Komolyan venni a szürkét

Publikálás dátuma
2018.02.09 06:46
Fotók: UIP-Dunafilm
Fotó: /
A szabadság ötven árnyalata nem más, mint sztorimentes alibijelek füzére, amely az irodalmi alapanyag kvalitásainak is betudható.

Bájosan extravagáns filmélmény A szabadság ötven árnyalata. Továbbmegyek: ez az alkotás a definíciója annak, amit nagyon sok ember vár el egy mozgóképes divatterméktől: ne szóljon semmiről és lazítson el – így ezt az ítésznek is muszáj komolyan venni.

Első körben muszáj egy fenoménről lerántani a leplet: James Foley rendezése még egy dramaturgiai bravúrt is végrehajt, mivel a 105 perces játékidő alatt konkrétan nem történik semmi érdemleges, ennek ellenére nézhető. A trilógia záró epizódja olyan, mint az émelyítő sütemény: behabzsoljuk, aztán hagyjuk magunkat szenvedni.

Jelen esetben az unalomtól. Persze, sosem gondoltam volna, hogy komolyabb elvárásokkal ül le bárki is egy olyan regénytrilógia adaptációjára, melyet az Alkonyat széria ihletett és annak szerzője Blackberry-n pötyögte be az egészet. De jelen esetben a kis képernyő minden bizonnyal determinálta a cselekményszövést, E.L. James mindig az adott szituációra koncentrált. És valahogy mindig a dugással – direkt használom ezt a szót, szeretkezésről itt szó nincs – oldja meg a nemlétező konfliktusokat. Míg az első részben, Christian Grey afféle deviáns volt, aki figyelmeztette a diáklányka-szerű Anastasia Steele-t, hogy ő bizony „csak baszik, méghozzá durván”, most a lezárásban már csak egy emocionálisan korlátolt férj, aki attól retteg, hogy kevesebb lesz a szex, ha mondjuk az asszony teherbe esik. Christian Grey a filmtörténet legsilányabb férfi karaktere, akinek az érzelmi intelligenciája konvergál a nullához. Ám a szenvedély még a durvának szánt szexjelenetekből is hiányzik, olyannyira SZÜRKÉK, hogy az ingerszegénység tünetei jelentkeznek rajtunk. Erotika nélkül még az amúgy szép emberi testek sem stimulálják a nézőt.

Anastasia Steele (Dakota Johnson) és Christian Grey (Jamie Dornan) között nem érezni a szenvedélyt

Anastasia Steele (Dakota Johnson) és Christian Grey (Jamie Dornan) között nem érezni a szenvedélyt

Nyilvánvalóan az irodalmi alapanyag kvalitásainak tudható be, hogy a film tulajdonképpen alibijelek füzére. Például az egy kifejezetten feszült szcéna, amikor Christian rátöri Anastasiára az irodája ajtaját, hogy miért nem változtatta már meg az első munkanapján az e-mail címét Steelről Grey-re. Talán, mondanom sem kell, nem derül ki később, mi lesz az e-mail cím sorsa. Vagy például azé a kastélyé, melyet a férfi vesz meg közös otthonnak és hosszasan fecsegnek róla. Totálisan abszurd, hogy a történetmesélő Hollywoodból olyan mozifilm érkezik, mely effektíve sztorimentes. Bár, azt el kell ismerni, hogy van egy olyan három és fél perc, amikor a korábbi részből ismert Jack Hyde bekattan és egy thriller paródia kerekedik ki belőle, de ez már csak szimplán ciki.

De, hogy mondjak valami biztatót: a filmben van egy tízpontos poén. Hogy mi az? Nem fogom elvenni az élményt azoktól, akik úgy döntenek, nincs Valentin nap „árnyalatok” nélkül.

2018.02.09 06:46

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00