Előfizetés

Nem eresztik Tiborczot

Publikálás dátuma
2018.02.12. 06:00
Lázár már polgármesterként is úgy tett, mint aki nem érti, mit mondanak a vele szemben állók. FOTÓ: Vajda József
Bűnrészesség miatt a Demokratikus Koalíció feljelenti Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert az Orbán Viktor kormányfő vejével összefüggésbe hozott Elios-ügyben.

Lázár János „nyilvánosan maga vallotta be, hogy Tiborcz Istvánnal együtt találták ki, hogyan lehet ellopni a közpénzt”. A Gyurcsány Ferenc vezette DK helyettes szóvivője, Rónai Sándor a távirati iroda tudósítása szerint ezzel indokolta, miért szánták el magukat a Lázár János elleni jogi lépésre.

Lapunk szombati számában felidéztük, mit mondott a kormányinfón a kancelláriaminiszter a múlt év novemberében, amikor megkérdeztük, hogy miért találkozott, miről beszélt egy kávézóban Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével. A miniszter válasza: „Tiborcz Istvánt ismerem polgármester koromból. (...) Közösen találtuk ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogjuk a közvilágítást modernizálni, ami nagyszerű program volt.”

Szavaiból kiderült tehát, hogy a Hódmezővásárhelynek LED-lámpákat szállító Orbán-vő egyezkedett vele az üzletről. Ahogyan megírtuk, a Tiborcz István egykori érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. ügyeit vizsgáló OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) jelentése szerint a hódmezővásárhelyi közvilágítási projektben is súlyos szabálytalanságok, összeférhetetlenségek voltak. A hétvégén újra érdeklődtünk a kancelláriaminiszternél, hogy kíván-e hozzáfűzni valamit a cikkünkben felidézett kijelentéséhez, de nem kaptunk választ.

A Demokratikus Koalíció szerint 13 milliárd forintjába került az országnak a csalás, amelyért akár húsz év börtön is járhat. Orbán Viktor lehet az első olyan magyar miniszterelnök, akinek bezárják egy közvetlen családtagját – állapította meg Rónai Sándor. Közölte, hogy feljelentik a kormányfőt is, aki „minden bizonnyal bűnpártoló”, és ha „eldől az első dominó, dőlni fog a többi is”. Jöhet majd Mészáros Lőrinc és a miniszterelnök „hirtelen meggazdagodó” édesapja, Orbán Győző. Szerinte Polt Péter legfőbb ügyésznek szintén mennie kell.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az Elios-ügyet firtató kérdésre vasárnapi tájékoztatóján ennyit mondott: a kormányzat hivatalosan az Európai Bizottsággal áll kapcsolatban, így megvárják a bizottság álláspontját, arra kívánnak reagálni, sajtópletykákra nem válaszolnak. Állítása szerint a törvényesség minden beszerzésnél fontos a kormányzat számára. Az említett kérdések már felvetődtek, a vizsgálatokat lefolytatták, és nem találtak szabálytalanságokat.

A Magyar Nemzet megjegyezte: tény, hogy a rendőrség 2016-ban már valóban nyomozott Elios-ügyben, de meglepő módon semmi gyanúsat nem talált ott, ahol az OLAF üzemszerű visszaéléseket fedezett fel. A gyanú szerint 35 vizsgált pályázatból 17 esetében a vállalat sablonszerűen nyerte a pályázatokat 2013 és 2015 között, amikor a cég még Tiborcz István érdekeltségébe tartozott.

Beborul az ég, hó, havas eső várható

Publikálás dátuma
2018.02.11. 22:48
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Hétfőn nyugat felől megvastagszik a felhőzet, délutánra egyre többfelé várható havas eső, kisebb havazás, a délebbi tájakon eleinte gyenge eső. Naposabb időszakok még reggel keleten lehetnek. Nyugaton, északnyugaton néhol megélénkülhet az északnyugati szél. Hajnalban -6, -1 közötti értékeket, napközben 1-6 fokot mérhetünk. 

Kedden egy mediterrán ciklon határozhatja meg időjárásunkat, estig az északkeleti tájak kivételével többfelé kialakulhat havazás és havas eső. Nyugaton felélénkül, az Alpokalján felerősödik az északias szél. Délután legfeljebb 0-5 fok valószínű.

Szerdán kezdetben többfelé kialakulhat havazás, néhol havas eső, de napközben már inkább csak az ország keleti felén. A nyugati tájakra szárazabb levegő érkezik és megszűnik a csapadék, szakadozottabbá válik a felhőzet. Élénk, néhol erős, viharos lehet az északias szél. A legmelegebb órákban 0-5 fokot mérhetünk.

Csütörtökön a fagyos hajnalt követően napközben 1-5 fokra van kilátás. A reggeli, kora délelőtti órákban keleten még kisebb csapadék, hószállingózás előfordulhat, de az ország nagy részén már szárazabb idő lesz jellemző, többfelé a nap is kisüthet, keleten maradhat felhős az égbolt.

Szijjártó barátja a nyertes trojkában

Nettó 23 millió forintért viheti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éves külső kommunikációját az a trojka, amely több száz milliós állami kommunikációs megbízásokkal gazdagodott tavaly – írta az európai közbeszerzési értesítő alapján a 24.hu. A munkát a Szijjártó Péter barátjaként ismert Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó Trinity International Communications Kft., a Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft. valamint a velük közösen pályázó SPRINT Nyomdaipari Szolgáltató és Ügynöki Kft. nyerte.