Hatott Schulz fenyegetése

Publikálás dátuma
2018.02.12 06:32
Fotó: AFP/Bernd von Jutrczenka
Fotó: /

A németek nagyobbik része azt reméli, hogy a szociáldemokrata tagság megszavazza a nagykoalíciót. A Bild am Sonntag által közölt felmérés szerint, amelyet az Emnid iroda végzett, nem kérdés, hogy létrejön a nagykoalíció. A kutatás szerint ugyanis a szociáldemokrata szavazók 84 százaléka támogatja a kereszténydemokratákkal való további négy évig tartó közös kormányzást. Az uniópártok támogatói esetében ez az arány még magasabb, 87 százalékos. Összességében a németek 38 százaléka utasítja el a nagykoalíciót.

Egyre több részlet derül ki a koalíciós tárgyalások utolsó napjáról, amely felettébb drámaian zajlott. Martin Schulz, a szociáldemokraták távozó elnöke nyíltan a tárgyalások megszakításával fenyegetőzött – értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Hajnali 1 óra 30 perckor azt közölte, „ez esetben meg kell szakítanunk a megbeszéléseket”. A vita a tárcák elosztásáról zajlott. Horst Seehofer, a CSU elnöke először a pénzügyminisztériumot követelte magának, később a munka- és szociális ügyi minisztériummal is beérte volna, ám ezeket az SPD akarta magának. Schulz fenyegetése után a küldöttségek fel is függesztették a munkát, s a három pártvezető beszélt a "hogyan tovább?"-ról. Angela Merkel kancellár arról győzködte a többieket, nehéz lesz megmagyarázni a közvéleménynek, hogy csak amiatt nem jöhetett létre az új kabinet, mert képtelenek voltak elosztani a tárcákat. Schulz azonban kitartott a fenyegetése mellett, s összehívta az SPD vezetését. A szociáldemokrata elnökség azonban elutasította a nagykoalíciós tárgyalások felfüggesztését. Ellenjavaslatot tettek az asztalra, amely a munka- és szociális ügyi minisztérium feldarabolását irányozta elő, ezt azonban az uniópártok utasították el.

A helyzet odáig fajult, hogy Seehofer bejelentette, nem akar a kormány tagja lenni, s nem kíván a nagykoalíció megalakulásának útjába állni. Ez már hajnali 3 órakor zajlott. Schulz fenyegetése végül hatékonynak bizonyult, s Seehofer is jól járt, hiszen megkapta a belügyi tárcát. Németországban általános vélemény, hogy a koalíciós szerződés vesztese a CDU. A Die Welt felmérése szerint a megkérdezettek 74 százaléka véli úgy, hogy Angela Merkel pártja rosszul tárgyalt.

Szerző
2018.02.12 06:32

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08