Virtuális valóság és színdarab először Kolozsváron

Publikálás dátuma
2018.02.12. 17:32
Kolozsvár látképe, előtérben a Kolozsvári Állami Magyar Színház épületével. Fotó: Shutterstock.
A virtuális valóság és a színpadi valóság ötvözésével kísérletezik a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Illegitim című stúdiószínpadi előadásában, melynek bemutatóját szombaton tartják, írja az MTI.

„Ez világpremier. Ezt a módszert még sehol nem próbálták ki” – jelentette ki Tompa Gábor színházigazgató. Amint Tompa, illetve a rendező, Adrian Sitaru a bemutatóról szóló sajtótájékoztatón mondták, az előadás abban teljesen újszerű, hogy a néző egy időben kapja az előadás VR-szemüvegen (virtuális valóságot mutató szemüvegen) követhető, korábban felvett változatát és a színpadi változatot. Előadás közben mindenki választhat, hogy a VR-szemüvegen keresztül nézi azt – és a fejét jobbra vagy balra fordítva a virtuális kép egyik vagy másik részletére fókuszál –, vagy leveszi a szemüveget, és a színpadon más díszletek között mozgó és beszélő színészeket követi. Ha a néző olyan előadást fog ki, az is megtörténhet, hogy más szereplő játssza a virtuális valóságban mint a színpadon a kettős szereposztású szerepek valamelyikét.

Adrian Sitaru román filmrendező ennek kapcsán annak a meggyőződésének adott hangot, hogy kinek-kinek a világlátása annak a tükre, hogy az esze miként manipulálja a tudatát. Számára az volt a kérdés, hogy a mindennapi életet miképpen befolyásolja az önámítás, az önbecsapás, mely – szerinte – VR-szemüveg nélkül is megtörténik. „Párhuzamos valóságokat élünk meg. Van-e lehetőségünk felülemelkedni mindezen?” – elmélkedik Sitaru a darab leírásában. A párhuzamos narratívák nem csak technikai eszközként kapnak szerepet, de az előadás történetében is. Az Illegitim azt mutatja be, ahogy egy nőgyógyász orvost – családja és barátaik vasárnapi ebédét megzavarva – egy nő megvádol, hogy a Securitatétól kapta lakását a kommunista politikai rendőrségnek tett szolgálataiért. A hölgy szerint a Securitate a családjától elvett lakással hálálta meg, hogy az orvos besúgta azokat a nőket, akik terhességmegszakítást hajtattak végre abban a korban, amikor törvény tiltotta az abortuszt.

Az Illegitim Sitaru azonos című, 2016-os filmjének egy átdolgozott jelenetéből született. A bemutatóról szóló sajtótájékoztatón Tompa Gábor elmondta: az előadás a tavaly meghirdetett sorozatuk első produkciója, amelyben filmrendezőket kérnek fel, hogy színpadon valósítsák meg az álmaikat. További 3-4 előadás várható a sorozat részeként.

Szerző

Hoppált akarja legyőzni a független polgármester

Publikálás dátuma
2018.02.12. 15:54
Népszava illusztráció

Bíró Károly, Kozármisleny független polgármestere jelölteti magát Baranya 2-es számú választókörzetében, az áprilisi országgyűlési választáson. Ebben a körzetben Hoppál Péter nyerte Fidesz-KDNP színekben a 2014-es választást, és a kulturális államtitkárként szolgáló pécsi politikus újra harcba száll a képviselői posztért. Az 50 éves, mérnöki és jogi végzettséggel rendelkező Bíró tudósítónknak elmondta, hogy csak az esetben indul el, ha a létrejön mögötte egy erős ellenzéki összefogás. Ha viszont a kormány leváltását megcélzó választók – a felmérések szerint – inkább egy másik jelöltet támogatnának, akkor visszalép, és a nálánál esélyesebb aspiráns mellé áll ő maga is. A baranyai 2-es körzet szavazóinak többsége Pécsett él, így a fő kérdés, hogy Bíró meg tudja-e szólítani a pécsieket.

A Péccsel szomszédos, Kozármisleny a megye egyik lefejlődőképesebb települése, a 6 ezer lelkes városnak sosem volt adóssága, ami annak köszönhető, hogy Misleny – amit több ciklus óta függetlenek irányítanak – sosem fogott kivagyi, túlméretezett beruházásokba. Azt egyelőre nem tudni, hogy a parlamenti bejutásra esélyes ellenzéki pártok hajlandók-e Bírót támogatni. Ugyanakkor az összefogás sanszait erősíti, hogy ebben a körzetben a Fidesz-KDNP tandem verhetőnek tűnik, hisz 2014-ben alig négy százalékkal nyert Hoppál, s az elmúlt években Pécs és környékének gazdasági potenciálja, az itt élők perspektívája tovább gyengült. Ismert, hogy Pécs másik körzetében - a baranyai 2-esben - már van az ellenzéki összefogásnak egy közös jelöltje, a fideszes múltú, ám a kormánnyal karakteresen szembe forduló közgazdász, Mellár Tamás személyében.  

Szerző

Orbán két napos látogatásra készül Szófiában

Publikálás dátuma
2018.02.12. 15:45
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Szófiába látogat a jövő hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, és megbeszélést folytat Bojko Boriszovval, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnökével – erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI kérdésére hétfőn.

A városba február 19-én érkezik a miniszterelnök, illetve Sebastian Kurz osztrák kancellár, és 20-áig maradnak. Bulgária január 1-jén vette át az EU tanácsának soros elnökségét Észtországtól. Július 1-jétől Ausztria lesz a miniszterek tanácsának következő soros elnöke.

Szerző