Tomori: képesek vagyunk megismételni a sikereket!

Publikálás dátuma
2018.02.10. 06:52
KELL A KONCENT RÁCIÓ Tomori Zsuzsanna szerint ez a legfontosabb a BL-címvédő győriek szombati mérkőzésén - Fotó: Molnár Ádám
Sokkolta a győri kézilabdázókat a hónapokra kieső Nora Mörk sérülése, a csapatnál azonban a több hiányzó ellenére sem változtak a célok.

A Győr norvég válogatott jobbátlövőjét választották a 2017-es esztendő legjobb női kézilabdázójának a Handball-Planet szavazásán. A 26 éves kézilabdázó – akire a térdszalagszakadás miatt legalább hat hónap kihagyás vár – tavaly bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert a Győrrel, Norvégia színeiben pedig ezüstérmes és gólkirály lett a világbajnokságon.

Heti második Bajnokok Ligája középdöntős mérkőzését vívja ma a címvédő Győri Audi ETO KC női együttese, amely a dán Nyköbing hétfői legyőzése (32-23) után a szombaton sorra kerülő 3. fordulóban a Krim Mercator Ljubljana vendége lesz. Az esélyekről és az aktualitásokról az együttes magyar válogatott átlövőjével, Tomori Zsuzsannával beszélgettünk.

- Mennyiben nyomta rá a bélyegét a felkészülés hangulatára Nora Mörk súlyos sérülése?

- Nagy sokként ért minket ez az egész, hiszen Nora fontos láncszeme a csapatunknak, rossz érzés volt hallani, ahogy felsikított a földet érése pillanatában. Bevallom, 2-3 napra szükségünk volt, hogy feldolgozzuk a történteket és kicsit összeszedjük magunkat. Sokat beszélgettünk róla, hogy ebben a helyzetben még egységesebbnek kell lennünk, úgyhogy azon vagyunk, hogy mi is túlessünk ezen.

- Az elmúlt években több hasonló sérülés is súlytotta az ETO-t, egyes hangok szerint ennek köze lehet az Audi Aréna pályaborításához is. Erről mi az önök véleménye?

- Szerintem nekünk, játékosoknak kár lenne ebbe belemenni és azon gondolkodni, hogy mi lehet az ok, hiszen akkor folyamatosan csak azon gondolkodnánk, hogy meg ne sérüljünk. Nem is szeretnénk ezzel foglalkozni, viszont bízom benne, hogy ebben az idényben már nem veszítünk el senkit sérülés miatt.

- A Krim vendégeként tavaly 17 góllal nyertek a középdöntőben, most viszont Mörk mellett további kulcsjátékosokra sem számíthat Ambros Martín vezetőedző.

- Éppen ezért úgy érzem, hogy a mostani egy teljesen más mérkőzés lesz, mint a legutóbbi. Egyrészt a csapatban még mindig kicsit benne van a Nora sérülése okozta sokk, másrészről pedig mivel mindig kiesik valaki, folyamatosan át kell szervezni a taktikát, úgyhogy abszolút nem számítok könnyű mérkőzésre. Ismét új felállásban fogunk játszani, a Ljubjana viszont amellett, hogy otthon rendre jól teljesít, legutóbb Rosztovban is helytállt, szerintem jó periódusban vannak. Persze, ezzel együtt is bízom benne, hogy egy feszes védekezéssel át tudunk rajtuk rohanni.

- Ön is megsérült októberben, az év végi visszatérése óta viszont a harmadik BL-meccsére készül. Hogy érzi, hol tart most a korábbi önmagához képest?

- A 100 százalékos formától még messze vagyok. Jó meccsem volt például Bukarestben, ennek örültem, ám mivel alig egy hónapja játszom újra, időbe telik, mire ismét játékba lendülök. Természetesen minden meccsen a maximumot szeretném nyújtani. Persze, lehetnek még benne hullámvölgyek, ám remélem, fokozatosan belejövök majd.

- A csoportelsőség szempontjából a szlovéniai vendégjáték után következő győri, CSM Bucuresti elleni párharc lesz meghatározó, ennyi történés mellett azonban gondolom még nem ez a központi téma az ölözőben.

- Egyelőre csak a Ljubljanára koncentráltunk. A jövő héten lesz két bajnoki meccsünk is, majd egy rövid pihenő következik, úgyhogy még ráérünk a Bukaresttel foglalkozni. Kevesen vagyunk, jelenleg csak arra kell összpontosítanunk, hogy a következő mérkőzés jól sikerüljön és megszerezzük a két pontot.

- Ha a távlati célokról kérdezem, jelen helyzetben hogy látja a Győr esélyeit? Címvédők a bajnokságban és a BL-ben is, egy-két erős kihívó azonban minden sorozatban akad.

- Továbbra is úgy készülünk, hogy szeretnénk megvédeni a bajnoki és a BL elsőségünket is. Két-három héten belül Duda és Anja (Eduarda Amorim és Anja Althaus – a szerk.) is visszatérhet, a bajnokságban pedig az új igazolásunk, Mireya (Gonzalez Alvarez) is segíthet. Nem lesz egyszerű, de szerintem képesek vagyunk megismételni a sikereket. Ennek szellemében készülünk, minden edzésen és meccsen az lebeg a szemünk előtt, hogy amikor az éles mérkőzéseinket vívjuk majd, akkor már a legjobb formánkban legyünk és tudjuk, hogy mit kell csinálnunk.

Újra Dabason a Ferencváros
A női BL középdöntőjének 2. csoportjában szereplő, pillanatnyilag harmadik helyen álló FTC-Rail Cargo Hungaria szintén szombaton lép pályára a harmadik játéknapon, Elek Gábor vezetőedző együttese 16.30-tól Dabason fogadja a jelenleg ötödik helyezett német bajnokot, a Bietingheim együttesét. A fővárosiak és az ETO 19.00-kor kezdődő mérkőzését is élőben közvetíti a Sport1.Szerző

Németországban kezd a Szeged

Publikálás dátuma
2018.02.10. 06:51
BALOGH ZSOLT ÉRZI A KAPUT Harmincszor talált be a Löwen ellen - Fotó: Molnár Ádám

A Telekom Veszprém szerdai, kieli veresége (22-20) után vasárnap a férfi kézilabda Bajnokok Ligája másik magyar résztvevője, a MOL-Pick Szeged is megkezdi idei szereplését a sorozatban, a hazai riválishoz hasonlóan szintén Németországban. A BL 11. játéknapján az A csoportban szereplő szegediek a Rhein-Neckar Löwen otthonába látogatnak (17.00, tv: Sport1).

A pillanatnyilag negyedikként rangsorolt vendéglátó eddig 12 pontot gyűjtött, míg a már öt vereséget számláló Szeged kilencet, ezért a vendégcsapatnak győzni kell, ha nem szeretne leszakadni az élmezőnytől. Noha Szegeden novemberben a németek diadalmaskodtak (34-31-re), "kapaszkodót" jelenthet, hogy az utóbbi években kétszer is nyert idegenben a magyar ezüstérmes: legutóbb éppen tavaly márciusban.

A magyarokat felkészítő Juan Carlos Pastor vezetőedző ezúttal három sérült játékosára, Szergej Gorbokra, Matej Gaberre és Marin Segóra nem számíthat, pályára léphet viszont az a Balogh Zsolt, aki az aktív szegedi játékosok közül mostanáig a legtöbbször, 30 alkalommal vette be a Löwen kapuját.

Szerző

Finneké a gönyűi erőmű

Publikálás dátuma
2018.02.10. 06:26
ÁRAM A német E.ON a négymilliárd eurós nemzetközi ügylet részeként túladott magyarországi egységén is - FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZI
Hamarosan a finn Fortum tulajdonába kerül a győr-sopron-moson megyei gönyűi erőmű tulajdonosának 47 százaléka; ha a finn állami cég végleg átveszi a hatalmat, könnyen eladóvá válhat a harmadik legnagyobb hazai áramtermelő.

A német E.ON-tól hamarosan a finn Fortum kezébe kerül Magyarország harmadik legtöbb áramot termelő erőműve, a gönyűi tulajdonosa, a német Uniper 47 százaléka. A már tavaly szeptemberben napvilágot látott adásvételi tervet a két fél ez év januárjában szentesítette. A versenyhivatali vizsgálatok lezárultáig az E.ON képviseli a Fortum érdekeit.

A helyzet ennél fordulatosabb. A német kormány döntései – elsősorban az atomerőművek betiltása és a zöldenergia-hasznosítás kiemelt ösztönzése – nyomán az E.ON 2016 elején "hagyományos" energiatermelő egységeit - így a gönyűi gázerőművet - Uniper nevű leányvállalatába szervezte ki, eladási szándékát se különösebben titkolva. Így még ugyanazon év közepén a társaság 53 százalékát a frankfurti tőzsdére dobták. A finn Fortum nevű energiamulti szemet vetett a portékára és barátinak számító - az akkori tőzsdei ár kétszeresére rúgó - mintegy 8 milliárd eurót (2500 milliárd forintot) ajánlott fel a papírok egészéért. A – például a magyar Molhoz hasonló - szórt tulajdonosi szerkezet ízére épphogy csak ráérző Uniper-menedzsment ugyanakkor az ajánlatot élből ellenségesnek nyilvánította.

Kétségtelen: a finn állam többségi tulajdonában lévő, a tőzsdén is forgó Fortum hajóját a világtrendeknek megfelelően szintén a zöldenergiák felé fordította. Az Uniper pedig éppenséggel ezzel ellentétes elvek mentén fogant. Az Uniper-menedzsment gyanúját erősítheti, hogy a kérdésben Pekka Lundmark, a Fortum elnök-vezérigazgatója se fogalmaz világosan. Eddig annyit szögezett le, hogy szerintük az ügylet mindkét fél számára hasznos lenne, illetve hogy nem felvásárlásként, hanem befektetésként tekintenek a vételre. Mindezek nyomán a Fortumot szószegéssel is vádoló Klaus Schäfer, az Uniper elnök-vezérigazgatója arra kérte a részvényeseket, ne tegyenek eleget a felvásárlási ajánlatnak. Ígéretük szerint az Uniper-vezetőség saját elképzelései nagyobb árfolyamemelkedéssel és osztalékkal kecsegtetik a tulajdonosokat.

Schäferék felhívására ezután lényegében – szinte tényleg darabra csak - egyetlen részvényes, mégpedig a legnagyobb, az E.ON maradt süket. Így mintegy négymilliárd euróért végleg elpasszolta „nemszeretem”-eszközeit. Ugyanakkor a napokban derült ki: a többi részvényes lényegében egy emberként beállt Schäfer mögé. Olyannyira, hogy a Fortumnak még plusz három százalékot se sikerült összekaparnia, így nem tudja átvenni az irányítást. Az Uniper-menedzsment tehát egyelőre győztesnek tekintheti magát. Ugyanakkor az elemzők egyetértenek abban, hogy a Fortum „előbb-utóbb” megszerzi az Uniper-részvények többségét és végleg átveszi az irányítást.

Egybehangzó értékelések szerint ez valóban az Uniper felszabdalásával, vagyonelemek kiárusításával járhat, ami már érintheti a gönyűi egységet is. A Fortumnak ugyanis elsősorban a német társaság svéd atomerőműveire, illetve vízerőműveire fájhat a foga. Magyarán, ha a finnek végleg átveszik a hatalmat az erőmű tulajdonosa felett, a gönyűi egység hamarosan eladóvá válhat. Magyar szempontból további érdekesség, hogy a Fortumnak már volt hazai gázerőműve, mégpedig a Budapesti, amelyet a japán Tomen oldalán 1997 és 2001 között birtokolt.

A német E.ON 2011-ben adta át a mintegy 400 millió euróból (több mint 120 milliárd forintból) felhúzott gönyűi gázerőművet. Bár kapacitása közepes méretű – közel 430 megawatt -, az azt követő évek során kihasználtságáról kiábrándító hírek keringtek. A legtöbbször ugyanis akadt ugyanis nála olcsóbban termelő – bel- vagy külföldi – egység. Így ideje nagy részében állt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal legfrissebb adatai szerint ugyanakkor a gönyűi tavaly 7 százalékos részesedésével már a harmadik legnagyobb hazai áramtermelőnek számított (a paksi atom- és a mátrai lignitblokkok után). Épp ideje: a társaságot működtető Uniper Hungary az elmúlt évek során hatalmas – olykor a bevétel többszörösére rúgó - veszteségeket szenvedett el. Tevékenységük elsőként tavalyelőtt szült némi nyereséget. Mindazonáltal szakértők szerint az egység jelentősége továbbra is inkább a gyors beindíthatóság és leállíthatóság. Vagyis akkor is fontos, ha épp áll. Így tehát, ha netán tényleg hamar a pultra kerülne, bizton akadna rá vevő. A mai magyar viszonyok között esélyesként az állam mellett elsősorban a kurzusközeli szereplők, így például (a Mátrai Erőművet már megvásárló) Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozó, vagy épp a szintén Orbán-közeli (négy éve a gönyűihez hasonló Dunamenti Erőművet megszerző) MET jöhet szóba.Szerző