A nagy idomár

Kétségtelen tény, Silvio Berlusconi olyan politikus, akire nem lehet nem felfigyelni. Összesen majdnem tíz évig irányította kormányfőként hazáját, bár inkább csak a bunga bunga partijaira emlékszik mindenki. A feledés homályába merül, hogy kis híján csődbe vitte hazáját, a törvényeket úgy alakította, hogy azzal tovább gyarapítsa amúgy is tekintélyes vagyonát, no és börtönbüntetésre ítélték korrupciós ügye miatt, amit aztán szociális munkával válthatott ki. Berlusconit, a „Lovagot” sok honfitársa kedvelte a féktelen stílusáért, a férfiak talán irigyelték is a nőügyei miatt.

Amikor 2011 novemberében leváltották, majd 2013-ban elítélték, azt gondolhattuk, bár kivételes érzéke van ahhoz, hogy a legreménytelenebb helyzetben is feltalálja magát, innen már nincs visszaút. Hogyne lenne! Tavaly szeptemberben ugyan betöltötte a 81. életévét, a szívével is voltak gondjai, de frissnek, üdének tűnik, hajbeültetésének és plasztikai műtéteinek köszönhetően jó pár évet letagadhatna. Bár miniszterelnökké nem választhatják, akkor sem, ha az általa irányított jobboldali koalíció abszolút többséget szerezne a március 4-i olasz parlamenti választáson, de királycsinálóvá válhat. A nagy idomár annyira visszaküzdötte magát a politika porondjára, hogy ma már ő az Európai Unió vezető személyiségeinek legnagyobb reménysége. Győztes hadvezérként fogadják Brüsszelben és más fővárosokban, mintha tőle függne az EU jövője. Látszólag Jean-Claude Juncker és a többiek nem emlékeznek arra, hogy az ő miniszterelnöksége alatt a populizmus fellegvára volt Olaszország. Manapság már azon sem lepődünk meg, hogy a Cavaliere a nők jogaiért is fellép.

Berlusconi új imázsához tartozik: nagy Európa-barátnak állítja be magát, s hogy bizonyítsa is ebbéli elkötelezettségét, Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét javasolná kormányfőnek az abszolút többség megszerzése esetén. Más kérdés, hogy mit szólna ehhez a Berlusconi Forza Italiájával induló Északi Liga. A cél az európai politikában is szentesíti az eszközt. De ennyire?

Szerző
2018.02.13 07:07

Esedékes fizetését várja 800 ezer ember, úgy tűnik hiába

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:51

Fotó: DPA/ RON SACHS / CONSOLIDATED NEWS PHOTOS
Kedden meg kellett volna kezdeni az amerikai szövetségi kormányalkalmazottak következő fizetésének a bérszámfejtését, de erre egyelőre nincs költségvetési fedezet.  Ötödik hetében jár a szövetségi kormányhivatalok részleges zárva tartása, és az a mintegy 800 ezer ember, aki már az előző esedékes fizetését sem kapta meg, most sem számíthat semmi jóra.  A leállás oka az, hogy Donald Trump elnök nem hajlandó aláírni olyan büdzsét, amelyben nem szerepel a mexikói határ mentén végig létrehozandó védmű – fal vagy kerítés – építésének a finanszírozása, mert az ellenzéki demokraták azt nem támogatják.  A képviselőházban demokrata párti többség van, de a szenátusban sem elég az 53-47 arányú republikánus többség az építkezés költségeit is tartalmazó tervezet elfogadtatásához, mert ilyen kérdésekben legkevesebb 60 igenlő voksra lenne szükség. A republikánusok legutóbbi tervezete mindenesetre teljesítene egyes korábbi demokrata párti követeléseket, így több pénzt szánna a hurrikánok, erdőtüzek és a más természeti katasztrófák okozta károk enyhítésére.  Eközben az elnök magánjogásza sorra adja egymásnak ellentmondó nyilatkozatait Trumppal kapcsolatban. Az egyik ilyen, a médiában élénken tárgyalt téma az, hogy Trump, még 2016-os elnökké választása előtt mennyire haladt előre egy tervezett moszkvai ingatlan-nagyberuházásra vonatkozó tárgyalásaival.  Rudy Giuliani a minap még azt mondta, hogy azok a megbeszélések tudomása szerint 2016 októberéig, sőt novemberéig is folytak. Ez utóbbi időpont azért lenne furcsa, mert merőben szokatlan lenne, hogy egy megválasztott amerikai elnök saját üzleti befektetéseiről tárgyaljon Oroszországgal. Utóbb Giuliani módosította szavait, és úgy fogalmazott, hogy korábbi közlése nem volt pontos az időzítést illetően, az „hipotetikus” megjegyzés volt a részéről, és nem az elnökkel folytatott eszmecseréjén elhangzottakon alapult.    Az ügyvéd nem sokkal korábban olyan kijelentést tett, hogy maga Donald Trump nem játszott ugyan össze az oroszokkal az elnökválasztási folyamat során – Hillary Clinton demokrata párti ellenjelölt lejáratása érdekében -, de arra nem venne mérget, hogy kampánystábjának tagjai közül senki nem tett ilyesmit.
2019.01.22 18:51

Véget érhet az orosz-japán háború

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:18

Fotó: SPUTNIK/ ALEXEI DRUZHININ
74 évvel a II. világháború vége után Japán és Oroszország még nem kötött békét
"a Krím félsziget elfoglalása után az orosz elnököt nehezen lehetne azzal vádolni, hogy hazafiatlanul idegen kézre ad orosz területeket."
2019.01.22 18:18
Frissítve: 2019.01.22 18:20