Előfizetés

Phjongcshang 2018 - Liu Shaolin ötödik 1500-on

Publikálás dátuma
2018.02.10. 14:52
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Liu Shaolin Sándor ötödik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a phjongcshangi téli olimpia első, szombati versenynapján.

Ezzel folytatódott a magyarok pontszerző sorozata a téli játékokon, ugyanis ebben a sportágban 2006 óta minden játékokon volt legalább egy legjobb hat közötti eredmény. A győzelmet a dél-koreai Lim Hjo Dzsun szerezte meg a holland Sjinkie Knegt és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

A rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei kedden folytatódnak a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a női 500 méter végcsatározásaival.

LMP: béremelést, adócsökkentést

Általános béremelést és igazságos adócsökkentést ígér kormányra kerülésük esetén Szél Bernadett, az LMP-társelnöke, miniszterelnök-jelöltje.

Szél Bernadett kifejtette: háromkulcsos - 0, 12 és 24 százalékos - adórendszerben gondolkodnak, és adómentessé tennék újra a minimálbért. Aki minimálbért keres, 26 ezer forinttal vinne haza többet, aki átlagbért az 36 ezer forinttal - mondta. Hozzátette: bérkalkulátort is közzétesznek, amellyel mindenki kiszámolhatja, mennyivel lesz több a fizetése az LMP adórendszerében. 

Szél Bernadett kitért a közszféra béreinek rendezésére is. Elmondása szerint egészen tragikus állapotok vannak, tíz éve az ott dolgozók semmit nem kaptak az államtól. Az LMP a közalkalmazotti bértábla alapjának a minimálbért tekintené, ehhez fog minden mást igazítani. Ez a bérrendezés 300 milliárdba kerülne - jelezte.

Az ígérte, nemcsak megtartják a családi adókedvezményt, de az egy gyermeket nevelőkét a duplájára emelnék. Ha valaki 24 éves koráig a felsőoktatásban tanul, a családját segítik, megtarthatják a családi adókedvezményt és a családi pótlékot. Utóbbit 30 százalékkal, az egyszülős családokét 45 százalékkal növelnék - tette hozzá. Az oktatásra dupla akkora összeget fordítanának, mint amennyi most van - jelezte Szél Bernadett.

Az LMP tartósan kedvező viszonyokat alakítana ki a kis- és középvállalkozások számára - közölte. Hozzátette: egyidejűleg az összes zöld iparágat segítenék, erősítenék az agráriumot. Értékelése szerint ma Magyarországon megélhetési válság van, és ez Orbán Viktor döntései nyomán alakult ki. Amíg ezt nem oldják meg, semmilyen más eredményt nem tudnak elérni - mondta Szél Bernadett.

Felidézte Orbán Viktor miniszterelnök napokban tett kijelentését is, miszerint "kezdünk jól kinézni", és ha újra a Fidesz kerül hatalomra, négy év múlva Magyarország már jól fog kinézni. Szerinte nyolc év kormányzás után nem ígéretekkel, hanem eredményekkel kellene kampányolni.

Orbán Viktor azt az ígéretpolitizálást folytatja, amit elődei is csináltak - mondta az ellenzéki politikus. Megfogalmazása szerint Orbán Viktor próbált úgy tenni, mintha a családok érdekében politizálna, de kormányzása alatt több mint félmillió ember elhagyta Magyarországot. Itthon egyre kevesebb gyermek születik, minden hatodik magyar gyerek már külföldön jön a világra - mutatott rá.

Kérdésre válaszolva arról, hogy várható-e LMP-s óriásplakátok megjelenése, azt mondta: szeretnék, ha lennének, de azt nem akarják, ha zsarolnák őket ezzel. Jelenleg a kampánystáb áttekinti, mit lehet a jelenlegi helyzetben tenni.

Arról, hogy mégsem lesz Göncz Árpádról elnevezett metróállomás, közölte: méltánytalan a vita, ami zajlik, a volt államfő igazán megérdemelné, hogy egy metrómegállót elnevezzenek róla.

Így „nyilatkozik” Tállai

Publikálás dátuma
2018.02.10. 12:43
Tállai András FOTÓ: Molnár Ádám
Útavatáson vett részt szombaton Harsányban Tállai András országgyűlési képviselő, államtitkár, NAV-elnök. Az eseményről az Index készített szürreális tudósítást.

Az ünnepség végén az összegyűlteket egy kis falatozásra invitálták a községházba. Amíg Tállai az autójához lépkedett, megpróbáltak egy rövid interjút készíteni vele, így sikerült:

Index: Államtitkár úr, mit szól az úthoz?

Tállai: Honnan jöttek?

Index: Az Index-től.

Tállai: Gratulálok.

Index: Mihez?

Tállai: Maga egy reménytelen helyzetben lévő ellenzéki médiát képviseli, ugye?

Index: Nem, én az olvasókat képviselem.

Tállai: Az ellenzéket képviseli.

Index: Az olvasókat képviselem, továbbra is.

Tállai: Simicska úr írta a kérdéseit, Simicska úr, egyenesen? Válaszoljon neki, jó?

Itt sajnos megszakadt a gyümölcsöző beszélgetés, mert Tállai gyorsan bepattant a közpénzből fizetett állami autójába, és sofőrje valamint a polgármester társaságában elhajtott. Úgy látszik egyébként, Tállai Andrásnak is beakadt a „reménytelen”: ez a kifejezés mostanság a Fidesz sajtóosztályának új kedvence.