Előfizetés

Az állami korrupció szimbóluma lett Orbán veje

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.02.13. 06:16
Az EU költségvetési bizottságánál már a kisvasút is kiverte a biztosítékot Fotó:Tóth Gergő
Immár a nyugati sajtó ingerküszöbét is elérte a magyar miniszterelnök környezetének látványos gazdagodása.

Két világlap, az amerikai New York Times és a brit Guardian is címlapon foglalkozott azzal, hogy míg Magyarországon Orbán Viktor évek óta Brüsszel ellen hangolja a választóit, közben családtagjai és oligarchái uniós finanszírozású pályázatokon gazdagodnak meg. Méghozzá bődületes mértékben: a New York Times által idézett becslések szerint Orbán oligarchái – Tiborcz, Mészáros, Garancsi, Simicska – 2010 és 2016 között az uniós támogatások 5 százalékát, azaz 2,5 milliárd eurót szereztek meg, míg a Guardian arra emlékeztet, hogy Mészáros Lőrinc cégei bevételeinek a négyötöde Brüsszelből érkezik. „Orbán szövetségesei pénztárgépnek használják az EU-t” - áll a Guardian címlapján.

A nyáron Felcsúton is járt Ingeborg Grässle, az EU költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke ugyan arra emlékeztet, hogy térségi jelenségről van szó, így Magyarország mellett Lengyelországban és Horvátországban is feltűnően sok a gyanús uniós tender, a világsajtó azonban ezt a tendenciát most az egyre komolyabb hullámokat vető magyarországi Tiborcz-Elios ügyön keresztül mutatja be.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nemrég kiszivárgott jelentése szerint szervezett bűnözésként is leírható, összesen 13 milliárd forintnyi uniós forrást érintő pályázati csalás ügye 2009-ben indult. Az Orbán Viktor lányával akkor már párkapcsolatban lévő Tiborcz és üzlettársa ekkor alapították meg az Elios jogelődjét, az ES Holdingot. Az OLAF jelentéseiből mára kiderült, hogy két huszonéves fiatal pici vállalkozása hogyan lett pillanatok alatt milliárdos üzlet: már az első, hódmezővásárhelyi közvilágítási tenderen az akkor Lázár János vezette önkormányzat szabálytalanságok és összeférhetetlenségek egész sora felett hunyt szemet, hogy a piacon zöldfülű Orbán vejének a cége nyerhesse meg a városi közvilágítás LED-lámpás modernizálásának 940 millió forintos közmegrendelését.

Bár az Orbán-kormány el akarta titkolni az OLAF januárban megküldött megállapításait, ám a 24.hu  időközben megszerezte a jelentést, amiből kiderült, hogy a hódmezővásárhelyi tendernél kialakult csalási szisztéma másutt is modellül szolgált. Így Tiborczék később sorban 35 önkormányzatnál nyertek el közvilágítási tendert. Az eddig részletesen ismertetett ügyekben  például Szekszárdon – is kiderült, hogy a pályázatok kiírói rendre összejátszottak Tiborcz cégével, akik már tenderek kiírása előtt bennfentes információkhoz jutottak, illetve a 24.hu legfrissebb információi szerint a kiírói és az ajánlattevői oldalon is bennfentesnek számító – azaz súlyosan összeférhetetlen – tanácsadó cégek egész hálózatán keresztül befolyásolni tudták a pályázat kiírását és lebonyolítását. A magyar bűnüldöző hatóságok pedig gyakorlatilag homokba dugták a fejüket: a kiszivárgott OLAF jelentésben ismertetett tények jó részét már évekkel korábban feltárta és ismertette a magyar oknyomozó sajtó, ám ez a magyar hatóságokat teljesen hidegen hagyta.

Bár az OLAF jelentése nyomán nemrégiben Polt Péter legfőbb ügyész nyomozást indított, ám ez még nem áttörés, az ugyanis a megszokott eljárási protokoll része, hogy az uniós jelentések alapján nyomozni kezd az ügyészség. Miután lapunk megírta Lázár János korábbi nyilatkozatát a hódmezővásárhelyi tenderről, a DK feljelentést tett a miniszterrel szemben bűnrészességért. Az MSZP-Párbeszéd hétfőn pedig a miniszterelnök felelősségét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, továbbá az antikorrupciós ügyészség létrehozásáról szóló törvényjavaslatot is ismételten benyújtja.

Szombathely 1,4 milliárdért hozatna LED lámpákat
Nem a legjobb pillanatot választotta a fideszes vezetésű Szombathely közvilágítási közbeszerzéséhez: a város január közepén, néhány nappal azután írta ki az 1,4 milliárd forintos tenderét a közvilágítás LED lámpákra történő lecserélésére, hogy az OLAF megküldte az ügyészségnek az Elios-jelentést. Balassa Gábor, a szombathelyi Jobbik önkormányzati képviselője, képviselőjelölt szerint a helyi fideszesek még most is az Eliost próbálják helyzetben hozni. A Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján arra szólította fel a fideszeseket és Puskás Tivadar polgármestert, hogy azonnal vonják vissza a tendert.

Exszovjet vők és oligarchák

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.02.13. 06:14
Kirill Samalov - A válással a részvények is elúsztak Fotó: AFP/Kirill Kallinikov/RIA Novosti-Sputnik
Két kanállal falatozhat kaviárt, aki exszovjet vezető vejének szegődik, ám a jólét jövője bizonytalan, mint a kutya vacsorája.

Kirill Samalov orosz üzletember a maga 34 esztendejével a világ egyik legfiatalabb dollármilliárdosa: vagyonát 1,3 milliárdra becsülik - írta még 2016 tavaszán a Forbes magazin. Samalov szerencséjének kovácsa legfőképpen az volt, hogy közeli kapcsolatba került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Már apja is Putyin régi barátja és üzlettársa volt. Az ifjú Kirill karrierje 2002-ben indult. Még csak tanulta a jogot a szentpétervári egyetemen, amikor húsz évesen, a diploma megszerzése előtt kinevezték a Gazprom gázipari óriásvállalat külgazdasági tevékenységével foglalkozó vezető jogi tanácsadóvá.

Miután lediplomázott, 2004-ben a Gazprombank jogi osztályának vezető jogtanácsosa lett. Ezután a védelmi felszerelések külkereskedelmével foglalkozó, Putyin által felügyelt ügynökség egyik regionális osztályának a szakértőjeként dolgozott. Tanácsadója volt a pénzügyminisztériumnak is. Huszonhat éves korában, 2008-ban alelnökként bekerült a Szibur petrolkémiai vállalat üzleti irányításába. Ott alaposan megszedte magát, 2011 és 2013 között megvásárolta a Szibur részvényeinek 4,3 százalékát.

Samalov 2013 februárjában nőül vette Putyin legkisebb lányát, Katyerina Tyihonovát. A lagzit titkos helyen, állítólag egy Igor nevű síüdülőhelyen tartották, az ifjú pár három fehér ló vontatta szánon – trojkán – érkezett a helyszínre, a száz meghívottnak pedig biztonsági okokból le kellett adnia a mobiltelefonját.

Egy évvel a esküvő után Samalov további 17 százalékos Szibur-részvénycsomagot vett meg Gennagyij Tyimcsenkótól, aki szintén Putyin egyik barátja.

Idővel aztán Putyin veje több más üzletbe is belevágott, majd 2015 márciusában bejelentette: távozik a Szibur menedzsmentjéből, hogy kizárólag a többi vállalkozásának szentelhesse a figyelmét.

A múlt hónapban aztán a Bloomberg arról adott hírt, hogy Putyin lánya elvált Samalovtól, aki kénytelen volt újra munkába állni a Sziburnál, igaz, felsővezetőként. Előzőleg eladta az összes Szibur-részvényét. Az értékpapírokért azonban - egy kilétét feledni nem kívánó forrás szerint – egyetlen kopejkát sem kapott: a részvények csak a Putyin-család tagja iránt megnyilvánuló bizalom jeleként parkolhattak nála – addig, amíg családtag volt.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök lányai – Leila és Arzu – a szingli létet választották. Körülöttük nem nyüzsögnek férjek, legalábbis azóta nem, hogy Leila elvált Emin Agalarovtól, aki azeri üzletember és egyben popsztár volt. (A pár Moszkvában lakott, de azért volt egy Hyde Parkra néző luxuslakása a Londonban is.) Leila a válás után Arzuval együtt céget alapított a Brit Virgin-szigeteken, amely adózási szempontból is offshore-nak számít a javából.

A vállalkozás hatalmas ingatlanbirodalomra tett szert Nagy-Britanniában. De az elnöki lányok már 2003, vagyis apjuk hatalomra kerülése óta folyamatosan vásárolnak fel ingatlanokat Dubajban és Párizsban is. A most 30 éves Leila egy elég szép, 17 millió fontot érő udvarházat birtokol a londoni Hampstead Lane-en, és jelentős „szalont visz”, a társaságba bejáratos többek közt Elisabeth Murdoch, Lord Mandelson, sőt, András királyi herceg is.

Az Alijev család legnagyobb „üzletembere” azonban Mehriban, az elnök felesége, akinek lényegében a gazdaság összes szektorában vannak érdekeltségei, és szemmel láthatóan az a szerepe, hogy ne maga az államfő legyen bejegyezve tulajdonosként az irdatlan vagyonon.

A fentebb említett Emin Agalarov apja, Arasz Agalarov, az ingatlanfejlesztő mogul külön történet. Bakuban születt 1955-ben és 1989-ben alapította meg szovjet-amerikai vegyesvállalatként a Crocus Internationalt, amelyből idővel kinőtt a Crocus Group. Ő építette 2002-ben Moszkva legnagyobb luxus-szupermarketjét. Vagyonát mintegy 2 milliárd dollárra becsülik. Kiváló személyes viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal, és vállalkozása számos vonzó megrendelést kapott a Kremltől.

Agalarov egyúttal közvetítőként is eljárt Putyin és egy bizonyos Donald Trump nevű ingatlanvállalkozó között. Közreműködött a 2013-as moszkvai Miss Universe rendezvény lebonyolításában, ami zsíros üzletet jelentett Trumpnak. A leendő amerikai elnök a Ritz Carlton hotelben szállt meg Moszkvában, ahol állítólag egy olyan produkciót is megtekintett orosz prostituáltak előadásában, amelynek a mibenléte nem, csak az elnevezése ismert: „aranyzuhany”. Csak nagyon kevesek tudhatják, milyen felvételeket rögzített ott az orosz titkosszolgálat.

Végül röviden egy másik Alijevről, aki nem azeri, hanem kazah – volt. Vezette a kazah adórendőrséget, főnökhelyettesként szerepelt a titkosszolgálatnál, de külügyminiszter-helyettesi, végül pedig bécsi nagyköveti tisztséget is ellátott. De legfőképpen: egy ideig a veje volt Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek.

Hogy pontosan min különböztek össze, máig nem tisztázott. De tény, hogy 2015-ben két bankár Kazahsztánban történt meggyilkolása ügyében Alijev inkább feladta magát az osztrák hatóságoknak, semmint hogy hazatérjen. Az ügyben Ausztriában tartottak tárgyalást, és mielőtt Alijev a vád tanújaként megszólalhatott volna, olyan öngyilkosságot követett el a cellájában, amiről senki nem hiszi el, hogy valóban öngyilkosság volt.

Exszovjet vők és oligarchák

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.02.13. 06:14
Kirill Samalov - A válással a részvények is elúsztak Fotó: AFP/Kirill Kallinikov/RIA Novosti-Sputnik
Két kanállal falatozhat kaviárt, aki exszovjet vezető vejének szegődik, ám a jólét jövője bizonytalan, mint a kutya vacsorája.

Kirill Samalov orosz üzletember a maga 34 esztendejével a világ egyik legfiatalabb dollármilliárdosa: vagyonát 1,3 milliárdra becsülik - írta még 2016 tavaszán a Forbes magazin. Samalov szerencséjének kovácsa legfőképpen az volt, hogy közeli kapcsolatba került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Már apja is Putyin régi barátja és üzlettársa volt. Az ifjú Kirill karrierje 2002-ben indult. Még csak tanulta a jogot a szentpétervári egyetemen, amikor húsz évesen, a diploma megszerzése előtt kinevezték a Gazprom gázipari óriásvállalat külgazdasági tevékenységével foglalkozó vezető jogi tanácsadóvá.

Miután lediplomázott, 2004-ben a Gazprombank jogi osztályának vezető jogtanácsosa lett. Ezután a védelmi felszerelések külkereskedelmével foglalkozó, Putyin által felügyelt ügynökség egyik regionális osztályának a szakértőjeként dolgozott. Tanácsadója volt a pénzügyminisztériumnak is. Huszonhat éves korában, 2008-ban alelnökként bekerült a Szibur petrolkémiai vállalat üzleti irányításába. Ott alaposan megszedte magát, 2011 és 2013 között megvásárolta a Szibur részvényeinek 4,3 százalékát.

Samalov 2013 februárjában nőül vette Putyin legkisebb lányát, Katyerina Tyihonovát. A lagzit titkos helyen, állítólag egy Igor nevű síüdülőhelyen tartották, az ifjú pár három fehér ló vontatta szánon – trojkán – érkezett a helyszínre, a száz meghívottnak pedig biztonsági okokból le kellett adnia a mobiltelefonját.

Egy évvel a esküvő után Samalov további 17 százalékos Szibur-részvénycsomagot vett meg Gennagyij Tyimcsenkótól, aki szintén Putyin egyik barátja.

Idővel aztán Putyin veje több más üzletbe is belevágott, majd 2015 márciusában bejelentette: távozik a Szibur menedzsmentjéből, hogy kizárólag a többi vállalkozásának szentelhesse a figyelmét.

A múlt hónapban aztán a Bloomberg arról adott hírt, hogy Putyin lánya elvált Samalovtól, aki kénytelen volt újra munkába állni a Sziburnál, igaz, felsővezetőként. Előzőleg eladta az összes Szibur-részvényét. Az értékpapírokért azonban - egy kilétét feledni nem kívánó forrás szerint – egyetlen kopejkát sem kapott: a részvények csak a Putyin-család tagja iránt megnyilvánuló bizalom jeleként parkolhattak nála – addig, amíg családtag volt.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök lányai – Leila és Arzu – a szingli létet választották. Körülöttük nem nyüzsögnek férjek, legalábbis azóta nem, hogy Leila elvált Emin Agalarovtól, aki azeri üzletember és egyben popsztár volt. (A pár Moszkvában lakott, de azért volt egy Hyde Parkra néző luxuslakása a Londonban is.) Leila a válás után Arzuval együtt céget alapított a Brit Virgin-szigeteken, amely adózási szempontból is offshore-nak számít a javából.

A vállalkozás hatalmas ingatlanbirodalomra tett szert Nagy-Britanniában. De az elnöki lányok már 2003, vagyis apjuk hatalomra kerülése óta folyamatosan vásárolnak fel ingatlanokat Dubajban és Párizsban is. A most 30 éves Leila egy elég szép, 17 millió fontot érő udvarházat birtokol a londoni Hampstead Lane-en, és jelentős „szalont visz”, a társaságba bejáratos többek közt Elisabeth Murdoch, Lord Mandelson, sőt, András királyi herceg is.

Az Alijev család legnagyobb „üzletembere” azonban Mehriban, az elnök felesége, akinek lényegében a gazdaság összes szektorában vannak érdekeltségei, és szemmel láthatóan az a szerepe, hogy ne maga az államfő legyen bejegyezve tulajdonosként az irdatlan vagyonon.

A fentebb említett Emin Agalarov apja, Arasz Agalarov, az ingatlanfejlesztő mogul külön történet. Bakuban születt 1955-ben és 1989-ben alapította meg szovjet-amerikai vegyesvállalatként a Crocus Internationalt, amelyből idővel kinőtt a Crocus Group. Ő építette 2002-ben Moszkva legnagyobb luxus-szupermarketjét. Vagyonát mintegy 2 milliárd dollárra becsülik. Kiváló személyes viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal, és vállalkozása számos vonzó megrendelést kapott a Kremltől.

Agalarov egyúttal közvetítőként is eljárt Putyin és egy bizonyos Donald Trump nevű ingatlanvállalkozó között. Közreműködött a 2013-as moszkvai Miss Universe rendezvény lebonyolításában, ami zsíros üzletet jelentett Trumpnak. A leendő amerikai elnök a Ritz Carlton hotelben szállt meg Moszkvában, ahol állítólag egy olyan produkciót is megtekintett orosz prostituáltak előadásában, amelynek a mibenléte nem, csak az elnevezése ismert: „aranyzuhany”. Csak nagyon kevesek tudhatják, milyen felvételeket rögzített ott az orosz titkosszolgálat.

Végül röviden egy másik Alijevről, aki nem azeri, hanem kazah – volt. Vezette a kazah adórendőrséget, főnökhelyettesként szerepelt a titkosszolgálatnál, de külügyminiszter-helyettesi, végül pedig bécsi nagyköveti tisztséget is ellátott. De legfőképpen: egy ideig a veje volt Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek.

Hogy pontosan min különböztek össze, máig nem tisztázott. De tény, hogy 2015-ben két bankár Kazahsztánban történt meggyilkolása ügyében Alijev inkább feladta magát az osztrák hatóságoknak, semmint hogy hazatérjen. Az ügyben Ausztriában tartottak tárgyalást, és mielőtt Alijev a vád tanújaként megszólalhatott volna, olyan öngyilkosságot követett el a cellájában, amiről senki nem hiszi el, hogy valóban öngyilkosság volt.