Ha nem pitizik az ellenzék, "csak a budi falán" lesznek plakátjaik

Publikálás dátuma
2018.02.09 14:58
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /

Több ellenzéki párt is megkapta azt a hirdetési felületek bérléséről szóló ajánlatot, amelyet ha nem fogadnak el, akkor könnyen lehet, hogy nagyon kevés plakáttal kell kampányolniuk – értesült a HVG. A pártok az elmúlt hónapokban azzal szembesültek, hogy a kampányidőszakra már nem tudnak plakáthelyeket bérelni, mert szinte az összes felületet lefoglalták. Ezzel szemben a kormányközeli Odex Outdoor Expert Kft. levelében számtalan plakáthelyet ajánlott fel, a felületekért 40 ezer forint plusz áfát kell fizetni, a pártok pedig megjelölhetik, hogy hol és mennyi plakátot akarnak. Az ügy pikantériája az a kitétel, amely szerint ha nincs hely az előre megjelölt helyen, akkor a választókerületben máshol is kitehetik a hirdetéseket. Ezt a több párt is úgy értelmezte, hogy látatlanban kellene rábólintaniuk, hogy a ”plakát az M1/M7 bevezetőjénél vagy egy budi falára lesz-e kihelyezve”.

Az ajánlatot a Demokratikus Koalíció (DK) elutasította, mert mint ahogyan azt Gréczy Zsolt, a párt sajtófőnöke elmondta, a „DK nem egyezkedik a Fidesszel”, és inkább Facebookon, interneten és egyéb felületeken hirdetnek majd. Az MSZP, az LMP és az Együtt megvárja a konkrét ajánlatot, ám lapunknak mindegyik párt jelezte, hogy nem mennek bele a megállapodásba, ha nem lehet rögzíteni, pontosan melyik plakáthelyet veszik meg.

Az Odex egy úgynevezett sales house cég, amelynek az a feladata, hogy közvetítsen a kormányzati kampány és a plakátcégek között. A cég akkor került képbe, amikor a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 2016-ban kiírt egy keretszerződést a kormányzati kommunikációs feladatok ellátására 25 milliárd forint értékben, ekkor ugyanis nem közvetlenül kötöttek szerződést, hanem közbeiktattak egy sales house céget is. Az Onix tulajdonosa az IKO-csoport egyik cége, az IKO Production Kft. Ez a vállalatcsoport részben luxemburgi bejegyzésű tulajdonosok kezében van, részben korábban Rákosi Tamásé volt, újabban pedig egyes vállalataiban már Vajna András és Mészáros Lőrinc is tulajdonos.

2018.02.09 14:58

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29