Élelmeink (is) veszélyben

Publikálás dátuma
2018.02.10. 06:12
IPARI MÉRETBEN - Nem biztos, hogy a sok egészséges is
A globális felmelegedés fenyegeti azt a sokféle növényt, amely táplálkozásunkhoz szükséges – húzta meg a vészharangot a Biodiversity International jelentése.

Technika Salvatore Ceccarelli Antik magok 2000 variációjával veti be a földet, ezek jobban ellenállnak a természeti csapásoknak, a betegségeknek és az élősködőknek is

5533 féle ehető növény van, de közülük sok eltűnt, miközben alig három – a rizs, a búza és a kukorica – adja a növényvilágból származó kalória több mint 50 százalékát. Az élelem 75 százalékát 12 növényi kultúra és 5 állatfajta biztosítja. Kevés fajtára összpontosítunk, nem azért, mert ezek a legjobbak és legegészségesebbek, hanem azért, mert ezek alkalmazhatók leginkább az ipari méretű termelési rendszerekhez.

A szuperintenzív termeléssel ugyan nagyobb lett a hozam, de ez 24 százalékkal növelte az üvegház hatású gázkibocsátást és a planéta legnagyobb vízfogyasztójává vált. A kihalással fenyegetett növényfajták eltűnését eredményezheti a megművelt területek és a legelők terjedése.

A helyzet már ma is aggasztó, de drámaivá súlyosbodhat. Ha így folytatódik, a következő három évtized mindegyikében 2 százalékkal fog csökkenni a mezőgazdasági termelés, a kereslet viszont 14 százalékkal növekszik. Ez nyilván a mostani tendencia erősödését jelenti, ami katasztrofális lesz.

Mindez kihat az egészségre is. Az élelem túliparosítása miatt csaknem kétmilliárd a túlsúlyos ember, akik ugyanakkor vitamin- és ásványi anyaghiányban szenvednek. A Biodiversity International jelentése szerint ezért támogatni kell a megfelelő tartalmú növények termesztését. A rizs esetében például nemcsak az előállított kilogrammok számítanak: napi 200 grammban megtalálható lehet az összes protein 25, de akár 65 százaléka is, a fajtától függően.

A termék minősége függ a talaj minőségétől is. A monokultúrákban jobban elszaporodnak a paraziták, aminek a kutatások szerint az a következménye, hogy ezeken a területeken 1950 és 1993 között a terményekben jelentősen csökkent a protein, a vas, a kálium, a riboflavin és az aszkorbinsav-tartalom.

A biosokféleség csökkenése súlyos veszélyt rejt magában. De van kiút – vélik az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO szakértői, akik emlékeztetnek Salvatore Ceccarelli kísérleteire, amelyeket több afrikai, ázsiai és közel-keleti országban, valamint Franciaországban végzett. Technikája éppen a biodiverzitáson alapul. Antik magok 2000 variációjával vetette be a földet, ezek a magok jobban ellenállnak a természeti csapásoknak, a betegségeknek és az élősködőknek is. A rendszer hatásosnak, gazdaságosnak tűnik, a szegények által is hozzáférhető, tehát megbízható eszköz lehet az elsivatagosodás és az éhínség ellen.

Mi a különbség a laktózérzékenység és tejallergia között?

Publikálás dátuma
2018.02.09. 17:00
Illusztráció: Shutterstock
A tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia a kisgyermekek körében: százból három babánál és kisgyermeknél jelennek meg a betegség tünetei, mégis kevesen tudják, hogy kezeletlenül súlyos allergiás sokkhoz is vezethet, az enyhébb, de kellemetlen laktózérzékenység pedig kiszáradást okozhat. Az Első 1000 Nap program szakértői a betegek világnapján a szülői tudatosság kiemelt szerepére hívták fel a figyelmet - írja a HVG. 

Bár a tünetek hasonlók, a tejfehérje-allergia és a laktózérzékenység valójában két eltérő rendellenesség: míg a tejfehérje-allergia egy komplex túlérzékenységi reakció, a laktózérzékenység esetében nem allergia, hanem felszívódási zavar okozza a tüneteket. Babák és kisgyermekek esetén mindkét állapot nagy odafigyelést igényel a szülők részéről, hiszen akár egy falat tejtermék is komoly gondot okozhat - mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A laktózintolerancia hátterében a tejcukrot, más néven laktózt lebontó laktáz enzim részleges vagy teljes hiánya áll: ebben az esetben az emésztőrendszer nem képes maradéktalanul lebontani a tejcukrot, amely a belekbe kerülve erjedésnek indul – ez okozza a tüneteket. Az anyagcserezavar oka lehet veleszületett enzimhiány, csecsemőkorban azonban gyakran egy alapbetegség vagy gyógyszer váltja ki az intoleranciát.

Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadát érinti a laktózérzékenység valamely formája élete során. Csecsemőknél a tünetek általánosak, azonban kizárólag az emésztőrendszerben jelentkeznek: a hasi görcsök, puffadás és hasmenés mellett a szülő figyelmét gyakran a súlyvesztés vagy az állandó, csillapíthatatlan sírás kelti fel. Akár laktózintoleranciáról, akár tejfehérje-allergiáról van szó, egy kisbaba számára az enyhébb tünetek is megterhelők: a haspuffadás okozta fájdalom kialvatlansághoz, a hasmenés pedig a dehidratáción túl vitaminhiányhoz is vezethet.

Szerző

Túl komolyan veszi a munkáját? Veszélyben lehet

Publikálás dátuma
2018.02.09. 14:00
Illusztrációk: Shutterstock
Az nem újdonság, hogy a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a cukorbetegség mind növelik az érelmeszesedés, és ezáltal többek közt a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, de dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arra hívta fel a figyelmet, hogy a stressz is önálló rizikófaktor.

Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azoknál, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból. A vizsgálat kimutatta, hogy akik komolyan veszik a munkájukat és az átlagosnál nehezebben dolgozzák fel az őket érő stresszt, megfigyelhető a nyaki artériák belső falainak megvastagodása és a meszes plakkok lerakódása, amely később akár az ér teljes elzáródásához is vezethet. Mindkettő az érelmeszesedés előrehaladását jelzi és előrevetíti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését. 

Bár nehéz azt megbecsülni, hogy hány embert fenyeget a szívinfarktus a folyamatos stresszhelyzet miatt, az Interheart című tanulmány elemzése szerint a bekövetkező szívinfarktusok 20-30 százaléka mögött húzódhat meg lelki stressz. Ugyanez a tanulmány – amely 52 ország 25 ezer betegét vizsgálta – kapcsolatot mutatott ki a depresszió, a munkahelyi és magánéleti stressz, valamint az akut szívinfarktus között. A chilei Pontifical Catholic University kardiológus professzora, dr. Monica Acevedo szerint ebben a vizsgálatban a pszichoszociális tényezők még a cukorbetegségnél, a dohányzásnál, a magas vérnyomásnál, és az elhízásnál is erősebb jelzői voltak a szívinfarktus előfordulásának. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyéb életmódbeli kockázati tényezőket, így a cukorbetegséget, a dohányzást, a magas vérnyomást és az elhízást figyelmen kívül lehet hagyni, de a stresszkezelés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni – mondta dr. Sztancsik Ilona.

Miért olyan veszélyes az érszűkület?

A betegség már egészen fiatal korban elkezdődhet és az évek során folyamatosan, némán halad előre, egyre több eret érintve. Észlelhető tünetek később jelentkezhetnek, amikor egy-egy plakk vagy vérrög elzárva az érrendszer bizonyos szakaszát, szívinfarktust, agyi infarktust vagy érszűkületet okoz. Arteriográfiával, egyszerű, nem fájdalmas vizsgálattal kiszűrhető a korai érelmeszesedés jelenléte.

A stressz újabb stresszt generál

Normál esetben a stressz csak rövid ideig tartó állapot, és nem is káros. Ha a kiváltó ok megszűnik, a szervezet stresszreakciója is - maradandó károsodás nélkül - elmúlik. Baj akkor van, ha a stressz tartóssá válik - írja a WebBeteg. Ennek jellemző kísérőtünete az az érzés, hogy életünket már nem tudjuk irányítani. A legkisebb dolog is elég ahhoz, hogy úgy érezzük, betelt a pohár. A tartós stressz megbénít. Aki állandó stresszben él, egyre kevésbé tud teljesíteni a munkahelyén, gyengének érzi magát, feszült és nyugtalan. Nem tud lazítani, pihenni, túlhajszolt. Ez a stresszspirál. A negatív stresszhatások csökkentésében segíthet, ha találunk egy számunkra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, például a mozgás, a kirándulás, a séta, de akár a relaxálás vagy a masszázs is jót tehet.

A stressz kezeléséről ide kattintva olvashat további részleteket.

Szerző