Mától a két Koreára figyel a világ

Publikálás dátuma
2018.02.09. 06:52
Szuhorang - Ezt a nevet viseli a fehér tigris, amellyel közösen fotózkodott a magyar küldöttség Fotók: Szalmás Péter
A hivatalos megnyitó ünnepséget ma tartják, ám már tegnap felvonták a magyar zászlót az olimpiai faluban. Emellett több versenyszámban is megkezdődtek a küzdelmek.

Noha a 2018-as ötkarikás játékok hivatalos megnyitóját csak ma tartják – magyar idő szerint 12 és 14 óra között – tegnap egy ünnepség keretében felvonták a magyar lobogót a kangnungi olimpiai faluban. Eközben a nyitóünnepséget némi aggodalom övezi, lévén az elmúlt 24 év leghidegebb olimpiája lesz Pjongcsangban. Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint az 1994-es lillehammeri játékokon fordult elő legutóbb hasonlóan zord időjárás, emiatt pedig a szervezők nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott Olimpiai Stadion köré. Emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők pedig esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát is kapnak. A várható hideg miatt azonban az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyacsapat viszont más okból hagyja ki a megnyitót, hiszen a ceremóniával egy időben kaptak edzésidőpontot. A tréning pedig már csak azért is fontos, hiszen már az első hivatalos, szombati versenynapon érdekeltek lesznek.

A kedvezőtlen időjárás miatt pedig akár az is elképzelhető, hogy nem tudják megrendezni vasárnap a férfi lesiklást. Az előrejelzések szerint a hét utolsó napján akár 50 kilométer/órásnál is erősebb szél lehet az alpesi versenyek helyszínén, márpedig ebben az esetben le kellene állítani a felvonókat, azaz a versenyzők nem tudnának feljutni a rajthoz.

A hely időjárás kapcsán megszólt a magyar csapat egyetlen női sífutója, Szőcs Emőke is. „Olyan hideg van, hogy a kutya eltörik a kanyarban” - idézett egy csíkszeredai mondást a 32 éves sportoló, aki hozzátette, szereti a dermesztő hideget.

Eközben Bánhidi Ákos, a magyar gyorskorcsolyázók csapatmenedzsere kihirdette, hogy az egyéni számokban kik versenyezhetnek. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett Burján Csaba lesz a harmadik magyar induló a férfiak 1500 méteres küzdelmében, míg a nők 500 méteres selejtezőjében Jászapáti Petra és Keszler Andrea kap lehetőséget. Ugyanakkor a női váltó összetételéről még nem hozott döntést a magyar szakvezetőség, mivel a négy résztvevő nevét elég fél órával az elődöntő rajtja előtt leadni.

A magyar versenyzők még bevetésre várnak, ám csütörtökön a curlingesek vegyespáros küzdelmeivel elrajtolt az első versenyszám is, majd megrendezték a síugrók normálsánc-versenyének selejtezőjét, amelyet a német Andreas Wellinger nyert meg.

Márciusban lesz az oroszok ellenolimpiája
Márciusban rendezik meg Oroszország városaiban az alternatív játékokat a phjoncshangi olimpiáról kizárt sportolók részvételével. Az alternatív játékok megrendezésének lehetőségét az oroszok azután vetették fel, hogy a NOB december elején – rendszerszerű doppingolásra hivatkozva – eltiltotta a téli olimpiai részvételtől az Orosz Olimpiai Bizottságot. Vitalij Mutko sportért felelős miniszterelnök-helyettes tegnap bejelentette, hogy a hamarosan kiadandó kormányrendelet értelmében az alternatív rendezvényre külföldi sportolókat is meghívnak és a játékok számára díjalapot hoznak létre. Mutko szerint nyílt versenyt fognak rendezni olyan sportágakban, amelyekben az oroszokat „elnyomták”.

Ami a magyarok illeti, 19 fős lesz a küldöttség, azaz nagyobb, mint az előző két alkalommal, ugyanis négy éve Szocsiban és nyolc esztendeje Vancouverben is 16-16 magyar sportoló indult. Magyarország korábban mind a 22 téli olimpián részt vett, azonban „csupán” hat éremmel rendelkezik, a legutóbbit (egy ezüstöt) 38 éve, Lake Placidben szerezte meg a Regőczi Krisztina, Sallay András jégtáncpáros.

Végezetül egy érdekes hír: miközben Korea néven közös női jégkorong-válogatottal indul észak és dél, az edzéseken kívül a csapat tagjai nem találkozhatnak egymással. Az észak-koreai sportolókat rendőri kísérettel külön buszon szállítják a tréningekre - és később a mérkőzésekre -, a hatóság emberei a védelmi feladatok ellátása mellett arra is figyelnek, hogy az északiak minél kevesebbet kommunikáljanak a külvilággal.

A 19 magyar induló:

Alpesi sí: Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja, Maróty Mariann

Gyorskorcsolya: Nagy Konrád

Műkorcsolya: Tóth Ivett

Rövidpályás gyorskorcsolya: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia

Síakrobatika: Swaney Elizabeth

Sífutás: Kónya Ádám, Szőcs Emőke

Szerző

Bódog Tamás: meghatározó lesz, hogyan kezdjük az évet

Publikálás dátuma
2018.02.09. 06:51
Fotó: Molnár Ádám
A Diósgyőri VTK szakmai igazgatója, Bódog Tamás azt várja, hogy csapata tovább fejlődik a labdarúgó NB I február 24-én kezdődő tavaszi idényében.

Több élvonalbeli csapathoz hasonlóan a DVTK is Törökországban edzőtáborozik, így Bódog Tamás a saját együttese mellett arra is szán időt, hogy élőben megnézze az élvonalbeli riválisokat. A szakembert éppen az egyik helyszín felé autózva értük el.

- Ellenfélnézőben?

- Igen, hamarosan a Paksot fogjuk megnézni, ha pedig ők végeztek, megyünk vissza a szállodánkba, amelynek az egyik pályáján az Újpest játszik majd.

- Ideális időben, kiváló körülmények között készülnek, ráadásul még erre is van lehetőségük, nem panaszkodhatnak.

- Bizony, szerencsére itt jó az idő, nem olyan, mint otthon. Ilyen körülmények között más minőségű munkát tudunk végezni: több idő jut a taktikára, jó ellenfelekkel játszunk edzőmérkőzéseket, ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy a játékosok megfáznak, így hosszabban tudunk gyakorolni. A pályán és azon kívül is intenzív munka zajlik, sérülés nélkül, jó hozzáállással dolgozunk, a csapat abszolút partner mindenben.

- Huszonöt játékossal utaztak ki, köztük három olyan labdarúgóval, akit a téli időszakban szerződtettek. Tervez még újabb átigazolást a rajtig?

- Soha nem lehet azt mondani, hogy fix a keretünk, hiszen bármikor közbeszólhat sérülés, esetleg bejelentkezhet egy világsztár, aki nálunk szeretne futballozni. Nyitva tartjuk a szemünket, ám úgy gondolom, hogy ez lesz az a keret, amellyel nekivágunk a szezonnak. Nagy változásokra nem kell számítani, három minőségi játékost igazoltunk, szerintem készen állunk a folytatásra.

- Szerb, koszovói és ukrán futballistát igazoltak. Nem talált olyan hazai játékost, akit szívesen a csapatában tudna?

- Szerettünk volna magyar játékost is hozni, csak éppen az ára olyan volt, amit mi nem tudtunk vagy nem is akartunk megfizetni. Két új labdarúgót ingyen, a harmadikat pedig egy viszonylag alacsony összeg fejében szereztük meg, a töredékéért annak, mintha magyar játékost vettünk volna.

- Az ősszel 17 mérkőzést játszó spanyol középpályással, Nonóval volt egy szóváltása, amelynek az lett a vége, hogy elköszöntek az ön által túlsúlyosnak, renitensnek nevezett játékostól. Az ő távozásával erősödött vagy inkább gyengült a Diósgyőr?

- Nono nem azt a játékstílust képviseli, amit látni szeretnék a DVTK-nál, ezért úgy gondolom, mindkét fél számára egyszerűbb volt a könnyes búcsú.

- Bizonyára a csapattagok is tudják, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem vehetik birtokba az új DVTK Stadiont a tavaszi idény kezdetén. Csalódottak?

- Bíztunk benne, hogy az első hazai mérkőzésünk, a Fradi elleni találkozó alkalmával ez megtörténhet, az biztosan adott volna egy nagy lökést a szezonra, ám igen, én is úgy tudom, hogy legkorábban áprilisban lesz lehetőségünk valóban hazai pályán szerepelni. Ha már így alakult, remélem, hogy legalább 3-4 meccset játszhatunk még az új arénában a jelenlegi kiírásban.

- Márciusban lesz egy éve, hogy ön felel a DVTK felkészítéséért, irányítása alatt benntartotta a csapatot az élvonalban, jelenleg a középmezőnyben állnak. Folytatható a fejlődés?

- Az volna az egésznek a lényege, hogy lépésről lépésre haladva fejlődjünk, ám ahhoz, amit szeretnénk játszani, időre van szükségünk. Bízom benne, hogy azokat a hibákat, melyeket az utóbbi időszakban gyakran elkövettünk, már kevesebbszer látom majd viszont. Annak a munkának, amit elvégeztünk, meg kell térülnie. A csapatom parádés munkát végzett eddig, úgyhogy bizakodó vagyok.

- A folytatás előtt ugyanúgy hat pont választja el a DVTK-t a harmadik helyezett Debrecentől, mint a már kieső pozícióban álló Balmazújvárostól – a szezon végén milyen eredménnyel volna elégedett?

- Nem is kifejezetten helyezésben gondolkodom, sokkal inkább azt szeretném, ha a játékunkon látszódna, hogy fejlődtünk. A mi sorsunkat ha nem is eldönti, de nagyban meghatározza majd az első három forduló: a Paks, a Fradi és a Videoton elleni mérkőzések megmutatják, hogy előre vagy hátra kell-e nézelődnünk a továbbiakban. Éppen ezért fontos, hogy mindjárt az elején eredményesek legyünk.

Szerző

Az Elmű-ÉMÁSZ kezet nyújt

Együttműködést ajánl a kormányzatnak az Elmű-ÉMÁSZ – fejtette ki német hátterű áramszolgáltató csoport tegnapi sajtótájékoztatóján Marie-Theres Thiell elnök. A magyar gazdaság kétségkívül emelkedő pályára állt, ami ösztönzi úgy az ipari, mint az ingatlanfejlesztéseket. De üdvözlik az elektromos autók és a napelemek elterjesztését célzó kormányzati elképzeléseket is. Ám mindezek kiszolgálásához megfelelő elektromos hálózatra van szükség – hangsúlyozta. Tavaly a csatlakozási igények 40, a (hálózatba vissza is termelő) háztartási napelemek mennyisége 30 százalékkal bővült. Üdvözlik a kabinet versenyképesség-növelő intézkedéseit, de a bekötési időt a különböző hatósági határidők törvényi rövidítésével további mérsékelhetőnek tartják. (Egy nagyobb ipari üzem esetén ez még ma is több év.) A kormányzattal való együttműködés tekintetében bizakodó az elnök, mert már megteremtődtek ennek fórumai. A kabinettől elsősorban tárgyalási készséget, kiszámítóható jogszabályi környezetet és a fejlesztésekhez szükséges infrastruktúra megteremtését várja.

Voltak nehezebb idők – tekintett vissza 2013-2014-re, amikor az Orbán-kabinet összesen mintegy 25 százalékkal csökkentette a központi lakossági díjakat. Megjegyzendő: a Fidesz-KDNP különböző kommunikációs támadások, a külföldi befektetőket kárhoztató „rezsifórumok” mellett olyan különadókkal is sújtotta az ágazatot, ami egy máig lezáratlan uniós kötelezettségszegési eljárásába is torkollott. Igaz, az energiaszektor külföldi befektetői elleni fideszes támadások az elmúlt három év során látványosan alábbhagytak és tegnap Marie-Theres Thiell se hánytorgatta fel a múltat. Elismerte, hogy abban az időszakban a túlélés érdekében visszafogták a beruházásokat. Ám az azt követő évek során „valahogy magukra találtak”, így az évi fejlesztési keret ismét harmincmilliárdra rúg és ez a jövőben tovább növekedhet. Ma már nekik is elsősorban a szakemberhiány és a beszállítói díjak emelkedése okoz fejtörést. De folyamatosan fejlesztenek és javítják a hatékonyságot. Összefoglalásul leszögezte: ez a „kapcsolat” 1995-ben kezdődött és jövőjüket változatlanul hosszú távon is Magyarországon képzelik el. Kérdésünkre – tőzsdei cég lévén – tavalyi eredményükről csak annyit mondott, hogy az nem olyan jó, mint tíz éve, de fokozatos a kilábalás.

Az egyre változékonyabb időjárás miatt emelkedik a hosszabb időn belül helyreállítható károk száma – ismertette Béres József, az Elmű Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezetője. Az új igények kiszolgálására az elkövetkező 10 év során 17 alállomást kell megépíteniük. Emellett jelentős, a fogyasztói visszajelzéseket is segítő digitális fejlesztések is várnak rájuk.

Szerző
Témák
Elmű-Émász