Merkel hallgat a bírálókra

Publikálás dátuma
2018.02.12 10:44
Fotó: AFP/Emmanuele Contini
Fotó: /
Egyre többen bírálják saját pártján belül a kancellárt amiatt, mert túl nagy engedményeket tett a koalíciós tárgyalások során az SPD-nek.

Angela Merkel német kancellárt számos bírálat érte pártja részéről azóta, hogy az uniópártok megállapodtak a közös koalíciós kormányzásról a szociáldemokratákkal. A CDU-nál nehezen emésztik meg, hogy két kulcspozíciót kellett átadniuk más pártoknak: a pénzügyi tárca az SPD-hez, a belügyi pedig a testvérpárthoz, a CSU-hoz került. Ugyan a végleges kormánylista nem ismert, sokan azt követelték, fiatal személyiségek kerüljenek a kabinetbe a kereszténydemokraták részéről, akik megjelenése már a CDU megújulását vetíti előre. A CDU ifjúsági szervezete felszólította a párt vezetését, hogy a február 26-án esedékes pártkongresszusig nyilatkozzon arról, kiket szán az egyes minisztériumok élére. Merkel azt közölte, támogatja a kérést.

Merkel a jelek szerint odafigyelt ezekre a bíráló hangokra. A ZDF Berlin direkt című műsorában azt közölte, „most arra kell figyelnünk, hogy olyan személyeknek kell lehetőséget adnunk, akik komoly politikai pálya előtt állnak”. Megerősítette azonban azt is, hogy további négy évig marad kancellár. Ezzel megcáfolta azokat az értesüléseket, amelyek arról szóltak, hogy mandátuma mintegy felénél átadja a helyét egy fiatalabb politikusnak. „Négy évet ígértem. S olyan ember vagyok, aki meg is tartja, amit ígért” – jelentette ki Merkel. Ez érvényes a pártelnöki tisztségre is. „Mindkét posztot én töltöm be” – utalt rá hozzátéve, hogy erre a stabil kormányzás miatt is szükség van. „Ezért így is marad” – tette hozzá.

A német kancellár tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint csorba esett volna tekintélyén. Ugyanakkor megérti azokat, akik csalódtak amiatt, hogy a szociáldemokratáké lett a pénzügyi tárca. (A CDU-nál azért bosszankodnak, mert az SPD tavaly szeptemberi, történelmien gyenge, 20,5 százalékos eredménye után szerzett, illetve tartott meg rendkívül fontos minisztériumokat a következő kabinetben.) Angela Merkel ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, kétségtelen, hogy kis árat kellett fizetniük a stabil kormányzásért. Felelőtlen lett volna azonban hagyni, hogy a közös kormányzás a tárcák elosztása miatt bukjon meg. Most azonban a CDU új csapattal vág neki a további négy évig tartó nagykoalíciónak, ezért arra kell figyelni, hogy ne csak a hatvan év felettiek kerüljenek a tárcák élére, hanem fiatalabbak is – közölte a kancellár.

Roland Koch egykori hesseni miniszterelnök, akit évekkel korábban az esetleges következő német kancellárként is emlegettek, felszólította a Merkelt arra, oldja meg az utódlás kérdését. „A pártvezetés adós még azzal a válasszal, hogyan néz ki a jövő generációja, amely felelősséget vállal majd az ország sorsáért” - fejtette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Koch, aki egykor Merkel

ellenlábasa volt a CDU-ban, értelmetlennek tartaná, ha a pártvezetésben újabb négy évig várnának a generációváltással. Nicola Beer, az FDP főtitkára pedig a Twitteren kifejtette:? „Merkel valóban azt hiszi, hogy mindenről egyedül dönthet?”

A kereszténydemokratáknál olyan hangok is vannak, amelyek szerint újra kellene tárgyalni a tárcák elosztását. Armin Schulz, a Bundestag belpolitikai bizottságának vezetője úgy vélte, azzal, hogy Martin Schulz távozik az SPD éléről, valamint a külügyi tárcavezetésről is lemondott, új helyzet állt elő. Merkel ezzel szemben hallani sem akar erről. A kancellár fájdalmasnak, de elfogadhatónak nevezte a pénzügyi tárca elvesztését. Azért sem lehet szó erről, mert ha ismét elkezdenének vitázni a minisztériumok sorsáról, azzal negatívan befolyásolhatják a szociáldemokrata tagság szavazását, amelyen arról döntenek, zöld utat adnak-e a további négy évig tartó nagykoalíciós kormányzásnak.

Az SPD-nél szintén nagyon is napirenden van a generációváltás. Az már biztos, hogy Martin Schulz távozik a szociáldemokraták éléről. Andrea Nahles frakcióvezető veszi át a helyét ideiglenes jelleggel, őt három hónap múlva, az SPD kongresszusán erősíthetik meg pozíciójában. A párt balszárnya azonban bírálja az eljárást, egyes tagjaik szerint az SPD tagjainak kellene szavazniuk az új elnök személyéről.

2018.02.12 10:44
Frissítve: 2018.02.12 19:31

Tüzes pokol Kaliforniában: járhatatlan utak, ihatatlan csapvíz és már 59 halott

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:57

Fotó: AFP/ Josh Edelson
Hiába sikerült már megfékezni a lángok terjedését, máshol újabb tűzfészkek alakultak ki. Többen egy gáz- és áramszolgáltatót tartanak felelősnek a katasztrófáért.
59 halott a kaliforniai tűzvész legfrissebb, csütörtöki mérlege, írja az Euronews. Az újabb áldozatok maradványaira a teljesen leégett Paradise romjai között bukkantak rá, a szakemberek szerint évekbe fog telni a város újjáépítése.
Már előző nap 200 fölött volt az eltűntek száma, felkutatásukban a Nemzeti Gárda is segít.
Aviva Braun, az országos meteorológiai szolgálat szakembere újságíróknak azt nyilatkozta: a légkör szennyezettsége veszélyes mértéket ért el, mivel a szél "szétterítette" a sűrű füstködöt.
Bár az északi vidékeken pusztító tüzek egy részét sikerült csillapítani - nagyjából az érintett területek harmadán fékezték meg a lángok terjedését -, délen a Los Angeles környékén fekvő San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki. Az oltásban csaknem kilencezer tűzoltó vesz részt.
A pusztítás miatt otthon nélkül maradt helyiek a környékbeli parkolókban és kempingekben zsúfolódtak össze, ott juthatnak ugyanis meleg ételhez és ruha-utánpótláshoz.
A Malibuba vezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták őket. Az ott élőknek hajókon visznek élelmiszert és ivóvizet. A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy a csapvíz fogyaszthatatlan, illetve csakis forralás után szabad főzéshez is felhasználni.
Az északi Butte megye seriffje, Kory Honea bejelentett: hat embert letartóztattak fosztogatás gyanúja miatt.
A tűzvész több károsultja feljelentést tett a Pacific Gas & Electric nevű áramszolgáltató ellen, mert úgy véli, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet.
Az erdő még mindig több mint 500 négyzetkilométeren ég, és az eddigi összesítések szerint több mint 7600 épület semmisült meg.
2018.11.15 08:57
Frissítve: 2018.11.15 09:09

Melania Trump panaszkodott a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesére, másnap kirúgták

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:23

Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Állítólag összevesztek a first lady afrikai útján. Menesztése ugyanakkor már korábban is szóba kerülhetett.
Menesztették a Fehér Házból Mira Ricardelt, a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesét, egy nappal azután, hogy a first lady, Melania Trump a nyilvánosság előtt szorgalmazta elbocsátását - írja az MTI.
A döntést Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője rövid közleményben tudatta. "Mira Ricardel változatlanul támogatja az elnököt, a Fehér Házból távozva új szerepet kap a kormányzatban" - fogalmazott a szóvivőnő. A közlemény azonban nem tett említést arról, hogy milyen megbízatás várhat rá.
Stephanie Grisham, a first lady kommunikációs igazgatója kedden délután sokakat meglepő nyilatkozatot adott ki, amelyben úgy fogalmazott:
"a first lady hivatalának álláspontja szerint ő (Ricardel) többé nem méltó arra a megtiszteltetésre, hogy a Fehér Házban szolgálhasson".
Az amerikai politikában nem gyakorlat, hogy a first ladyk a nyilvánosság előtt hoznak döntéseket politikai vagy személyzeti ügyekben, minthogy ők nem megválasztott politikusok. Amerikai sajtóértesülések szerint
Ricardel a first lady októberi afrikai körútjakor összetűzésbe került Melania Trump munkatársaival.
A vita tárgya egyrészt a repülőgépen történő ültetés, másrészt a Nemzetbiztonsági Tanács forrásainak felhasználása volt.
A volt tanácsadó korábban James Mattis védelmi miniszterrel is nyilvános és durva hangú vitákba keveredett. A The Washington Post információi szerint John Kelly kabinetfőnök már hónapok óta fontolgatta Mira Ricardel menesztését.
2018.11.15 08:23