Veszélyben Budapest arculata

Publikálás dátuma
2018.02.09 06:05
120 MÉTER - A civilek szerint rontana a városképen a Mol-székház
Fotó: /

Könnyen előfordulhat, hogy mire elkészül az UNESCO végleges jelentése a budapesti világörökségi helyszínekről, illetve az ezeket körülvevő úgynevezett védőzónákról, már állni fognak a városvédők által kifogásolt épületek – állították a Népszavának nyilatkozó civil szervezetek képviselői. Az UNESCO tanácsadó testületének (ICOMOS) delegációja ugyanis az elmúlt napokban Budapesten vizsgálta a világörökség szempontjából fontos területeket, valamint az ezekkel kapcsolatos fejlesztési terveket, hivatalos álláspontjuk megismerésére viszont még hónapokat kell várni.

Csütörtökön a civil szervezetek mondhatták el álláspontjukat, ám a lapunknak nyilatkozók szerint igen különös körülményeket teremtett a szervező Miniszterelnökség. Többen is kifogásolták például, hogy a helyszínt az utolsó pillanatban – szerda este fél nyolckor kiküldött e-mailben – változtatták a Parlamentről a Közszolgálati Egyetemre, ráadásul a szervezeteknek végül mindössze öt percük volt véleményük kifejtésére.

– A 13 meghívott között hat kevésbé meghatározó egyesület is jelen volt, ezek támogatták a kormány fejlesztési terveit – mondta lapunknak Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke. Elmondása szerint kritikusabb hangot ütött meg viszont a pesti zsidónegyed védelméért küzdő Óvás Egyesület, a Ráday Mihály vezette Budapest Városvédő Egyesület, a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Levegő Munkacsoport, valamint a Budapest Világörökségéért Alapítvány is.

A civilek szerint például a tervezett toronyházak megbontanák Budapest építészeti egységét, a 120 méteresre tervezett Mol-székház  ráadásul nem csak magasságával rontana a városképen, hanem a tetején lévő fényreklámmal is. Ezt a beruházást – mint arról korábban beszámoltunk – keresztülhúzhatja ugyanakkor az a parlament előtt lévő tervezet, amely előírná, hogy legfeljebb 65 méteres lehet egy budapesti épület.

A csütörtöki egyeztetésen többen szóvá tették a budai várban tervezett átalakítást is, amelynek következtében a korábbi Pénzügyminisztérium épületét visszaépítenék a korábbi magasságra, így viszont a közelben lévő Mátyás-templom „eltörpülne” mellette. A civilek szót emeltek a Liget beépítése, valamint az Andrássy úton jellemző „ráépítési” divat ellen is. Perczel Anna, az Óvás Egyesület vezetője szerint ugyanis annyi házra építettek rá az elmúlt években, hogy már „város épül a városon”.

Az ICOMOS mostani vizsgálatának előzménye, hogy a Világörökségi Bizottság már a nyáron aggodalmát fejezte ki a budapesti világörökséget – a Várat, a Városligetet, a Dunapartokat – veszélyeztető beruházások miatt. Az UNESCO az ICOMOS jelentése alapján alakítja ki álláspontját, ha pedig javaslatait nem fogadja meg a magyar vezetés, akkor a dunai panoráma vagy az Andrássy út akár le is kerülhet a világörökségi helyszínek listájáról. Bécsben például már a veszélyeztetett, vörös listára került a város történelmi negyede a Heumarktra tervezett toronyház miatt. Még szigorúbb döntés született Drezdában, ahol egy autópályahíd felépítése miatt elvették a világörökségi címet a barokk belvárostól.

Szerző
2018.02.09 06:05

Gender-ügy: közzétette a CEU a Magyar Rektori Konferenciának írt válaszát

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:30

Fotó: Népszava/
A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, ráadásul hamis érvekre hivatkozva tenné ezt a kormány.
Közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban - írja a hvg.hu.
A Társadalmi Nemek Tudománya képzést következetlenül, több irányból támadja a kormánykommunikáció - ezek egyike, hogy a Fidesz képzeletében létező gazdaságban ez nem egy "hasznos" tudás. Semjén Zsolt például még hétfőn nyilatkozta: "senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell".
A CEU a levélben hangsúlyozza, hogy ez egyszerűen nem igaz. Mint írják:
"A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot".
Emellett tényszerű tévedésen is kapták az EMMI-t és az Igazságügyi Minisztériumot. Ezek előterjesztésükben azt írták, az egyetem évi 1-4 diákot vesz fel a szakra; holott az évi átlag 16, és gyakorlatilag lemorzsolódás sincs a hallgatók között.
Témák
genderCEU
2018.08.16 20:30

Milliárdos visszaélést gyanít Hadházy

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:12

Fotó: /
Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a független képviselő, ugyanis egy határozatból kiderült, hogy a BKK olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárdos plusz megrendelést, amit egyszer már kifizetett.
Feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt Hadházy Ákos független képviselő, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly év végi határozatából kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárd forintnyi plusz megrendelést a T-Systemsnek, amiért egyszer már fizetett a közcég.
A BKK még 2013 őszén kötött szerződést a T-Systemsszel, utóbbi azt vállalta, hogy jegykiadó automaták telepít 5,5 milliárd forintért. 2017 őszén azonban arra hivatkozva, hogy „rongálás” során sorozatosan eltömítődtek az automaták, szerződést módosítottak az automaták gyors megjavítása érdekében: legfeljebb 2,5 milliárddal megemelve a szerződéses keretösszeget. Azonban a döntőbizottság szerint ez jogszerűtlen volt, mivel a T-Systemsnek az eredeti szerződés alapján eleve a lehető leggyorsabban el kellene hárítani az ilyen jellegű "üzemzavarokat". Sajátos körülmény, hogy a BKK éppen néhány héttel azután volt ilyen gáláns a céggel, hogy az súlyos presztízsveszteséget okozott a közcégnek: tavaly nyáron ugyanis súlyos biztonsági problémák miatt bedőlt a T-Systems-nek a BKK számára fejlesztett online jegy-és bérleteladási szolgáltatása. Hadháy éppenséggel azt gyanítja: így kárpótolták a céget a jegyeladások elmaradt hasznáért. Mint emlékezetes, tavaly nyáron az úszó vb nyitányára időzített online jegyrendszer egy hét után lebénult, közben több ezer vásárló privát adatai kerültek ki a hálózatból. A BKK webshopja azóta sem működik. Bár az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódott, a rendőrök sajátos módon arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a BKK csak bérleti díjat fizetett volna a T-Systemsnek az online szolgáltatásért, ám mivel az online jegyeladó rendszer beszakadt, végül nem is utalt át pénzt a cégnek. Azaz: senkit sem ért kár. Hadházy szerint azonban az indoklás sántít, a hatóságok ismét csak a korrupciót mosdatják: a közbeszerzési döntőbizottság ezt a beszerzést is jogsértőnek látta, ezért 80 millió forintra büntette a BKK-t, azaz nagyon is kár érte a közösséget. Az viszont a képviselő szerint megdöbbentő, hogy a rendőröknek nem szúrt szemet a T-Systems-szerződés (döntőbizottság által is jogsértőnek talált) 2,5 milliárdos módosítása sem. Az online jegy-és bérlet rendszer kialakítása és a T-Systemsnek plusz milliárdokat hozó beszerzés is ugyanannak a kontraktusnak a része, azaz: szerintük a rendőröknek látniuk kellett a mutyit.

2,4 milliárdból újítják meg a kisföldalattit

A Főmterv Zrt tervezheti meg az M1-es metró fejlesztését, és a cég faladata a szükséges engedélyek megszerzése is. Minderre, a BKK 2,49 milliárd forintot szán. A teljes, öt kilométeres szakasz fejlesztését három ütemre osztották, így az elsőben felújítanák a meglévő vonalat, illetve meghosszabbítanák a Vigadó térig, a másodikban a Kassai térig (amihez meg kellen nyújtani a 3-as villamos jelenlegi pályáját is) bővítenék a pályát, végül pedig a XV. kerületi Marcheggi hídi csomópontig vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

2018.08.16 20:12