Hatalmas a dugó az M1-esen - Kamion ütközött 3 autóval

Publikálás dátuma
2018.02.09. 19:45
Illusztráció/Népszava

Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M0-s autóúton Szigetszentmiklós térségében - közölte honlapján a rendőrség. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint - még tisztázatlan körülmények között - egy kamion és három személygépkocsi ütközött össze. A balesetben egy ember könnyebben megsérült. Az Útinform azt írta: a baleset az M0-s autóút 20-as kilométerénél történt, az M5-ös autópálya irányába. A forgalom egy sávon halad, mintegy 6 kilométeres a torlódás.

Szerző

Meghalt Horesnyi László

Publikálás dátuma
2018.02.09. 16:23
Forrás: Madách Színház/Facebook
Életének 81. évében elhunyt Horesnyi László Jászai Mari-díjas színművész - informált a közösségi portálon a Madách Színház.

Horesnyi László 1963-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színház és a Szegedi Nemzeti Színház után 1969-ben szerződött a Madách Színházhoz, amelynek haláláig tagja volt. Erős, robbanékony személyiségével jelentős karakterszerepek megformálásával lett népszerű a közönség körében. Az Ádám Ottó vezette Madách Színház prózai előadásainak fontos szereplője volt: Brabantio Shakespeare Othello-jában, a Beszterce ostroma Pongrácz Istvánja, Scserbackij herceg az Anna Kareninában, Petur Bán a Bánk bánban, Edgar a Lear királyban, Tóth Mihály A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban vagy Andrej Bolkonszkij herceg a Háború és békében. Több tucatnyi játékfilmben és tévéjátékban játszott a televíziózás hőskorában, különös tehetsége volt az elesett kisember vagy a gonosz antihős megformálásához.

Utolsó szerepe a Madách Színházban Az Operaház Fantomjának árverési kikiáltója, amelyben majdnem haláláig színpadra lépett.

Szerző

Új utakon az Athenaeum

Publikálás dátuma
2018.02.09. 06:47
Fotó: Vajda József

“Jóindulatú dezinformációnak” nevezte Krekó Péter politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója azt, hogy az Athenaeum Kiadó Nem könyveket ad ki az Athenaeum 2018-tól címmel tartott sajtótájékoztatót. A nyomtatott termékek ugyanis maradnak, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenik például Vámos Miklós töredelmes vallomás, Krekó Péter Tömegparanoia: Az összeesküvés- elméletek és álhírek szociálpszichológiája és Finy Petra Akkor is című kötete. Szabó Tibor Benjámin, a kiadó ügyvezető igazgatója az újításról elmondta, a kiadó innentől nem egyszerűen önálló könyveket és izolált történeteket ad az olvasóknak, hanem olyan műveket, amelyeket párbeszédbe is léptetnek egymással és amelyek együtt kiadnak egy nagy történetet arról, hogy milyen az a világ, amelyben élünk.

Ez elég elvontnak hangzik, pontosabban arról van szó, hogy létrehoznak egy webes alkalmazást, amelyen belül fogalmak, állítások és idézetek alapján kapcsolják egymáshoz a kiadó különböző kiadványait. Az olvasók által is bővíthető webes hálózat így az olvasó tájékozódását is segíti: segítséget nyújt abban, hogy ha befejezett egy könyvet, melyiket érdemes utána kézbe venni. A kiadó könyvei végén is ajánl továbblépési lehetőséget szintén fogalmak és egyéb kapcsolódási pontok alapján, tehát például ha egy Vámos-könyvet olvasunk, nem feltétlenül egy újabb Vámos-könyvet kapunk ajánlatként olvasásra. A könyvek tehát maradnak a polcokon, de megpróbálják őket egy olyan hálózatba kapcsolni, ami hasonlít arra, amivel nap mint nap találkozunk, ha interneten tájékozódunk, például egy telelinkelt szövegre. Az, hogy pontosan hogyan néz ki a webes alkalmazás, és mennyivel újszerűbb más könyves közösségi oldalaknál, csak júniusban derül ki.

Szerző