Hoppált akarja legyőzni a független polgármester

Publikálás dátuma
2018.02.12 15:54
Népszava illusztráció
Fotó: /

Bíró Károly, Kozármisleny független polgármestere jelölteti magát Baranya 2-es számú választókörzetében, az áprilisi országgyűlési választáson. Ebben a körzetben Hoppál Péter nyerte Fidesz-KDNP színekben a 2014-es választást, és a kulturális államtitkárként szolgáló pécsi politikus újra harcba száll a képviselői posztért. Az 50 éves, mérnöki és jogi végzettséggel rendelkező Bíró tudósítónknak elmondta, hogy csak az esetben indul el, ha a létrejön mögötte egy erős ellenzéki összefogás. Ha viszont a kormány leváltását megcélzó választók – a felmérések szerint – inkább egy másik jelöltet támogatnának, akkor visszalép, és a nálánál esélyesebb aspiráns mellé áll ő maga is. A baranyai 2-es körzet szavazóinak többsége Pécsett él, így a fő kérdés, hogy Bíró meg tudja-e szólítani a pécsieket.

A Péccsel szomszédos, Kozármisleny a megye egyik lefejlődőképesebb települése, a 6 ezer lelkes városnak sosem volt adóssága, ami annak köszönhető, hogy Misleny – amit több ciklus óta függetlenek irányítanak – sosem fogott kivagyi, túlméretezett beruházásokba. Azt egyelőre nem tudni, hogy a parlamenti bejutásra esélyes ellenzéki pártok hajlandók-e Bírót támogatni. Ugyanakkor az összefogás sanszait erősíti, hogy ebben a körzetben a Fidesz-KDNP tandem verhetőnek tűnik, hisz 2014-ben alig négy százalékkal nyert Hoppál, s az elmúlt években Pécs és környékének gazdasági potenciálja, az itt élők perspektívája tovább gyengült. Ismert, hogy Pécs másik körzetében - a baranyai 2-esben - már van az ellenzéki összefogásnak egy közös jelöltje, a fideszes múltú, ám a kormánnyal karakteresen szembe forduló közgazdász, Mellár Tamás személyében.  

Szerző
2018.02.12 15:54

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29