Hatott Schulz fenyegetése

Publikálás dátuma
2018.02.12. 06:32
Fotó: AFP/Bernd von Jutrczenka

A németek nagyobbik része azt reméli, hogy a szociáldemokrata tagság megszavazza a nagykoalíciót. A Bild am Sonntag által közölt felmérés szerint, amelyet az Emnid iroda végzett, nem kérdés, hogy létrejön a nagykoalíció. A kutatás szerint ugyanis a szociáldemokrata szavazók 84 százaléka támogatja a kereszténydemokratákkal való további négy évig tartó közös kormányzást. Az uniópártok támogatói esetében ez az arány még magasabb, 87 százalékos. Összességében a németek 38 százaléka utasítja el a nagykoalíciót.

Egyre több részlet derül ki a koalíciós tárgyalások utolsó napjáról, amely felettébb drámaian zajlott. Martin Schulz, a szociáldemokraták távozó elnöke nyíltan a tárgyalások megszakításával fenyegetőzött – értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Hajnali 1 óra 30 perckor azt közölte, „ez esetben meg kell szakítanunk a megbeszéléseket”. A vita a tárcák elosztásáról zajlott. Horst Seehofer, a CSU elnöke először a pénzügyminisztériumot követelte magának, később a munka- és szociális ügyi minisztériummal is beérte volna, ám ezeket az SPD akarta magának. Schulz fenyegetése után a küldöttségek fel is függesztették a munkát, s a három pártvezető beszélt a "hogyan tovább?"-ról. Angela Merkel kancellár arról győzködte a többieket, nehéz lesz megmagyarázni a közvéleménynek, hogy csak amiatt nem jöhetett létre az új kabinet, mert képtelenek voltak elosztani a tárcákat. Schulz azonban kitartott a fenyegetése mellett, s összehívta az SPD vezetését. A szociáldemokrata elnökség azonban elutasította a nagykoalíciós tárgyalások felfüggesztését. Ellenjavaslatot tettek az asztalra, amely a munka- és szociális ügyi minisztérium feldarabolását irányozta elő, ezt azonban az uniópártok utasították el.

A helyzet odáig fajult, hogy Seehofer bejelentette, nem akar a kormány tagja lenni, s nem kíván a nagykoalíció megalakulásának útjába állni. Ez már hajnali 3 órakor zajlott. Schulz fenyegetése végül hatékonynak bizonyult, s Seehofer is jól járt, hiszen megkapta a belügyi tárcát. Németországban általános vélemény, hogy a koalíciós szerződés vesztese a CDU. A Die Welt felmérése szerint a megkérdezettek 74 százaléka véli úgy, hogy Angela Merkel pártja rosszul tárgyalt.

Szerző

Lenin csokoládéba öntve

Publikálás dátuma
2018.02.12. 06:31
Lenin mauzóleumának fizetőssé tétele sok oroszban ellenérzést vált ki, a nosztalgiázókat pedig egyenesen sokkolta Fotó: AFP/Mikh
A szovjet múlt biztos jövedelemforrás a seftelőknek is. A dicsőséges nagybirodalmi éra apró kacatjai sokat érnek. A nagyok kultusza virágzik, Lenin csokoládéban éledt újra.

Hajdanán a fából készült egymásba illeszthető matrjoska babák ajándékozása volt a sláger a Szovjetunióban, már csak azért is, mert ezek általában nem tartoztak a hiánycikkek közé. Aztán jött a rendszerváltozás, és kiderült, hogy a Sztálin és a Lenin figurákra, a párttagsági könyvekre, a magas állami kitüntetésekre, a szovjet katonaruhákra is van vevő az orosz vagy akár a magyar bolhapiacokon.

Manapság Moszkvában változatlanul virágzik a két vezért imitáló üzletelők piaca. A Leninhez, Sztálinhoz hasonló emberek abból próbálnak megélni, hogy az erre a célra tökéletesen megfelelő Vörös téren mutogatják magukat, és némi készpénz fejében közös fotózásra invitálják az ott sétáló oroszokat és külföldi turistákat. Ez az üzlet vesztett minőségéből, gyenge hasonmások is megjelentek a terepen, nem kell azonban nagyon félniük, mert egyre kevesebben vannak olyanok, akiknek az emlékezetében a két bolsevik vezér arcmása élesen megmaradt. Így hát gyakran elegendő, ha a Sztálint utánzó díszes fehér egyenruhát ölt, tányérsapkát nyom a fejébe, pipát a szájába, vagy Lenin esetében szakállat ragaszt fel magának. Bár Oroszországban még ma is találkozni Lenin nevével, metró állomást, állami könyvtárat, sőt még közigazgatási egységet is elneveztek róla, a fiatalok sokat nem tudnak róla.

Mivel a vezérek hasonmásainak feltünése a rendőri figyelmeztetések közepette már kevesebb embert hoz lázba, új műsort társítottak a korábbihoz. Lenin és Sztálin összeverekednek, vagy mondjuk megjelenik a színen váratlanul a zseniális költő, Puskin, hogy nekiugorjon az egyik népvezérnek.

A Vörös téren naponta soktízezer ember megfordul, ezért mindig akadnak elegen, akik hajlandóak egy közös fotózásért 100-300 rubelt kifizetni. Ebből, mint a „Komszomolszkaja Pravda” összeállításából kiderül, van, akinek összejön akár 50 ezer rubel is naponta. Néhány moszkvai lakás ára több év alatt. Mivel a bemutatót törvény nem tiltja, még adózni is hajlandóak a hasonmások.

Az újgazdagok olyan éttermeket, kávézókat is felkeresnek, amelyeket a szovjet éra jelképeivel díszítettek fel, Lenin plakátokkal és idézetekkel, az étlapokon pedig a szovjet korszak ételeivel. Egyes ilyen helyek jó üzletnek bizonyultak, mások csődbe mentek, hiába ajánlottak „Párt-fasírtot”, „Krupszkaja salátát” vagy a forradalom kezdetét hirdető „Auróra lövés” elnevezésű koktélt. A Leninről elnevezett bárok inkább a fiatalok körében népszerűek. Van olyan cukrászda Szentpéterváron, amelyben Lenin cukorba és csokoládéba öntve ehető meg. Másutt 2500 rubelért megvehető az „Iljics” elnevezésű kilós csokoládé. A forradalom századik évfordulójára még Lenin portrés cukorkát is forgalomba hoztak.

A tömegáruk között Lenin fotójával díszitett futballtrikókat találni 940 rubelért. Dupla áron kapható az, amely Lenint punknak ábrázolja. Kelendőbbek azonban a sarló-kalapácsos mezek. S talán azok is, amelyekről Putyin elnök néz ránk.

Lenin szobrot nem nehéz találni Oroszországban, az „alkotók” most inkább olyan kisméretű mellszobrokkal kereskednek, amelyek idétlen és ízléstelen formákba öntik a forradalom vezérét. Egyrészt tehát igyekeznek tőkét kovácsolni abból, hogy sok emberben nosztalgia él a szovjet korszak iránt, másrészt abból, hogy mások viszont határozottan elutasítják a múlt feltámasztását. Itt-ott felötlött annak a lehetősége, hogy egyes portékák miatt feljelentést tesznek, ettől azonban végül elálltak.

Mindenből üzletet csinálnának, még a Mauzóleumból is. Azok, akik megfizettetnék az árát annak, hogy valaki belépjen a Mauzóleumba, arra hivatkoznak, hogy a fáraók sírhelyét sem lehet ingyen megszemlélni Egyiptomban, miért nem kérnek akkor pénzt Leninért, hiszen évente a költségvetésből akár 13 millió rubel is elmegy a fenntartására. Ha belépőt kérnének, akkor ennek sokszorosát lehetne behajtani. Ez az ötlet biztosan nem kap zöld utat a megvalósításhoz, mert bár a külföldi turisták sokasága gond nélkül fizetne, a nosztalgiázó oroszokat biztosan felbőszítené.

Szerző

Íme a Magyar Filmdíj jelöltjei

A Magyar Filmakadémia Egyesület vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy mely filmeket és mely alkotókat jelölik a Magyar Filmdíjra. Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó díjért. 

A szervezők MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek arról, hogy a 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. Az ünnepélyes díjátadót március 11-én este a Vígszínházban rendezik meg, a legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről.

A közlemény szerint az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában az Egy nő fogságban, az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt - Ember Judit portréja kapták a legtöbb szavazatot. A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek vannak a jelöltek között, míg az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója - 2.epizód: Mr.Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek és a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.

Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester - adnak majd ki díjakat.

A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díj jelöltjei között van Balsai Móni (Jupiter Holdja), Borbély Alexandra (Testről és lélekről), Máhr Ági (Az Állampolgár), Petrik Andrea (Kincsem) és Tóth Ildikó (Aurora Borealis - Északi fény).

A játékfilmes kategória legjobb férfi főszereplője Jéger Zsombor (Jupiter Holdja), Morcsányi Géza (Testről és lélekről), Nagy Ervin (Kincsem), Rudolf Péter (1945) és Terhes Sándor (OUT-Kihűlés) közül kerül ki.

A legjobb játékfilmes rendezőnek járó díj jelöltjei között szerepel Antal Nimród (A Viszkis), Enyedi Ildikó (Testről és lélekről), Mundruczó Kornél (Jupiter Holdja), Török Ferenc (1945)  Vranik Roland (Az Állampolgár).

Szerző
Témák
Magyar Filmdíj