Palackba zárva

Publikálás dátuma
2018.02.13 06:50
Fotók: Tóth Gergő
Fotó: /
Borsos Kitty, a színházi múlttal rendelkező borszakértő a tavalyi év végén indította el munkahelyén, a Palack borbárban a Sommelier Színház nevű programsorozatot, ami a borkóstolás mellett összművészeti élménycsomagot kínál.

Mindig vonzzák az új kihívások: Borsos Kitty a borszakmában dolgozók körében egyre ismertebb, pedig csak öt éve csöppent a vendéglátó iparág speciális területébe. Kitty tizennégy és huszonnégy éves kora között a Pintér Tibor musicalszínész nevével fémjelzett Szigetszentmiklósi Sziget Színház tagja volt, járt nagybátyja, Borsos Vilmos kapusedző a miklósi sportpályán tartott labdarúgóedzéseire, egy időben pedig a Nemzeti Sport online felületének a munkatársaként dolgozott. Öt évvel ezelőtt pedig éppen jókor szerettek egymásba a borokkal, mert azóta, hogy végzett a Central European Wine Institute budapesti oktatási központjában, egyre több lehetősége akad. – Ha szabad így fogalmazni, azt mondanám, kiscsikó vagyok még, az anyukám pedig humorosan azzal vigasztalja magát, hogy diplomás alkoholista lettem. Én pedig összetehetem a kezemet azért, hogy már négy éve a Palack borbárban dolgozok sommelier munkakörben, pillanatnyilag üzletvezető helyettes vagyok. Ugyan sok kiváló étterem van, ahol sommelier nélkül is tapasztalt a személyzet és csodálatos a bor- és étlap, rengeteg borbár és borpatika nyílik Budapesten – mondja, hozzátéve, hogy olyannyira javul a tendencia a minőségi italokra fordított időt és pénzt illetően, hogy az új helyeket még neki, aki rendszeresen képzi magát, sem könnyű azonnal feltérképeznie.

A szerelem pedig egy éveken keresztül dédelgetett álom megvalósításában is segítette. Tavaly december 8-án, a Palackban Kitty megtarthatta élete első speciális színházi estjét, ugyanis ötvenfős közönség előtt bemutatkozott a Sommelier Színház. Lapunknak stílszerűen a Szent Gellért téri bárban meséli, hogy akkor, amikor kitalálta ezt a nevet a sorozatnak, már a boros vendéglátó szakmában dolgozott. Arra gondolt, mi lenne, ha összetenné életének két mozgatórúgóját, a tízéves színházi múltját és a bor szakmában szerzett tapasztalatait. – A művészet és a bor mindig jó kombináció, nem lehet mellényúlni. Miután megtaláltam a nevet, könnyen feltöltöttem tartalommal, így a Sommelier Színház olyan borkóstoló sorozat, ami egyszerre ad gasztronómiai és színházi élményt, s büszkén mondhatom, hogy picivel több egy átlagos felolvasóestnél, ahol a vendégek csak borokat ízlelgetnek – vázolja.

A programsorozat különböző részei nem az estek gyűjtőfogalom alatt, hanem felvonások néven futnak. A szervező a legelső alkalommal három női borászt hívott három különböző borrégióból: Ujvári Vivien Badacsonyt, Gálné Dignisz Éva Szigetcsépet, pontosabban a kunsági borvidéket, Zsirai Kata pedig a Tokaj-hegyaljai régiót, különösképpen Mádot képviselte. Az esemény nem pusztán a nők borvilágban betöltött szerepére hívta fel a figyelmet, hanem egy fiatal, húszon-harmincéves generáció markáns jelenlétére is. A hölgyekkel való, a szakmán kívüliek számára is érdekes kerekasztal-beszélgetést Kerekes Vica színésznő jelenléte fokozta, a cseh és szlovák filmek femme fatale-ja Hamvas Béla művéből, A bor filozófiája-ból olvasott fel részleteket. – Számomra az volt az est egyik legszebb része, hogy nem pusztán szervező, hanem dramaturg is voltam, így nem csak összeválogattam a program elemeit, hanem Hamvas művéből például tudatosan jelöltem ki a borokhoz köthető részleteket. Amikor éppen egy badacsonyi olaszrizling vagy szürkebarát került a pohárba, akkor Vica Szent György-hegyről, Badacsonyról olvasott fel kapcsolódó részleteket. A kínálat egyébként a könnyű fehértől a testes vörösig terjedt, hatszor féldeci volt a kóstoló mennyiség. Mint mondja, a színésznővel, aki barátja és törzsvendége is, úgy válogattak szövegeket, hogy azokat mindenki flottul befogadhassa, így Hamvas könnyedebb oldala került előtérbe. Lévén összművészeti programról van szó, az esten Bangó Endre gitárművész szórakoztatta a közönséget, jazzsztenderdeket játszott egy-egy bor és sajt párosításakor.

A Sommelier Színház második felvonása március 9-én lesz, Kitty két női borászt szeretne az eseményre elhívni. Az azonban már biztos, hogy Bangó Endre ezúttal is gitárjátékával ad aláfestést a műsornak, Kaszás Gergő színművész, aki többek között Brad Pitt és Ethan Hawke magyar hangja, pedig Hamvas szövegeinek maszkulin árnyalataira hívja fel a figyelmet. – Csakhogy nem pusztán A bor filozófiája várja a közönséget, mivel több hedonista szerzővel is büszkélkedhet a magyar irodalom, Márai Sándort, Ady Endrét és talán Csáth Gézát is szeretnénk belevenni a műsorba – újságolja az alapító, aki nem csak az irodalom, hanem borok tekintetében is újra széles skálát szeretne bemutatni. Azt ígéri, akárcsak a debütáló előadáskor, úgy a jövőben is ,,lejön a színpadról a műsor", például a műsor befejeztével a közönség is beszélgethet a vendégekkel.

2018.02.13 06:50

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00