biztosan adott volna egy nagy lökést a szezonra, ám igen, én is úgy tudom, hogy legkorábban áprilisban lesz lehetőségünk valóban hazai pályán szerepelni. Ha már így alakult, remélem, hogy legalább 3-4 meccset játszhatunk még az új arénában a jelenlegi kiírásban.

- Márciusban lesz egy éve, hogy ön felel a DVTK felkészítéséért, irányítása alatt benntartotta a csapatot az élvonalban, jelenleg a középmezőnyben állnak. Folytatható a fejlődés?

- Az volna az egésznek a lényege, hogy lépésről lépésre haladva fejlődjünk, ám ahhoz, amit szeretnénk játszani, időre van szükségünk. Bízom benne, hogy azokat a hibákat, melyeket az utóbbi időszakban gyakran elkövettünk, már kevesebbszer látom majd viszont. Annak a munkának, amit elvégeztünk, meg kell térülnie. A csapatom parádés munkát végzett eddig, úgyhogy bizakodó vagyok.

- A folytatás előtt ugyanúgy hat pont választja el a DVTK-t a harmadik helyezett Debrecentől, mint a már kieső pozícióban álló Balmazújvárostól – a szezon végén milyen eredménnyel volna elégedett?

- Nem is kifejezetten helyezésben gondolkodom, sokkal inkább azt szeretném, ha a játékunkon látszódna, hogy fejlődtünk. A mi sorsunkat ha nem is eldönti, de nagyban meghatározza majd az első három forduló: a Paks, a Fradi és a Videoton elleni mérkőzések megmutatják, hogy előre vagy hátra kell-e nézelődnünk a továbbiakban. Éppen ezért fontos, hogy mindjárt az elején eredményesek legyünk.

Szerző