Előfizetés

Egy ember mégis túlélte - érdekfeszítő részletek a lezuhant orosz repülőről

Publikálás dátuma
2018.02.12. 15:15
FOTÓ: PRESS-SERVICE OF RUSSIAN EMERGEN / SPUTNIK
Bár mindkét fekete dobozt megtalálták, egyelőre nem tudni, mi okozta a Szaratov Légitársaság An-148-asának tragédiáját. Független szakértők és a katasztrófát vizsgáló szakemberek véleménye nem egyezik egy sor kérdésben. Az egyetlen biztos pont az – legalábbis egy nappal a baleset után, – hogy a Moszkvából a kazah határhoz közeli Orszkba tartó gép nem terrorakció áldozata lett. A környéket borító nagy hóban több százan keresik a 71 áldozat földi maradványait.

Az Antonov-148-as gép a moszkvai Domogyedovo repülőtérről szállt fel vasárnap, helyi idő szerint délután fél háromkor, és alig öt perccel később eltűnt a radarképernyőről. Nem sokkal ezután több földi szemtanú jelezte, hogy a repülő a Moszkvától 80 kilométerre, dél-nyugatra fekvő Argunovo falu közelében a földbe csapódott. A roncsok hatalmas területen szóródtak szét, a kutatást nehezíti, hogy a környékben nagy a hó.

A fő kérdés most – és valószínűleg még napokig, sőt akár hetekig –, hogy mi okozta a katasztrófát. Keith Wolzinger, egy tapasztalt kereskedelmi pilóta a Russia Today televíziónak azt mondta: az összes lehetséges faktor közül az időjárás a legvalószínűbb. „Sok függ attól, milyen volt az időjárás a reptéren, és a gép mennyi időt töltött ott – magyarázta. – Az a tény, hogy a gép viszonylag könnyedén emelkedett 1800 méter magasra azt erősíti, hogy az An-148-as jó állapotban volt” – tette hozzá. A BBC által megkérdezett szakértők az időjárás mellett nem zárták ki az emberi mulasztást és a technikai problémát sem.

Egyes források azt állítják, hogy Valerij Gubanov egyébként tapasztalt pilóta (aki túl van az 5000. repült óráján) a hideg időjárás ellenére sem kérte a földi személyzettől, hogy jégtelenítsék a gépét. Hogy valóban ez történt volna, arra majd a vizsgálat fényt derít. A jegesedés a zord időjárási körülmények között repülő gépek egyik fő ellensége, ezért is bevett gyakorlat a gépek jégmentesítése, felszállás előtt akár több ízben is. A gépeknek egyébként van saját jégmentesítő rendszerük, amely bizonyos hőfok alatt automatikusan működésbe lép. Az iho.hu repülési szakértője idézi annak a pilótaszervezetnek az alelnökét, amelyhez a lezuhant gép hajózói is tartoztak. Ő azt állította, hogy a hideg, párás levegőben a gép hajtóműveinek vagy egyik hajtóművének a jégtelenítő rendszere mondhatta fel a szolgálatot. Jég került a hajtómű forgórészeibe, és ez okozta a hajtómű robbanását.

Lehettek előjelek
Az Antonov-148-as, kéthajtóműves gépet Ukrajnában fejlesztették ki, a 2000-es évek elején, elsősorban rövid távú utakra. Később ott és Oroszországban is gyártották ezt a típust. A most szerencsétlenül járt gép 2010 óta volt a légitársaság tulajdonában, és – a társaság közleménye szerint – a repülés előtt minden szükséges karbantartási munkát elvégeztek rajta. A BBC-nek nyilatkozó szakértők ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy ennél a gépnél korábban már észleltek hajtómű meghibásodást, és a géptest szilárdságával is voltak problémák.

Hivatalos orosz légügyi források viszont állítják: a gép hajtóművei egészen a becsapódásig működtek. Az orosz tévében megszólaló szakértők viszont állítják: egy hajtómű hibája, vagy robbanása sem vezet biztosan katasztrófához, ha a másik működőképes marad. Az Aviation Safety Network a Twitteren megjelentette a gép úgynevezett repülési profilját. Eszerint a gép körülbelül 2000 méternél elkezdett süllyedni, aztán ismét emelkedett valamennyit, majd meredeken a földbe csapódott. Ezt az interneten többen úgy magyarázzák, hogy a személyzet elvesztette majd csak átmenetileg nyerte vissza uralmát a gép felett, a végzetes zuhanás előtt. 

És itt a másik kérdés, amely alapvetően befolyásolhatja a tragédia megítélést. Ha ugyanis legalább az egyik hajtómű rendben működött a földbe csapódásig, vagyis a gép nem a levegőben robbant darabokra, akkor miért szóródtak szét a roncsok egy több kilométeres sugarú körben? Voltak olyan szemtanúk, akik már a zuhanás előtt láttak robbanást, valahol a szárny alatt, mások viszont állítják: a gép csak a földbe csapódáskor robbant fel. Az orosz televíziók bemutattak több, a helyszínen készült felvételt, amelyek inkább az előbbi verziót erősítik.

Nem az első eset
Az An-148-asnak típusnak nem ez volt az első balesete. 2011. március 6-án egy próbarepülés közben csapódott a földbe a gép, fedélzetén hatfőnyi személyzettel. Azt a balesetet sem élte túl senki.

Fontos kérdés, hogy a pilóták mikor észlelték a bajt, és mit tettek vagy próbáltak tenni a katasztrófa elkerülése érdekében? Egyes beszámolók szerint a személyzet semmi rendelleneset nem jelentett, mások viszont tudni vélik, hogy kényszerleszállást akartak végrehajtani egy közeli reptéren. Ezekre a kérdésekre csak a valószínűleg hónapokig tartó vizsgálat ad majd választ. Az első részeredményekre azonban talán csak néhány napot kell várni, addigra a szakemberek „kiolvassák” a repülési adatokat rögzítő két fekete doboz adatait.

Mégis él
A most 37 éves Makszim Kolomejcev alighanem a tragédia egyetlen túlélője. Bár volt jegye a gépre, mégsem ült fel rá. „A születésnapomat akartuk megünnepelni a barátaimmal, a kedvesemmel és a családommal Orszkban – mesélte a férfi az egyik orosz tévécsatornának.
– Indulás előtt döntöttem el, hogy egy nappal később indulok. Az egyik haverom ma reggel hívott fel, és mesélte, hogy mi történt. Elhihetik, a hideg futkározott a hátamon, még most sem hiszem el, hogy mekkora szerencsém volt – mesélte Makszim Kolomejcev.

Elios - Leüvöltötték a zalaegerszegi fideszesek fejét

Vas András
Publikálás dátuma
2018.02.12. 14:42

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek hétfőn a Zala megyei kormányhivatalnál a zalaegerszegi képviselő-testület ellenzéki képviselői, ugyanis szerintük jogellenesen hívták össze a városban a csütörtöki rendkívüli közgyűlést, ahol hatályon kívül helyezték az egy nappal korábbi közgyűlési döntést, ami arról szólt, hogy a város kérje ki a kormánytól a Tiborcz István cégeivel kapcsolatos OLAF-jelentést, melyben a zalaegerszegi közvilágítás cseréjéről is szó esik. Miután a jogszabály szerint csak akkor lehet megismételtetni egy kérdésről a voksolást, ha a korábbi döntés miatt sérültek volna az önkormányzat érdekei, s ez az ellenzéki képviselők szerint nem állt fenn, így megtették a szükséges jogi lépéseket.

Mint arról a Népszava beszámolt, az ellenzéki indítványt múlt szerdán eredendően hat fideszes képviselő is megszavazta, ám másnapra győzött a pártfegyelem, s hatályon kívül helyezték a döntést. Zalaegerszegi városházi információink szerint szerda délután komoly nyomás érkezett a budapesti pártközpontból a helyi kormánypárti városatyák felé, sőt, a térség országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP-s Vígh László személyesen kereste meg Balaicz Zoltán polgármestert és Tóth László frakcióvezetőt, s emelt hangon – forrásunk a „leüvöltötte a fejüket” kifejezést használta… - kérte rajtuk számon a szavazás végeredményét. Megpróbáltunk elérni helyi fideszes képviselőket is, de nem jártunk sikerrel, így a döntés megváltoztatásával kapcsolatban a hivatalos álláspont továbbra is annyi: a városatyák a közgyűlés előtt bizottsági üléseken vettek részt, ráadásul az ominózus indítványig már vagy negyvenszer szavaztak, így igencsak elfáradtak, s emiatt hibáztak.

A rendkívüli közgyűlésen derült ki az is, hogy az OLAF tavaly levelet küldött az önkormányzatnak, és kérdéseket tett fel a 2015-ben befejeződött, 85 százalékban az unió, s 15 százalékban a magyar állam által finanszírozott, egymilliárd forintos beruházással kapcsolatban, mely során az Elios Innovatív Zrt. ledes lámpákra cserélte a korábbi közvilágítást. Az ellenzéki képviselők a közgyűlés után kikérték ezt a levelet, illetve a város válaszait, ám nem kapták meg: a jegyző szerint ugyanis meg kell keresni a dokumentumokat.

- Miután az ellenzéki képviselők hétfőn sem tekinthettek bele a dokumentumokba – mondta Góra Balázs, az MSZP zalai alelnöke -, írásban is benyújtották a kérelmüket. Csütörtök óta annyi kiderült, hogy a jegyző többek között arra hivatkozva nem akarja nyilvánosságra hozni a levelet, hogy ügyészségi vizsgálat indult az OLAF-ügyben, s emiatt csak a procedúra lezárulta után lehet ezt megtenni. Góra Balázs hozzátette, úgy látszik, Zalaegerszegre külön jogszabályok vonatkoznak, hiszen például Szolnokon egy e-mailben benyújtott kérésre megküldték a helyi önkormányzatnak írt OLAF-levelet a képviselőknek.

- Ebből is egyértelmű, ez nem titkosított anyag – jegyezte meg az MSZP megyei alelnöke. – Sokkal inkább arról van szó, hogy a város vezetésének kellemetlen a történet, hiszen az OLAF pontosan leírta, miket kifogásolt a lámpacsere-beruházással kapcsolatosan. Az is érdekes, hogy a levél nem került a képviselő-testület elé, vagyis a városatyák elvileg nem tudják, mit válaszolt a város. Sőt, az alpolgármester szerint nem is született válaszlevél, a kormánypárti frakcióvezető szerint viszont válaszoltak az OLAF-nak. Annyi viszont bizonyos, testületi egyeztetés nem volt.

Világhírű lett Tiborcz
Az amerikai New York Times és a brit Guardian is foglalkozik a hazai Elios-botránnyal, azok összefüggéseivel - vette észre a 444.hu.  Az előbbiben  részletesen tárgyalják a miniszterelnök környezetének látványos gazdagodását, és azon belül is a Tiborcz Istvánt érintő OLAF-vizsgálatot. A Guardianben két hosszabb cikk is foglalkozik a magyarországi közpénz-stiklikkel, az egyik konkrétan arról szól, hogyan nyertek milliárdokat az uniós adófizetők pénzéből Orbánhoz köthető vállalkozók.

"Módszerváltó útikalauz" a kormánynak egy civil szervezettől

Publikálás dátuma
2018.02.12. 14:38
Illusztráció/Molnár Ádám

Politikusoknak jelentetett meg módszerváltó útikalauzt az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, mert veremben van az ország. A kiadványt lelki egészségvédőül is szánják, mert segíthet elkerülni az olyan, hosszabb távon önveszélyes betegségeket, mint a pénz- és hatalommánia. Olyan, mostanában ismeretlen fogalmak szerepelnek benne, - írják némi malíciával -  mint a tisztességes, igazságos társadalom, a társadalmi biztonság, az egészség, az egészségügy, az oktatás, és a politika morális legitimációja, amelyekre „igencsak lenne igény.”

A dokumentum szerint az egészségügy, a társadalombiztosítás és az oktatás területeire még a választások előtt is csak „a mindig reménykedő választók elkápráztatása céljából, de akkor is a költségvetés maradékából juttatgatnak, a terület gyalázatos helyzetéhez képest persze látványosan.” Az ilyen trükközések helyett mélyreható és azonnali változtatásokra lenne szükség, mert mára tarthatatlanná és tűrhetetlenné vált a magyarok egészségi állapota és az egészségügy, valamint a társadalmi egészségbiztosítás helyzete - írják. „A pénzközpontú politikának az ember csak eszköze, míg az emberközpontú közpolitikához a pénz csak az egyik eszköz. A társadalom mindenkori működésének tisztessége vagy tisztességtelensége a hatalom birtokában lévő politikusoktól függ.”

A közlemény a politikusok figyelmébe ajánlja: „aki másnak vermet ás, maga esik bele.”